Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Φορο-εκπτώσεις και για συνδεδεμένα πρόσωπα
Φορο-εκπτώσεις και για συνδεδεμένα πρόσωπα

Φορο-εκπτώσεις και για συνδεδεμένα πρόσωπα

Φοροελαφρύνσεις στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων δανείων θα λαμβάνουν και τα συνδεδεμένα πρόσωπα του πρωτοφειλέτη τα οποία θα διαθέσουν ακίνητο για μείωση ή εξόφληση δανείων. Ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης με εγκύκλιό του παρέχει διευκρινίσεις σε σχέση με τη διάθεση ακίνητης ιδιοκτησίας από συνδεδεμένο πρόσωπο, στο πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο αναφέρεται πως «σύμφωνα με τις διατάξεις του πλαισίου φορολογικών ελαφρύνσεων, δανειολήπτης θεωρείται οποιοδήποτε πρόσωπο του πρωτοφειλέτη, όπως ο όρος συνδεδεμένο πρόσωπο ερμηνεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, νοουμένου ότι η διάθεση και μεταβίβαση της ακίνητης ιδιοκτησίας, καθώς η μεταβίβαση δικαιωμάτων δυνάμει πωλητήριου εγγράφου κατατεθειμένου στο Κτηματολόγιο πραγματοποιείται προς όφελος του δανειστή».

Όπως ξεκαθαρίζεται στην εγκύκλιο, η συγκεκριμένη διάταξη ερμηνεύεται ότι περιλαμβάνει τη διάθεση ακινήτου από συνδεδεμένο πρόσωπο απευθείας προς τον δανειστή καθώς και τη διάθεση ακινήτου από το συνδεδεμένο πρόσωπο προς τρίτο πρόσωπο, με την προϋπόθεση ότι το προϊόν διάθεσης χρησιμοποιείται για να αποπληρώσει δάνεια του πρωτοφειλέτη. Δηλαδή, το πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις αναδιαρθρώσεις δανείων εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις όπου συνδεδεμένο πρόσωπο του πρωτοφειλέτη διαθέτει και μεταβιβάζει ακίνητο προς τρίτο πρόσωπο για μείωση ή εξόφληση δανείου του πρωτοφειλέτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως φοροελαφρύνσεις δεν ισχύουν στην περίπτωση που συνδεδεμένο πρόσωπο του εγγυητή διαθέτει ακίνητο είτε προς τον δανειστή είτε προς τρίτο πρόσωπο. Στο μεταξύ σύμφωνα με το Τμήμα Φορολογίας αλλάζει η διαδικασία χαρτοσήμανσης εγγράφων με σταθερά τέλη. Συγκεκριμένα από την ερχόμενη Δευτέρα 27 του μήνα αλλάζει και η διαδικασία χαρτοσήμανσης εγγράφων με βάση την αξία της σύμβασης, τα οποία αφορούν μισθώσεις ακινήτων, ενοικιαστήρια έγγραφα, συμβάσεις εργοδότησης και αγοραπωλητήρια έγγραφα. Όπως ξεκαθαρίζει το Τμήμα Φορολογίας, η νέα διαδικασία χαρτοσήμανσης αφορά μόνο αρχικές συμβάσεις και όχι πρόσθετες /συμπληρωματικές.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend