Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Έτσι θα γίνει ο εμβολιασμός στην Κύπρο – Ημερομηνίες, προτεραιότητα, διαδικασία (ΒΙΝΤΕΟ)
Έτσι θα γίνει ο εμβολιασμός στην Κύπρο – Ημερομηνίες, προτεραιότητα, διαδικασία (ΒΙΝΤΕΟ)

Έτσι θα γίνει ο εμβολιασμός στην Κύπρο – Ημερομηνίες, προτεραιότητα, διαδικασία (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέραν των 150.000 εμβολίων κατά του covid-19 περιλαμβάνουν οι πρώτες δύο ποσότητες που αναμένεται να παραδοθούν στην Κύπρο. Παρουσιάζοντας τα δεδομένα που υπάρχουν για τα εμβόλιο κατά του COVID-19, η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, ανέφερε πως σύμφωνα με το πλάνο παράδοσης ποσοτήτων, η μια εταιρία, και συγκεκριμένα η ASTRA ZENECA, σε πρώτη φάση αναμένεται να αποστείλει στην Κύπρο ποσότητα 119.204 εμβολίων και η BIONTECH/PFIZER,  48.955 εμβόλια.

 Σημειώνεται πως και οι δύο εταιρίες, δήλωσαν έτοιμες να διανέμουν ποσότητες εμβολίων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, νοουμένου πάντα πως τα εμβόλια θα τύχουν έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. 

Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά – Λέκτορας Παιδιατρικής

“Η πλειοψηφία των εμβολίων για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού απαιτούνται δύο δόσεις με εξαίρεση μια εταιρία.”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει συμβόλαιο με έξι εταιρείες ενώ από τις τρεις έχουν παραγγελθεί ήδη και οι ποσότητες. 

Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά – Λέκτορας Παιδιατρικής

“Εντός των επόμενων ημερών, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγγελίας, δύο ακόμα εταιριών και αναμένεται μια τελευταία η οποία έχει μείνει λίγο πίσω στην όλη διαδικασία.”

Προτεραιότητα, για εμβολιασμό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουν οι Επαγγελματίες Υγείας, οι Ενήλικες με μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID -19 και οι Εργαζόμενοι πρώτης γραμμής.

Σταδιακά αναμένεται να ενταχθεί και ο υπόλοιπος πληθυσμός στο εμβολιαστικό σχήμα, με στόχο να εμβολιαστούν όσο τον δυνατόν περισσότεροι πολίτες. 

Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά – Λέκτορας Παιδιατρικής

“Θα αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων που θα δίνονται από κάθε εταιρία άρα θα μπορούμε και εμείς να επεκτείνουμε το εμβολιαστικό μας σχήμα βάση των ποσοτήτων και βάση των δεδομένων που θα έχουμε σε κάθε φάση.”

Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης – Καθηγητής Παθολογίας  

“Δεν τίθεται θέμα ασφάλεια εδώ πέρα γιατί ακριβώς οι όποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες που παρατηρούνται είναι τις πρώτες εβδομάδες και όλες αυτές οι δεκάδες χιλιάδες εθελοντές έχουν κάνει εδώ και πολύ καιρό αυτά τα εμβόλια. Δεύτερο θεωρώ οτι είναι αστείοι αυτοί οι ισχυρισμοί περί τροποποίησης του DNA. Είναι τουλάχιστον αστείοι.” 

Σε σχέση με τα παιδιά, η Δρ. Πανά ανέφερε πως ,δεν θα περιληφθούν στις πρώτες ομάδες στην προτεραιοποίηση.

Έγκριση τουλάχιστον ενός εμβολίου στην Ευρώπη έως το τέλος του έτους (ΒΙΝΤΕΟ)
Σύμφωνα με τους ειδικούς, άρχισε παράλληλα και η οργάνωση για την συντήρησή των εμβολίων κατά την παραλαβή τους,

Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά – Λέκτορας Παιδιατρικής

“Θα έρχονται σε κεντρικά σημεία τα εμβόλια, όπου και έχουν οριστεί για παράδειγμα επειδή έγινε και αναφορά τελευταία, ένα εξ αυτών γνωρίζεται οτι χρειάζεται βαθιά κατάψυξη. Άρα λοιπόν έχουν γίνει οι παραγγελίες και των δύο ψυγείων όπου και θα έχουμε την κεντρική διανομή.”

Ενώ ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα και ο τελικός σχεδιασμός την διανομής των εμβολίων στα κατά τόπους σημεία.

Δείτε το βίντεο του ALPHA εδώ

Send this to a friend