Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έτοιμος ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας Λάρνακας
Έτοιμος ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας Λάρνακας

Έτοιμος ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας Λάρνακας

Από ετοιμόρροπο κτήριο, σε κτήριο στολίδι για τη Λάρνακα! Τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί το αναπαλαιωμένο κτήριο της Λέσχης Λάρνακας, που βρίσκεται επί της Ζήνωνος Κιτιέως, έναντι του Μουσείου Πιερίδη.

Με την ανάπλαση του ιστορικού κτηρίου, η Λάρνακα θ’ αποκτήσει έναν νέο Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, ένα κτήριο – στολίδι για την πόλη, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε εγκαταλειφθεί και παραμεληθεί εντελώς, με αποτέλεσμα να καταστεί ετοιμόρροπο. Ο

σχεδιασμός και η συγχρηματοδότηση της αναπαλαίωσης έγινε από τα διαρθρωτικά ταμεία του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λέσχη Λάρνακας θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα κτήρια της πόλης. Υπολογίζεται ότι κτίστηκε τον 18ο αιώνα, ως οικία της οικογένειας Ματτέι, που ήταν μια πλούσια και σημαντική οικογένεια Λατίνων γαιοκτημόνων. Με την άφιξη των Άγγλων στην Κύπρο το 1878, το συγκεκριμένο κτίριο μετατράπηκε σε λέσχη για δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς, ενώ στην αυλή του δημιουργήθηκε το πρώτο γήπεδο τένις της Κύπρου! Μετά την ανεξαρτησία, το 1960, το κτήριο μετονομάστηκε από English Club σε Λέσχη Λάρνακας και είναι συνυφασμένο με την ιστορία και την πορεία της πόλης.

Το κτήριο ήταν τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, αλλά μισθώθηκε στο Δήμο Λάρνακας για σκοπούς αποκατάστασης και συντήρησης του. Τα έργα αναπαλαίωσης κόστισαν περίπου ενάμισι εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, με τη νέα του μορφή το κτίριο θα στεγάσει μουσεία δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας. Συγκεκριμένα, στον πρώτο όροφο θα φιλοξενηθούν κεντήματα-δαντέλες από το Δήμο Αθηένου, κεντήματα του Δήμου Λευκάρων καθώς κι ένα είδος μουσείου αφιερωμένο στα καλάμια του Δήμου Λιβαδιών.

Επίσης, σε ξεχωριστό δωμάτιο θα φιλοξενηθεί η ορεινή επαρχία της Λάρνακας, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τον πολιτισμό των ορεινών κοινοτήτων. Θα υπάρχει, επίσης, δωμάτιο όπου θα παρουσιάζονται δημιουργίες κυπριακής χειροτεχνία. Το κτήριο θα διαθέτει, ακόμα, αίθουσα για την πραγματοποίηση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στον εξωτερικό χώρο θα πραγματοποιούνται εργαστήρια για περιοδική στέγαση νέων καλλιτεχνών, θα λειτουργεί εκθεσιακός χώρος και μικρό εστιατόριο ενώ με την ανάπλαση της αυλής θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και παραστάσεις για καλοκαιρινό κινηματογράφο.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend