Home ΛΑΡΝΑΚΑ Απέκτησαν φωνή προτομές ιστορικών προσωπικοτήτων στην πόλη του Ζήνωνα
Απέκτησαν φωνή προτομές ιστορικών προσωπικοτήτων στην πόλη του Ζήνωνα

Απέκτησαν φωνή προτομές ιστορικών προσωπικοτήτων στην πόλη του Ζήνωνα

Αρχές Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται επίσημα στο κοινό της Λάρνακας (και όχι μόνο) η καινοτόμος εφαρμογή, μέσω της οποίας γνωστοποιείται η ιστορία σημαινουσών προσωπικοτήτων ή συμβόλων του παρελθόντος. Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το Υφυπουργείο Τουρισμού και το δήμο της πόλης.

Σε πέντε αγάλματα στη Λάρνακα έχουν ήδη τοποθετηθεί πινακίδες με κωδικούς ταχείας απόκρισης (QR codes) και οι επισκέπτες, σαρώνοντας τον κωδικό με το κινητό τους τηλέφωνο (θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο) κι επιλέγοντας την ελληνική ή την αγγλική γλώσσα, δέχονται «τηλεφώνημα» από το άγαλμα, το οποίο αρχίζει να διηγείται την ιστορία του.

Με αυτή την πρωτοβουλία, ντόπιοι και ξένοι μπορούν πλέον να ενημερωθούν μ’ ένα σύγχρονο τρόπο για ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Λάρνακα.

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορούνται για ποιο σκοπό ο θρύλος του Στρατηγού Κίμωνα αναζωπυρώθηκε στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων μετά από 2.300 χρόνια και για ποιο λόγο δεσπόζει στην μικρή παραλιακή αποβάθρα των Φοινικούδων (παρά το Μεσαιωνικό Κάστρο) το σύμβολο της Βενετίας.

Επίσης, το άγαλμα του Ζήνωνα του Κιτιέα, στην πλατεία Ευρώπης, μεταφέρει σημαντικές φιλοσοφικές αξίες, ενώ ο Μιχαήλ Κάσιαλος, η προτομή του οποίου βρίσκεται μεταξύ των εμπορικών οδών Ζήνωνος Κιτιέως και Ερμού, εξηγεί τι τον ώθησε ν’ αρχίσει να ζωγραφίζει στα 70 του χρόνια.

Αποκαλύπτεται, επίσης, η άγνωστη ιστορία του Απολλώνιου του Κιτιέα, απέναντι από το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ιατρούς των ελληνιστικών χρόνων. Τα κείμενα που εξιστορούν τα αγάλματα επιμελήθηκε ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, ο οποίος είναι διευθυντής του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη.

Σύμφωνα με την τοπική εταιρεία τουρισμού, η υπό αναφορά διαδραστική πρωτοβουλία, μαζί με άλλες που προγραμματίζονται το  προσεχές μέλλον (μεταξύ των οποίων η τρισδιάστατη απεικόνιση του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου εντός του τρέχοντος έτους), θα καλύψουν, εν μέρει, ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χρήση της τεχνολογίας στα αξιοθέατα της Λάρνακας. Κατά την επίσημη παρουσίαση του καινοτόμου αυτού ηλεκτρονικού εργαλείου, θα παρουσιαστούν λεπτομέρειες του όλου project μέσα από την προβολή σχετικού βίντεο, ενώ θα επεξηγηθούν οι στόχοι του.

Όπως πληροφορούμαστε, σκοπός της ΕΤΑΠ είναι η εν λόγω πρωτοβουλία να επεκταθεί σύντομα και σε άλλα αξιοθέατα της Λάρνακας.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend