Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πάνε για Οκτώβρη τα νέα πρόστιμα για τροχαία
Πάνε για Οκτώβρη τα νέα πρόστιμα για τροχαία

Πάνε για Οκτώβρη τα νέα πρόστιμα για τροχαία

Από φθινόπωρο θα δούμε τα νέα αυξημένα πρόστιμα για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, αφού η Βουλή που ακόμα δεν έχει ψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια, επιθυμεί να δώσει χρόνο ενημέρωσης στους οδηγούς για το τι επέρχεται.

Η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, ενώπιον της οποίας βρίσκεται το θέμα, όπως δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρός της Γιώργος Προκοπίου, ετοιμάζει την έκθεσή της η οποία σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της Βουλής, θα σταλεί σε όλα τα μέλη της για τυχόν τροπολογίες. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το θέμα να πάει στην Ολομέλεια ή την ερχόμενη ή τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι και στην περίπτωση που θα ψηφιστούν τα νέα εξώδικα, δεν θα εφαρμοστούν άμεσα, ο κ. Προκοπίου ανέφερε ότι όντως η Βουλή προτίθεται να δώσει ένα χρονικό περιθώριο αναστολής της εφαρμογής του νόμου, ώστε να ενημερωθούν οι οδηγοί για τα νέα πρόστιμα.

Ο κ. Προκοπίου είπε ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να συζητήσει με τη νέα υπουργό Δικαιοσύνης το θέμα της αναστολής του νόμου, ώστε ν’ ακουστούν οι απόψεις της. Στόχος είναι όπως οι νέες ποινές εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο, ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τη θέση και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με βάση τις αλλαγές που επέφεραν τα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, για μη χρήση ζώνης κατά την οδήγηση, το πρόστιμο αναμένεται να αυξηθεί από τα €85 στα €150 και στη συνέχεια στα €300 για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών χρόνων, ενώ για τη μη χρήση κράνους το εξώδικο πρόστιμο αναμένεται να αυξηθεί από τα €85 που είναι σήμερα στα €200 και στη συνέχεια στα €300 για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά.

Επίσης, το εξώδικο πρόστιμο για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αναμένεται να αυξηθεί από €85 στα €150 και για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά στα €300 σε διάστημα τριών χρόνων, ενώ για παραβίαση φωτεινών σηματοδοτών το πρόστιμο αυξάνεται από τα €85 στα €300. Όσον αφορά στη στάθμευση σε χώρους αναπήρων, το πρόστιμο αυξάνεται από €85 στα €300.

Στο μεταξύ, πρόβλημα για την Τροχαία φαίνεται ότι θα προκαλέσει η πρόθεση της Βουλής να αυξήσει σε 30 ημέρες, από 15 που είναι σήμερα, την περίοδο πληρωμής ενός εξώδικου προστίμου για τροχαίες παραβάσεις για ποσά πέραν των €100, ενώ σημείωσε ότι για μικρότερα ποσά η περίοδος πληρωμής παραμένει στις 15 ημέρες. Αυτό θα σημαίνει για την Τροχαία ότι θα έχει δύο διαδικασίες πληρωμής, γι’ αυτό και θα αλλάξει το σύστημα πληρωμής εξωδίκων με νέα προσφορά.

Πηγή: O Φιλελεύθερος

Send this to a friend