Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το ενδεχόμενο μόλυνσης των αλυκών από οχετούς θέτει ο Περδίκης
Το ενδεχόμενο μόλυνσης των αλυκών από οχετούς θέτει ο Περδίκης

Το ενδεχόμενο μόλυνσης των αλυκών από οχετούς θέτει ο Περδίκης

Το ενδεχόμενο μόλυνσης των νερών της αλυκής Λάρνακας από οχετούς όμβριων υδάτων επαναφέρει ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος μ’ επιστολή του καλεί το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή για τα δειγματοληπτικά αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στα νεκρά αποδημητικά πουλιά και στην αλυκή.

Σ’ επιστολή του, ο Γ. Περδίκης αφού αναφέρεται στα πρόσφατα θλιβερά περιστατικά θανάτων φλαμίγκο στην αλυκή και στην απόδοση των θανάτων, εκ μέρους της Υπηρεσίας Θήρας, στο κρύο και στη δηλητηρίαση εξαιτίας της μολυβδίασης καθότι παλαιότερα λειτουργούσε στην περιοχή σκοπευτήριο, υπενθυμίζει τις απαντήσεις που ο ίδιος είχε λάβει πριν από ένα χρόνο από τους τότε υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Κ. Πετρίδη και Κ. Καδή αντίστοιχα, οι οποίοι απαντούσαν σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους υπουργούς, τα αρμόδια τμήματα είχαν, τότε, προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για καθαρισμό της περιοχής της αλυκής από τον μόλυβδο που υπήρχε λόγω της λειτουργίας του σκοπευτηρίου. «Συνεπώς», σημειώνει ο κ.Περδίκης, «σύμφωνα με όσα καταγράφονται στις απαντήσεις των δύο υπουργών, ο μαζικός θάνατος των αποδημητικών πουλιών φέτος ενδεχομένως να προήλθε από άλλη αιτία».

Ως εκ τούτου, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες σχετικά με τα αίτια θανάτου των φλαμίνγκο και ποια είναι τα αποτελέσματα, καθώς και ποια είναι τα δειγματοληπτικά αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στα πουλιά και στην αλυκή γενικότερα.

Περαιτέρω, ο κ.Περδίκης ζητά ενημέρωση κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο μόλυνσης των νερών της αλυκής από τους οχετούς όμβριων υδάτων ή εάν υπάρχει ενδεχόμενο να έχουν παρασυρθεί σκάγια από τη γύρω περιοχή όπου επιτρέπεται το κυνήγι.

Μετά τους πρόσφατους θανάτους φλαμίγκο, το Κίνημα Οικολόγων ζητά επιτακτικά τη λήψη μέτρων για την προστασία των αποδημητικών πουλιών και της αλυκής γενικότερα. Ζητά, επίσης, την εκπόνηση ενός διαχειριστικού σχεδίου που να σκοπεύει στην προστασία του εν λόγω είδους, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend