Άδεια μητρότητας: Τι πρέπει να διδαχθούμε από την κρίση που ζούμε
Έχω πολλές φορές αναφερθεί στην ανάγκη επανασχεδιασμού των αδειών μητρότητας και πατρότητας αλλά και την υιοθέτηση και στην Κύπρο της γονικής άδειας. Το έκτακτο επίδομα για γονική άδεια που εφαρμόστηκε αποδεικνύει την ανάγκη για εφαρμογή και στην Κύπρο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για γονική άδεια και στους δύο γονείς πληρωμένη από το κράτος.
Είχα αναλύσει τις σκέψεις μου σε παλαιότερο μου άρθρο στο Οικονομικό Περιοδικό Economy Today εδώ :
Σήμερα όσοι έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας αναγκάζονται να ζήσουν με το 60% των εισοδημάτων τους. Ακόμα και σήμερα που είμαστε σε περιορισμό και τα έξοδα μας είναι περιορισμένα είναι δύσκολο για κάποιον που έχει ορίσει τις ανάγκες του βάση των εισοδημάτων του να ζήσει με αυτό το επίδομα.
Σκεφτείτε όμως τις μητέρες τους πρώτους μήνες μετά την εγκυμοσύνη.
Η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ε.Ε. που κατά την διάρκεια της άδειας μητρότητας η μητέρα λαμβάνει το 72% του μισθού της και όχι το 100% όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των κρατών μελών.
Επιπλέον η μικρή χρονική περίοδος της άδειας μητρότητας αναγκάζει πολλές μητέρες να παρατείνουν την άδεια αυτή ,εξ ανάγκης, χωρίς να έχουν καθόλου απολαβές.
Για παράδειγμα αν μια μητέρα έλαβε 18 εβδομάδες άδεια μητρότητας και επιπλέον αποφάσισε εξ ανάγκης να μείνει στο σπίτι με το παιδί της ακόμη μερικές εβδομάδες το επίδομα που έλαβε συνολικά είναι κατά πολύ πιο μικρό από το 60% των απολαβών της.
Σκεφτείτε όμως τις αυξημένες και όχι τις μειωμένες ανάγκες που έχει μια οικογένεια στους πρώτους μήνες γέννησης του παιδιού της.
Όσο αφορά την ειδική γονική άδεια που δίδεται σήμερα θα πρέπει η περίοδος που θα παρέχεται να επεκταθεί όσο τα σχολεία θα είναι κλειστά.
Γνωρίζω πως η κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε δημιουργεί την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση σοβαρότερων προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την διασφάλιση της υγείας των πολιτών αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα του Κράτους.
Αυτό που πρέπει να μας διδάξει αυτη η κρίση είναι ότι θα πρέπει με σοβαρότητα, όταν θα έχουμε σαν Κράτος την δυνατότητα, να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας που αφορά την άδεια μητρότητας, πατρότητας και γονική άδεια μέσα από ένα ευρύτερο σχεδιασμό που να στηρίζει πραγματικά τις οικογένειες.