Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αναδρομή σ’ ένα σπίτι με ιστορία (ΦΩΤΟ)
Αναδρομή σ’ ένα σπίτι με ιστορία (ΦΩΤΟ)

Αναδρομή σ’ ένα σπίτι με ιστορία (ΦΩΤΟ)

Το σπίτι του γιατρού Νεοκλή Κυριαζή στην Οδό Δημητράκη Δημητριάδη. Το σπίτι αυτό ανήκε στην οικογένεια του Κυριαζή από τουλάχιστο το 1800, αφού ήταν ιδιοκτησία του Γιακουμή Χ’Θούμα Χάβα, του πρώτου συζύγου της προ-γιαγιάς του Νεοκλή, δηλαδή της Μαρουδιάς Χ΄Πετράκη Κυθέρειου. Αυτός ο Γιακουμής δολοφονήθηκε από τους Τούρκους το 1822.

Προηγουμένως η οδός ονομαζόταν οδός Θούμα Χάβα αφού ήταν έθιμο της εποχής να δίνεται το όνομα του πιο αξιόλογου ιδιοκτήτη στον συγκεκριμένο δρόμο. Άλλα παραδείγματα στην Λάρνακα ήταν η οδός Ματτέι (σημερινή Ευρυβιάδη), και η οδός Πασκοττίνι (σημερινή Ζαννέτου).
Η τελευταία κληρονόμος που ζούσε εκεί, η θεία μου η Μαρίτσα, το πούλησε στον Λειβαδιώτη την δεκαετία του 1980 για να γίνει πολυκατοικία, πριν ακόμα γίνει ο νόμος για τα διατηρητέα. Δυστυχώς, η ανατροφή της με τις παλιές αρχές συμπεριφοράς, στοίχησε στην πόλη αυτό το αρχοντικό. Διότι λίγες μέρες πριν υπογραφεί η επίσημη συμφωνία με τον Λειβαδιώτη, ο πατέρας μου προσφέρθηκε να το αγοράσει από την αδελφή του την Μαρίτσα, και να το αναπαλαιώσει. Αυτή όμως αρνήθηκε αφού είχε ήδη κάνει χειραψία με τον αγοραστή!

Πηγή : Δρ Μάριος Κυριαζής – Σκαλιώτικες Αναδρομές

Send this to a friend