Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τρομάζουν οι θάνατοι- Φθάσαμε το μάξιμουμ διεθνών δεδομένων
Τρομάζουν οι θάνατοι- Φθάσαμε το μάξιμουμ διεθνών δεδομένων

Τρομάζουν οι θάνατοι- Φθάσαμε το μάξιμουμ διεθνών δεδομένων

Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Κύπρο τρομάζει. Σε σύνολο 230 γνωστών κρουσμάτων, επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ άλλοι δέκα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Το μήνυμα των γιατρών απλό και συνάμα τρομακτικό: «Όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση είναι άσπρο ή μαύρο. Πειθαρχούμε ή όχι. Ζούμε και επανερχόμαστε σύντομα στη ζωή που ξέραμε και μας άρεσε, ή βιώνουμε τον θάνατο δίπλα μας, όπως δεν το περιμέναμε ποτέ».

«Φθάσαμε ήδη το μάξιμουμ των διεθνών δεδομένων», τονίζουν οι επιστήμονες, με τον καθηγητή Λεόντιο Κωστρίκκη να απευθύνει «αγωνιώδη έκκληση» εκ μέρους ολόκληρης της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας για συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα.
Ανησυχία και από τη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων χωρίς ταυτότητα. Χθες, από τα 16 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τα 10 ήταν «αγνώσου προέλευσης» και το ιστορικό τους διερευνάται.

Η Κυβέρνηση, σε μια νέα προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινωνία και με στόχο την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού, προχώρησε χθες στην ανακοίνωση ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Οι πολίτες από τις 6:00 σήμερα το πρωί θα δικαιούνται να αποστέλλουν μόνο ένα μήνυμα για μετακίνηση, ενώ από τις 9:00 το βράδυ θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Μεταξύ άλλων, απαγορεύονται και οι συνάξεις σε οικίες και επιστρατεύονται οι παρατηρητές της γειτονιάς. Το δε πρόστιμο για όσους παρανομούν αυξάνεται από τα €150 στα €300.

Το Σύστημα της χώρας δοκιμάζεται, τόνισε και χθες ο υπουργός Υγείας. Την ίδια ώρα, όμως, ιδιώτες γιατροί εξακολουθούν να αρνούνται την επιστράτευσή τους από το κράτος, ενώ επαγγελματίες υγείας βρήκαν «καταφύγιο» στις άδειες ασθενείας. Μόνο στην περιφέρεια Λευκωσίας απουσιάζουν πέραν των 180 εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Στα θετικά, το Σάββατο αναμένεται μεγάλη ποσότητα αναλωσίμων και προστατευτικών ειδών από την Κίνα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες για μεγάλο διάστημα.

Send this to a friend