Τι είπαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας – Τα πέντε νέα πακέτα στήριξης
Το νέο πακέτο στήριξης της Οικονομόιας ανακοινώνουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, για στήριξη της απασχόλησης που επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο στόχος των κυβερνητικών σχεδίων είναι η στήριξη κλάδων της οικονομίας, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και η αποφυγή περαιτέρω δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως κατά τη διάρκεια της κρίσης “δημιουργήσαμε δίκτυ προστασίας και λάβαμε σωρεία οριζόντιων μέτρων”.
Σύμφωνα με τον κο. Πετρίδη, το νέο πακέτο αποτελείται από πέντε νέα, πιο στοχευμένα σχέδια τα οποία καταρτίστηκαν μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και θα καλύπτουν την χρονική περίοδο 4 μηνών με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Τα νέα σχέδια εδράζονται σε μια πιο στοχευμένη συνέχιση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης σε τομείς που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, ενώ διέπονται από πολύ αυστηρό πλαίσιο ελέγχου το οποίο στόχο έχει να αποτρέψει τυχόν καταχρήσεις.
Μέρος των μέτρων αποτελεί η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει την συνομολόγηση της Συμφωνίας Εγγύησης ύψους 28,11 εκ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή της Κύπρου στον μηχανισμό SURE για την προστασία θέσεων εργασίας.
Όπως δήλωσε, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να διασφαλιστεί:
– η Συνέχιση της υγιούς δημοσιονομικής διαχείρισης θωρακίζοντας τις δυνάμεις της δημόσιας οικονομίας
– η βέλτιστη συμμετοχή στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης
– η αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου, μια διαδικασία η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας
– συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “με το συνεκτικό Πρόγραμμα στήριξης της Οικονομίας η Κυβέρνηση ουσιαστικά σήκωσε όλο το βάρος λειτουργίας της οικονομίας την περίοδο των περιορισμών αλλά και την περίοδο της σταδιακής άρσης τους. Στηρίχθηκαν από τα δημόσια ταμεία 190.000 συμπολίτες μας, 26.000 επιχειρήσεις και 22.000 αυτοεργοδοτούμενοι”.
Σημείωσε δε ότι μόνο το ύψος της επιδότησης των εισοδημάτων στις τρεις φάσεις αγγίζει τα 500 εκ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι αποφεύχθηκε ο οικονομικός στραγγαλισμός των επιχειρήσεων καθώς τους δόθηκε το αναγκαίο οξυγόνο για να μην χρεοκοπήσουν την κρίσιμη περίοδο, αλλά και την περίοδο της ανάκαμψης.
Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως «με αυτά τα σχέδια συνεχίζεται το δίκτυ προστασίας στους εργαζόμενους.Από αύριο αρχίζει η επιβολή επιδομάτων».
Σύμφωνα με την κα Αιμιλιανίδου, το πρώτο σχέδιο αφορά στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
Πρόσθεσε πως το ανεργιακό επίδομα θα καταβάλλεται στην επιχείρηση και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από εργοδότες.
Το δεύτερο σχέδιο αφορά οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία ή επηρεάζονται ή συνδέονται με τον τουρισμό, ή συνδέονται με δραστηριότητες που με βάση τα διατάγματα παραμένουν κλειστά όπως είναι για παράδειγμα τα θέατρα.
«Το σχέδιο ολοκληρώνεται τέλος Αυγούστου. Εάν τον Αύγουστο υπάρχει μείωση πέραν του 40% θα υπάρχει επιδότηση του 45% των εργαζομένων. Εάν οι επιχειρήσεις δεν επαναδραστηριοποιηθούν τότε η επιδότηση θα είναι στο 80%.Προϋπόθεση είναι να μην έχει απολυθεί κανένας υπάλληλος από την 1η Μαρτίου και να μην απολυθεί κανένας μέχρι την 31 Οκτωβρίου», εξήγησε η υπουργός Εργασίας.
Το τρίτο σχέδιο αφορά σε οικονομικές δραστηριότητες που έχουν μείωση του κύκλου εργασιών 40% για Ιούνιο και Ιούλιο
Το τέταρτο σχέδιο αφορά στην πλήρη αναστολή εργασιών λόγω των απαγορεύσεων των διαταγμάτων.
Το πέμπτο σχέδιο αφορά στους ανέργους που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους από τον Μάρτιο με επίδομα 360 ευρώ.
Το συνολικό κόστος των σχεδίων έχει ανέλθει στα 500 εκ. ευρώ.
Παράκληση της Υπουργού Εργασίας είναι να μην γίνουν μειώσεις μισθών και απολύσεις.