Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για άδειες κατεδάφισης των υφιστάμενων πετρελαιοδεξαμενών
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για άδειες κατεδάφισης των υφιστάμενων πετρελαιοδεξαμενών

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για άδειες κατεδάφισης των υφιστάμενων πετρελαιοδεξαμενών

Θετικές, αλλά και αρνητικές εξελίξεις καταγράφηκαν κατά την τελευταία συνεδρία της Καθοδηγητικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κατά την οποία εξετάστηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα αναφορικά με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαϊκών προϊόντων και υγραερίου από τα παράλια της Λάρνακας προς την περιοχή Βασιλικού.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έτυχαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Λάρνακας οι οποίοι παρευρέθηκαν στη συνεδρία, τρεις εταιρείες υγρών καυσίμων δραστηριοποιούνται πλέον εξ’ ολοκλήρου στο Βασιλικό και ξεκίνησαν τις διαδικασίες εξασφάλισης αδειών κατεδάφισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων τους στη Λάρνακα.

Όσον αφορά την τέταρτη εταιρεία, την ΕΛ.ΠΕ., έχει ολοκληρώσει τις νέες της εγκαταστάσεις και αναμένεται αυτή την εβδομάδα η άφιξη του πρώτου πλοίου που θα μεταφέρει υγρά καύσιμα για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων στις δεξαμενές της.

Εκτιμάται, ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα αρχίσει σταδιακά η λειτουργία τους. Σημαντικό και θετικό γεγονός, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, θεωρείται και η έκδοση των αδειών οικοδομής για τις νέες εγκαταστάσεις υγραερίου στο Βασιλικό.

Για το θέμα αυτό, ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Έπαρχο Λάρνακας και στο προσωπικό του γραφείου του για την άμεση ανταπόκριση στην έκδοση των αδειών αμέσως με την παραλαβή των απαραίτητων στοιχείων.

Η κοινοπραξία των τριών εταιρειών υγραερίου ξεκίνησε άμεσα τις κατασκευαστικές εργασίες και ο Δήμος Λάρνακας ζήτησε να ενημερωθεί το συντομότερο για τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου.

Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί στο Δήμο Λάρνακας η απαίτηση της εταιρείας ΕΛ.ΠΕ., ότι για να ξεκινήσει τα κατασκευαστικά έργα θα πρέπει να προηγηθεί η επίλυση του θέματος που εκκρεμεί για το σημείο εκφόρτωσης των πλοίων που θα μεταφέρουν το υγραέριο.

Συμφωνήθηκε ν’ ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία για εξεύρεση λύσης με τελικό ορίζοντα την 7η Ιουλίου, οπόταν και θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για συζήτηση του θέματος. «Ως Δήμος απαιτούμε την οριστική επίλυση του προβλήματος και αναμένουμε ότι στην επόμενη συνεδρία θα ανακοινωθεί η λύση που θα είναι αποδεκτή τόσο από τις εταιρείες όσο και από την Αρχή Λιμένων Κύπρου.

Σε περίπτωση που θα εξακολουθούν να υφίστανται αυτές οι εκκρεμότητες, ανάλογη θα είναι και η δική μας αντίδραση», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λάρνακας.

Στο μεταξύ, ανησυχίες προκαλεί στις αρχές της πόλης και η στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα μετακίνησης της ασφάλτου, τόσο από μέρους των κρατικών υπηρεσιών, όσο και από μέρους των εταιρειών που επέδειξαν ενδιαφέρον για ανέγερση αντίστοιχων εγκαταστάσεων στη περιοχή Βασιλικού. «Ως τελικό συμπέρασμα κρίνουμε ότι πέραν της συνεδρίας της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 7 Ιουλίου, επιτακτική είναι η ανάγκη για σύγκλιση της Διυπουργικής Επιτροπής για επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων.

Οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα του Δήμου Λάρνακας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend