Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Ο κατασκευαστής παπουτσιών που βραβεύτηκε στο Λονδίνο είναι συμπολίτης μας
Λάρνακα: Ο κατασκευαστής παπουτσιών που βραβεύτηκε στο Λονδίνο είναι συμπολίτης μας

Λάρνακα: Ο κατασκευαστής παπουτσιών που βραβεύτηκε στο Λονδίνο είναι συμπολίτης μας

Με ανάρτηση του ο Nazaret Shamlian στη σελίδα Σκαλιώτικες Αναδρομές αναφέρεται στο βραβευμένο δάσκαλο χειροτεχνίας παπουτσιών από τη Λάρνακα, τον Αχιλλέα Χορασαντζιάν ο οποίος και βραβεύτηκε ως ο καλύτερος εκπαιδευτής κατασκευής παπουτσιών του Ηνωμένου Βασιλείου

Ανάρτηση

Πριν από πολλά χρόνια στην Λάρνακα υπήρχαν πολλά καταστήματα που έφτιαχναν χειροποίητα παπούτσια, πουκάμισα, δερμάτινα είδη, φορέματα, κοστούμια κ.λπ. κ.λπ. Μέσα σε λίγες μέρες θα μπορούσατε να έχετε ένα ζευγάρι παπούτσια, πουκάμισo και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσατε να φανταστείτε.

Η Λάρνακα είχε επίσης διάσημους κατασκευαστές εργαλείων που θα μπορούσαν να φτιάξουν κάτι νέο ή να αντιγράψουν ένα υπάρχον ανταλλακτικό για το αυτοκίνητο / φορτηγό ή το τρακτέρ σας. Υπήρχαν επίσης χαλκουργούς που έφτιαχναν χειροποίητα, διαφόρων είδους τύπους συσκευών κουζίνας.

Ένας από αυτούς τους τεχνητές ήταν Ο Αβραάμ Χορασαντζιάν.Ήταν σχεδιαστής και κατασκευαστής παπουτσιών.στο εργαστήριό του, είχε αρκετούς βοηθούς και μαθητευόμενους. Μετακόμισε σε διάφορες εγκαταστάσεις και το τελευταίο του εργαστήριο το θυμάμαι ήταν στην κορυφή της οδού Ευανθίας Πιερίδη, όπου συναντά την οδό Ζήνωνος Κιτιέως.

Στην περιοχή υπήρχαν πολλοί άλλοι συνάδελφοι τεχνίτες, όπως ωρολογοποιοί ,κατασκευαστές δερμάτινων ειδών , εργαστήρια πουκάμισων και άλλα. Απέναντι ήταν ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους που πέρασαν από τη Λάρνακα, ο Μηνάς Τιλπιάν.

Η συντριπτική πλειονότητα των τεχνιτών ήταν συνάδελφοι Αρμένιοι του Αβραάμ. Η ζωή ήταν φανταστική και όλες οι κοινότητες της Λάρνακας ζούσαν και εργάζονταν αρμονικά. Δυστυχώς, η καλή ζωή έφτασε στο απόλυτο τέλος και ο Αβραάμ και η οικογένεια του βρέθηκαν στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η οικογένεια του Αβρααμ ήταν μεγάλη – έξι και στην αρχή ζούσαν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.Ο Αβραάμ με τον μεγαλύτερο γιο του τον Αχιλλέα άρχισαν να εργάζονται σχεδόν αμέσως. Επειδή ήταν δίγλωσσοι στα ελληνικά και τα τουρκικά, οι δύο ήταν περιζήτητοι μέσα στην κυπριακή παροικία του Λονδίνου.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ο Αχιλλέας διδάσκει σε διάφορα κολέγια, πρόσφατα σε ένα διάσημο κολέγιο στο Enfield. Πέρυσι επιλέχτηκε για το βραβείο ως καλύτερος εκπαιδευτής κατασκευή παπουτσιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Νοέμβριο κέρδισε το πρώτο βραβείο – Heritage Craft Awards – Best Trainer Shoe Making 2020!

Ο Αχιλλέας υπήρξε πολύτιμος φίλος τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Μεγαλώνοντας μαζί στη Λάρνακα και αργότερα εδώ στο Λονδίνο. Αξίζει απόλυτα την αναγνώριση ως καλύτερος κατασκευαστής παπουτσιών και Καλύτερος Εκπαιδευτής του Ηνωμένου Βασιλείου

Μπράβο αγαπητέ μου φίλε, σου αξίζει!

Send this to a friend