Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Νέες τεχνολογίες και ψηφιοποίηση στη γεωργία προς επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ
Νέες τεχνολογίες και ψηφιοποίηση στη γεωργία προς επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ

Νέες τεχνολογίες και ψηφιοποίηση στη γεωργία προς επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης στη γεωργία, με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του τομέα, απλοποιώντας παράλληλα την καθημερινή εργασία των αγροτών. Αυτό είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων που τίθενται από την τρέχουσα και μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Μετά τη πρόταση για «ένα έξυπνο και βιώσιμο ψηφιακό μέλλον για την ευρωπαϊκή γεωργία και τις αγροτικές περιοχές» που υπογράφηκε από τα περισσότερα κράτη μέλη τον Απρίλιο του 2019, η Επιτροπή συναντήθηκε με τα κράτη μέλη στις 15 Μαΐου 2019 για να παρουσιάσει και να συζητήσει για τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση στη γεωργία, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα και ευκαιρίες που προσφέρει για τον κλάδο.

Η καινοτομία και η χρήση νέων τεχνολογιών προσφέρουν συμφέρουσες λύσεις στη γεωργία. Αυτό σημαίνει ότι συνδυάζουμε τα οφέλη για το περιβάλλον και το κλίμα αυξάνοντας παράλληλα, την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Ωστόσο, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών παραμένει πολύ κάτω από τις προσδοκίες και διαφέρει από χώρα σε χώρα. Αυτό το κενό πρέπει να αντιμετωπιστεί για να διασφαλιστεί ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων αγροτών, μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και να επωφεληθούν από αυτήν.

Ο κ. Jerzy Plewa, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Επιτροπής δήλωσε πως οι μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής, προτείνοντας μια μελλοντική ΚΑΠ με υψηλότερες περιβαλλοντικές και κλιματικές φιλοδοξίες και, ταυτόχρονα, ένα απλοποιημένο πλαίσιο πολιτικής σε ένα πιο περιορισμένο δημοσιονομικό περιβάλλον.

Οι προτάσεις της ΚΑΠ μετά το 2020 λαμβάνουν επίσης υπόψη τη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών στον τομέα. Μια πρόταση περιλαμβάνει την υποχρεωτική χρήση του Εργαλείου Αειφορίας για τη Διατροφή (FaST) από δικαιούχους εισοδήματος. Αυτό το εργαλείο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της αειφόρου χρήσης λιπασμάτων για όλους τους αγρότες στην ΕΕ, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα.

Επισημαίνοντας τις διαθέσιμες ευκαιρίες μέσω της χρηματοδότησης Horizon2020 και Horizon Europe, του δικτύου EIP-AGRI, της αγροτικής ανάπτυξης, η Επιτροπή ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από τα διαθέσιμα εργαλεία και μέσα. Για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο, η Επιτροπή πρότεινε κονδύλι ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για έρευνα και καινοτομία στον τομέα των τροφίμων, της γεωργίας, της αγροτικής ανάπτυξης και της βιοοικονομίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon Europe».

Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και καινοτομίας στις αγροτικές περιοχές κρίνεται απαραίτητη για την εξασφάλιση επαρκούς ανταπόκρισης στις τρέχουσες προκλήσεις, όπως η αύξηση των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών, η τροφοδότηση ενός αυξανόμενου πληθυσμού και η εξασφάλιση ανανέωσης γενεών του γεωργικού τομέα.

 

Send this to a friend