Home ΛΑΡΝΑΚΑ Άνοιγμα της έκθεσης με θέμα: Δαντέλες βενίς, η Εξέλιξη της Παράδοσης στην Αθηένου (φώτο)
Άνοιγμα της έκθεσης με θέμα: Δαντέλες βενίς, η Εξέλιξη της Παράδοσης στην Αθηένου (φώτο)

Άνοιγμα της έκθεσης με θέμα: Δαντέλες βενίς, η Εξέλιξη της Παράδοσης στην Αθηένου (φώτο)

Σε μια λιτή τελετή, παρουσία λειτουργών της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και εμπειρογνωμόνων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κεντητριών της Αθηένου και άλλων, έγινε τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 από τον Δήμο Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου το άνοιγμα της έκθεσης με θέμα «Δαντέλες βενίς. Η Εξέλιξη της Παράδοσης».

Σε ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς ευχαρίστησε θερμά τις κεντήτριες της Αθηένου και την εκπαιδεύτριά τους κ. Παντελίτσα Τράχηλου για το εξαιρετικό έργο που επιτελούν,  την αγάπη και τον ζήλο να κεντούν, να μαθαίνουν συνεχώς, να εμπνέονται, να πειραματίζονται και να δημιουργούν, συμβάλλοντας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στη διατήρηση και στην εξέλιξη της παράδοσης και στη μεταλαμπάδευσή της στη νεότερη γενιά. Ανέφερε ότι ο Δήμος Αθηένου τις στηρίζει και θα είναι δίπλα τους, ενώ χαιρέτισε την προσπάθεια του Δήμου Λάρνακας για δημιουργία χώρων προβολής και πώλησης στοιχείων λαϊκής τέχνης της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας στην αναπαλαιωμένη και εξαιρετική οικία Ματτέι στη Λάρνακα.

Ο Δήμος χάρηκε για τη θέληση των κεντητριών της Αθηένου να λάβουν μέρος στην προβολή και στην πώληση του κεντήματός και ο Δήμος θα στηρίξει ενεργά την προσπάθεια, ώστε οι Αθηενίτικες δαντέλες Βενίς να γίνουν γνωστές στους πολλούς επισκέπτες του χώρου, ντόπιους και ξένους, και οι κεντήτριές της Αθηένου να νιώθουν ωραία για την προβολή του έργου τους και να μπορούν να έχουν και οικονομικό όφελος.

Επίσης ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην επιτυχία της έκθεσης, τον Μέγα Χορηγό που είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, τον επίσημο χορηγό επικοινωνίας «Ο Φιλελεύθερος», την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, το γραφείο «Appios Creative Studio», την Εταιρεία «Α. Ζορπάς και Υιοί Λτδ», που ήταν οι χορηγοί του κεράσματος των εγκαινίων, τους υπαλλήλους του Δήμου για τη μεγάλη τους βοήθεια στην ολοκλήρωση του στησίματος της έκθεσης και την κ. Νόνη Παπουή Παπασιάντη, Έφορο του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου, για την υπερβολική προσπάθεια και τον πολύ χρόνο που αφιέρωσε, ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσίαση της έκθεσης.

Η εξαιρετικά διαμορφωμένη έκθεση, που θα ενθουσιάσει όσους την επισκεφτούν, παρουσιάζει σαράντα επτά δαντέλες βενίς κατασκευασμένες από κεντήτριες της Αθηένου και από κεντήτριες της Ομάδας του Αθηενίτικου Κεντήματος του Κωνσταντινελένειου Κέντρου Ενηλίκων Αθηένου. Η θεματολογία των δαντελών ποικίλει, από τα πιττωτά σχέδια μέχρι τις ολόπλουμες δαντέλες, εμπνευσμένες από στοιχεία της φύσης.

Φωτογραφίες της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO πλαισιώνουν την έκθεση, παρουσιάζοντας τις κεντήτριες και τα εργόχειρά τους.

Κατάλογος με επιλεγμένες δαντέλες και φωτογραφικό υλικό έχει εκδοθεί και θα διατίθεται από το Πωλητήριο του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2020 και θα είναι ανοιχτή προς το κοινό. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη 8:00 – 15:00, Παρασκευή 8:00 – 13:00 και 16:00 – 18:00.

Για επισκέψεις ομάδων, λόγω των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας του Κορωνοϊού, χρειάζεται εκ των προτέρων τηλεφωνική κράτηση.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ: 24524002

[email protected]

www.athienoumuseum.org.cy

Send this to a friend