Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στο περιθώριο οι αιτητές ασύλου στη Κοφίνου
Στο περιθώριο οι αιτητές ασύλου στη Κοφίνου

Στο περιθώριο οι αιτητές ασύλου στη Κοφίνου

Το μοναδικό Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) λειτουργεί από το 2004 στην κοινότητα Κοφίνου της επαρχίας Λάρνακας. Στην ίδια περιοχή, δραστηριοποιούνται σήμερα τρεις βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας ζωικών ή και άλλων αποβλήτων που προκαλούν οχληρία στο ΚΥΦΑΔΠ. Διαμένοντες και εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και όλο το βράδυ υπάρχει έντονη δυσοσμία στην περιοχή από τη λειτουργία των μονάδων και ειδικότερα από την καύση των ζωικών αποβλήτων, η οποία επηρεάζει δυσμενώς τις ανέσεις και την υγεία τους.

Η χωροθέτηση του ΚΥΦΑΔΠ σε μία απομονωμένη περιοχή γεωργοκτηνοτροφικής χρήσης και σε απόσταση από τις πλησιέστερες κοινότητες, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην εκπλήρωση του στόχου της κοινωνικής ένταξης της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, αλλά ουσιαστικά οδηγεί στην περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό της από τον κοινωνικό ιστό.

Επιπρόσθετα, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου βόρεια του ΚΥΦΑΔΠ χωροθετείται Βιομηχανική Ζώνη Κατηγορίας Α’ Β2, η οποία περιλαμβάνει βιομηχανικές αναπτύξεις με αυξημένο ή πολύ αυξημένο δυσμενή επηρεασμό του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, στη Βιομηχανική Ζώνη Κατηγορίας Α’ Β2 στην τοποθεσία Κοκκινόμουττη της κοινότητας Κοφίνου χωροθετούνται οι ακόλουθες βιομηχανικές μονάδες:

α) Η Εγκατάσταση Σφαγής Ζώων και ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων (Υγρών Αποβλήτων) του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου.

β) Η Εγκατάσταση Αξιοποίησης Σφαγίων και Ζωικών Απορριμμάτων (Παραγωγή Κρεατάλευρου) της εταιρείας Sigan Management Ltd (πρώην Comet Farm Ltd).

γ) Η Εγκατάσταση Αξιοποίησης Σφαγίων και Ζωικών Απορριμμάτων (Παραγωγή Κρεατάλευρου) της εταιρείας Α.Τ.Ι. Enviroindustrials Ltd.

δ) Η Εγκατάσταση Αποτέφρωσης Ζωικών Αποβλήτων της εταιρείας Sigan Management Ltd.

Σημειώνεται ότι το ΚΥΦΑΔΠ άρχισε να ανεγείρεται το 2003 και η λειτουργία του ξεκίνησε το 2004. Μέρος των εγκαταστάσεων που χωροθετούνται στη Βιομηχανική Ζώνη Κατηγορίας Α’ Β2 καταστράφηκε τον Αύγουστο 2004 λόγω πυρκαγιάς.

Ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του ΚΥΦΑΔΠ, το 2005, η πρώην Υπηρεσία Περιβάλλοντος / νυν Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε τρεις περιβαλλοντικές εγκρίσεις που αφορούν τις εν λόγω εγκαταστάσεις (Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου, ημερομηνίας 10/05/2005, εταιρεία Comet Farm 25/05/2005, και Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ζωικών Υπολειμμάτων 06/07/2005).

Ωστόσο, οι Γνωματεύσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε αναφορά στις επιπτώσεις που επιφέρει η κατασκευή και λειτουργία των εν λόγω βιομηχανικών εγκαταστάσεων κατηγορίας Α’ στην ανθρώπινη υγεία και συνεπώς δεν διασφαλίζουν ότι η περιβαλλοντική εκτίμηση έγινε κατά τρόπο πλήρη και εγκαίρως, δηλαδή πριν τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας. Αντιθέτως, σύμφωνα την κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εναρμονιστική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αρμόδια αρχή για το περιβάλλον δεν μπορεί να προσδιορίζεται στον εντοπισμό και την περιγραφή των άμεσων και έμμεσων συνεπειών ενός έργου στον άνθρωπο, στην πανίδα, στη χλωρίδα, στο έδαφος, στα ύδατα, στον αέρα, στο κλίμα, στο τοπίο, στα υλικά αγαθά, στην πολιτιστική κληρονομιά και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πιο πάνω παραγόντων, αλλά οφείλει να τις αξιολογεί κατά περίπτωση με τον δέοντα τρόπο, δηλαδή ορθά, επαρκώς και εγκαίρως πριν τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας.

16 χρόνια πληρώνει το περιβάλλον και ο άνθρωπος

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργών Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα τελευταία 16 χρόνια παρατηρούνται αρκετά και σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης υγείας και της δημόσιας ασφάλειας, λόγω της μη ορθολογικής διαχείρισης των εν λόγω εγκαταστάσεων, των υγρών και στερεών αποβλήτων, καθώς και των εκπομπών δύσοσμων αερίων στην περιοχή χωροθέτησης του ΚΥΦΑΔΠ.

Σημειώνεται ότι οι εκπομπές δύσοσμων αερίων από τη λειτουργία των εν λόγω εγκαταστάσεων, με βάση ακόμη και τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές που περιλαμβάνονται στις σχετικές Γνωματεύσεις/ Περιβαλλοντικές Εγκρίσεις, μπορεί να προκύψουν από:

1. Την εκπομπή αερίων αποβλήτων από τα αντιρρυπαντικά συστήματα σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή παράκαμψης τους (όπου υπάρχει αγωγός παράκαμψης).

2. Τους χώρους ή τα δοχεία αποθήκευσης ζωικών απορριμμάτων και αίματος στις εγκαταστάσεις αξιοποίησης ζωικών απορριμμάτων.

3. Τους χώρους εργασίας των εγκαταστάσεων όπου διεξάγονται διάφορες διεργασίες,

4. Την επεξεργασία και διάθεση υγρών αποβλήτων και παραγόμενης λάσπης, αν δεν τηρούνται οι όροι λειτουργίας των Αδειών Απόρριψης Αποβλήτων.

5. Τη μεταφορά νεκρών ζώων στις εγκαταστάσεις αξιοποίησης ζωικών απορριμμάτων και αποτέφρωσης ζωικών αποβλήτων, ιδιαίτερα όταν αυτά βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, λόγω μακράς περιόδου φύλαξης τους στα κτηνοτροφικά υποστατικά από τα οποία συλλέγονται.

6. Τα στερεά απόβλητα που προκύπτουν από το χώρο αναμονής των ζώων για σφαγή εντός της εγκατάστασης του Συμβουλίου Κεντρικού Σφαγείου και ειδικά στις περιπτώσεις όπου ζώα παρουσιάζουν προβλήματα υγείας.

7. Την αποθήκευση και διάθεση του εντερικού περιεχομένου των ζωικών απορριμμάτων από την εγκατάσταση του Συμβουλίου Κεντρικού Σφαγείου.

8. Τη μεταφορά ζωικών υποπροϊόντων από την εγκατάσταση του Συμβουλίου Κεντρικού Σφαγείου, καθώς επίσης και από άλλα σφαγεία και κρεοπωλεία, στις εγκαταστάσεις αξιοποίησης ζωικών απορριμμάτων.

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ

Η ανεξέλεγκτη απόρριψη υγρών και στερεών αποβλητών, οι διαρροές αγωγών μεταφοράς και η υπερχείλιση φρεατίων αποθήκευσης κτηνοτροφικών λυμάτων κατά μήκος του υδατορέματος, το οποίο διέρχεται από τις τοποθεσίες Πυθαρκόλυμπος – Γλυκύ Νερό και περιλαμβάνεται στην Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας των Υδάτων Ζ3, εφάπτεται με τη Βιομηχανική Ζώνη Κατηγορίας Α’ Β2 στην τοποθεσία Κοκκινόμουττη και καταλήγει στην Πολεοδομική Ζώνη Υπαίθρου/ Γεωργικής Χρήσης Γ3 στην τοποθεσία Μελισσόκρεμμος, όπου χωροθετείται το ΚΥΦΑΔΠ, επιβαρύνουν άμεσα και συσσωρευτικά το φυσικό περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και τη δημόσια ασφάλεια στην περιοχή.

Τονίζεται ότι, κατά την τελευταία 16ετία, οι συναρμόδιες Αρχές (Τμήματα Περιβάλλοντος και Επιθεώρησης Εργασίας) έχουν προβεί σε σειρά καταγγελιών που τεκμηριώνουν την συστημική (σοβαρή, διαχρονική και επαναλαμβανόμενη) παράβαση ουσιωδών όρων που αφορούν την κατασκευή και λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων κατηγορίας Α’ στη συγκεκριμένη περιοχή, με αποτέλεσμα τη λήψη ακόμη και ποινικών μέτρων κατά των φορέων εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Κάποιοι άνθρωποι αξίζουν λιγότερο

Η χωροθέτηση του ΚΥΦΑΔΠ σε τόσο μικρή απόσταση από βιομηχανική ζώνη κατηγορίας Α’ και εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ζωικών αποβλήτων, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως βιομηχανικές αναπτύξεις με αυξημένο και δυσμενή επηρεασμό του περιβάλλοντος, στρέφεται κατά του δικαιώματος της ζωής. Η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην προστασία της ύπαρξης του δικαιώματος στη ζωή, αλλά πρέπει να επεκτείνεται και στις βασικές προϋποθέσεις της επιβίωσης των ανθρώπων – ειδικά των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας – στον χώρο όπου διαβιούν.

Αυτό το διάστημα τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξετάζουν αίτηση για τη χορήγηση Άδειας Βιομηχανικών Εκπομπών για μια από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων στην Κοφίνου. Το ερώτημα που τέθηκε κατά τη Δημόσια Ακρόαση είναι πως μπορεί να εξετάζεται ένα τέτοιο αίτημα από τη στιγμή που η μονάδα δεν διαθέτει καν πολεοδομική άδεια. Και προσθέτουμε εμείς: Υπάρχει τρόπος η λειτουργία των μονάδων να γίνει με τέτοια πρότυπα ώστε να μην προκαλείται οχληρία; Η απάντηση είναι ναι. Επομένως, αν οι αρμόδιοι δεν θέλουν να αντιμετωπίζουν κάποια άτομα ως δεύτερης κατηγορίας, θα πρέπει να ζητήσουν να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, να τοποθετηθούν τα κατάλληλα φίλτρα, ώστε η έντονη κακοσμία που παρατηρείται να τερματιστεί. Ακολούθως μπορούν να χορηγήσουν και τις όποιες άδειες οι οποίες να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πηγή: philenews

Send this to a friend