Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Αύξηση των ποινών για τη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών στη γεωργία
Αύξηση των ποινών για τη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών στη γεωργία

Αύξηση των ποινών για τη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών στη γεωργία

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τροποποίηση του Περί Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων Νόμου του 2011, με στόχο την αποτελεσματική επιβολή ποινών και κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τη Νομοθεσία και, κατ’ επέκταση, την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, μέσω της ορθής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο ΓΤΠ, νέα σημαντική πρόνοια του τροποποιημένου Νομοσχεδίου αποτελεί η δημοσιοποίηση της απόφασης επιβολής διοικητικού προστίμου ή κύρωσης. Η δημοσίευση αυτή, εκτός από το είδος και τη φύση της παράβασης θα περιλαμβάνει και το ονοματεπώνυμο του ατόμου στο οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο.

Με τη σημερινή του απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία και τη βαρύτητα που αποδίδει στην ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών και των χρηστών και την προστασία της διατροφικής αλυσίδας, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Διπλασιάζονται οι χρηματικές ποινές
Σε ό,τι αφορά τους παρανομούντες, σύμφωνα με τον υφιστάμενο περί φυτοπροστατευτικών προϊόντων Νόμο, προβλέπονται ποινές μέχρι 20.000 ευρώ. Οι ποινές αυτές καθώς και η μη δημοσιοποίηση των επιβαλλόμενων προστίμων δεν αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα, με αποτέλεσμα ακόμα και μετά την επιβολή τους να παρατηρείται επανάληψη της παραβίασης.

Με την τροποποίηση του Νόμου που εγκρίθηκε σήμερα, οι εν λόγω ποινές θα διπλασιαστούν και θα ανέρχονται πλέον μέχρι τις 40.000 Ευρώ. Πρόσθετα, στην περίπτωση εξώδικης ρύθμισης, οι κυρώσεις θα αυξηθούν στις 10.000 ευρώ, αντί των 2.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Με την ενσωμάτωση των νέων προνοιών στη Νομοθεσία αναμένεται ότι θα εξασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, η ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και αποφυγή της αλόγιστης και υπέρμετρης χρήσης τους, η παραγωγή υψηλότερης ποιότητας τροφίμων σε σχέση με τα εμπορικά χαρακτηριστικά και την ασφάλεια τους και η ελαχιστοποίηση των κινδύνων ρύπανσης του περιβάλλοντος και των υπογείων νερών.

Send this to a friend