Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αλλαγές στα σχέδια στήριξης λόγω lockdowns
Αλλαγές στα σχέδια στήριξης λόγω lockdowns

Αλλαγές στα σχέδια στήριξης λόγω lockdowns

Προσαρμοσμένα στους νέους περιορισμούς που θα ισχύουν μέχρι το τέλος του μήνα σε Λεμεσό και Πάφο για συγκράτηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι τα τελικά σχέδια στήριξης του Υπουργείου Εργασίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, που θα ισχύσουν τον Νοέμβριο.

Τα σχέδια δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου αφορούν την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου 2020 μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2020. Πρόκειται για τα έξι σχέδια που ίσχυαν μέχρι τον Οκτώβριο και το καινούργιο σχέδιο για την παροχή ειδικού επιδόματος απουσίας από την εργασία, που εξήγγειλε πριν μία εβδομάδα η Υπουργός Εργασίας για όσους δεν μπορούν, λόγω των τοπικών lockdowns, να μεταβούν στις δουλειές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι αναπροσαρμογές έγιναν τις τελευταίες μέρες, μετά από εισηγήσεις και των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες λήφθηκαν υπόψη από το Υπουργείο Εργασίας, πριν τη δημοσιοποίηση των σχεδίων. Με τις αλλαγές, καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό και επιχειρήσεις που έχουν καταστήματα παγκύπρια, αλλά λόγω των μέτρων στη Λεμεσό και την Πάφο έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 80% στις συγκεκριμένες επαρχίες, αλλά όχι στο σύνολο του κύκλου εργασιών τους. Προϋπόθεση είναι το νομικό πρόσωπο να έχει διαφορετικό αριθμό μητρώου εργοδότη ανά επαρχία.

Σχετικές αλλαγές έγιναν στο Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων Συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία, καθώς και στο Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης ή Επιχειρήσεων που λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80%. Αναπροσαρμογές έγιναν και στο ειδικό σχέδιο που καλύπτει τους αυτοτελώς εργαζόμενους, προκειμένου να καλύπτει πλέον και αυτοτελώς εργαζόμενους «οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην επαρχία Λεμεσού ή και Πάφου και η επιχείρησή τους τελεί υπό υποχρεωτική αναστολή αλλά δραστηριοποιείται σε παρεμφερείς οικονομικές δραστηριότητες (π.χ. παράδοση κατ’ οίκον από εστιατόριο), για την περίοδο από 13 Νοεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου 2020».

Βασική φιλοσοφία των σχεδίων παραμένει η παροχή ειδικού ανεργιακού επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας. Το ύψος της στήριξης που παρέχεται σε μισθωτούς εργαζόμενους ανέρχεται στο 60% των ακαθάριστων απολαβών τους, με μέγιστο ποσό τα 1.214 ευρώ σε μηνιαία βάση και ελάχιστο τα 360 ευρώ. Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στα σχέδια είναι οι επιχειρήσεις να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις στο παρελθόν και να μην απολύσουν προσωπικό στο μέλλον (μέχρι τέλη Φεβρουαρίου ή τέλη Μαρτίου του 2021, αναλόγως του σχεδίου).

Επίδομα απουσίας

Στις αποφάσεις της υπουργού Εργασίας που δημοσιεύτηκαν περιλαμβάνεται και το σχέδιο για ειδικό επίδομα απουσίας από την εργασία, το οποίο θα καταβάλλεται μετά από αίτηση από τους εργοδότες για τους εργαζόμενούς τους οι οποίοι για την περίοδο από 13 Νοεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου 2020 δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο εργασίας τους, λόγω των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν μπορούν να εργαστούν εξ’ αποστάσεως. Το ίδιο επίδομα καλύπτει και εργαζόμενους οι οποίοι εμπίπτουν στον κατάλογο των ασθενών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID -19, οι οποίοι έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας σε δελτίο τύπου, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2020, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης βεβαιώνει ότι ο εργοδοτούμενος δεν μπορεί λόγω της φύσης της εργασίας του να εργαστεί εξ’ αποστάσεως ή σε χώρο όπου δεν συναλλάσσεται με το κοινό.

Το εν λόγω επίδομα, όπως είχε αναφέρει η υπουργός Εργασίας, θα ισούται με το 60% περίπου της αναλογίας των 15 ημερών που με βάση το διάταγμα του υπουργού Υγείας δεν θα μπορούν να εργαστούν. Όπως διευκρινίζεται, το ποσό που δύναται να καταβληθεί ως Ειδικό Επίδομα Απουσίας από την Εργασία για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, για περίοδο ενός μήνα, δεν μπορεί να είναι μικρότερο του ποσού των 360 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 1.214 ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι εργοδότες συμμετέχουν σε οποιαδήποτε από τα υπόλοιπα σχέδια του υπουργείου, δεν δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τους εργαζομένους τους για το σχέδιο που αφορά το επίδομα απουσίας. Όπως ενημέρωσε χθες το Υπ. Εργασίας, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανακοίνωση και για την ανάρτηση των αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια Νοεμβρίου 2020.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend