Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ Σκουπιδαριό ο βυθός της Λάρνακας… (φώτο)
Σκουπιδαριό ο βυθός της Λάρνακας… (φώτο)

Σκουπιδαριό ο βυθός της Λάρνακας… (φώτο)

Ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης το δήλωσε ξεκάθαρα. «Είναι ντροπή μας που συγκεντρώθηκαν αυτά τα σκουπίδια από το βυθό της θάλασσας», ευχόμενος η πρόσφατη εκστρατεία καθαρισμού που έγινε να μην ήταν τόσο παραγωγική. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι φέτος το καλοκαίρι δεν επισκέφθηκαν την πόλη μας πολλοί ξένοι τουρίστες εξαιτίας της πανδημίας, η παρουσία τόσο μεγάλου όγκου άχρηστων αντικειμένων στο βυθό της θάλασσας οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στους ντόπιους…

Συνολικά 1470 κιλά απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων λάστιχα, μπαταρίες, ποδήλατα, ανεμιστήρες, καρέκλες, κουζινικά είδη, τενεκεδάκια και πολλά άλλα άχρηστα αντικείμενα, συλλέχθηκαν στα πλαίσια της εκστρατείας «Καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο Θάλασσα», που διοργανώθηκε στη Λάρνακα. Παράλληλα, από την παραλία Μακένζυ συλλέχθηκαν κυρίως μπουκάλια, αποτσίγαρα και πλαστικά καλαμάκια.

Την εκστρατεία διοργάνωσαν ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας και του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Γύρω στους 60 εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και καθάρισαν τον βυθό της μαρίνας Λάρνακας, του ψαρολίμανου και την παραλία Μακένζυ.

Οι εθελοντές αποτελούνταν από δύτες των σχολών καταδύσεων Viking Divers, Zenobia Diving Centre, Όμιλος Ιππόκαμπος, Dive-In Larnaca, Podvodnyi Mir, Aquadream και την ομάδα Beach Cleaning, ενώ υποστήριζαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες AAK Larnaca-Napa Sea Cruises και Atlantis Cruises.

Συμμετείχαν, επίσης, τα watersports centres Windsurfcity Cyprus, Mckenzie Watersports και K&L Finikoudes Watersports.

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού Φίλιππος Δρουσιώτης, λέγοντας πως ο κορωνοιός δεν είναι η μόνη παγκόσμια κρίση που αντιμετωπίζουμε, αλλά η κλιματική κρίση ίσως να είναι πιο καταστροφική εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα. «Η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Όλοι στον τουρισμό πρέπει να εργαζόμαστε για να πετύχουμε την κυκλική οικονομία όσον αφορά τα πλαστικά. Η προσπάθεια όλων μας πρέπει να είναι η μείωση της ρύπανσης των θαλασσών και η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης», επισήμανε. Χρειάζεται, λοιπόν, πολύ περισσότερη ευαισθησία τον τομέα της καθαριότητας από τους Λαρνακείς, που θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της Κύπρου γενικότερα.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend