10 τρόποι για να εξοικονομήσετε μπαταρία στο κινητό σας
α σημερινά «έξυπνα» τηλέφωνα, κοινώς smartphones, στις περισσότερες των περιπτώσεων δικαιώνουν τον τίτλο τους. Διαθέτουν επεξεργαστές με περισσότερους πυρήνες απ’ότι το PC μας, είναι αδιάβροχα, μπορούν να κατεβάσουν αρχεία πολύ γρήγορα, έχουν φωτογραφική μηχανή καλύτερη από compact και καταφέρνουν σε 5” οθόνη να έχουν ανάλυση μεγαλύτερη από αυτή που είχε η 55” τηλεόραση του σαλονιού μας. Όλα αυτά όμως αποδεικνύονται ιδιαιτέρως «ενεργοβόρα» με αποτέλεσμα να εξαντλούν την μπαταρία απείρως γρηγορότερα από ότι παλαιότερα.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να ξεμένουμε τη στιγμή που πρέπει να κάνουμε ένα επείγον τηλεφώνημα; Αν και κάποιες συσκευές διαθέτουν από κατασκευής μέτρια διάρκεια ζωής, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σίγουρα δεν καθορίζεται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού αλλά από τον χρήστη του. Με μια επίσκεψη στα Public οι ειδικοί μας ενημέρωσαν για την σωστή «χρήση» της μπαταρίας και μας έδωσαν συμβουλές για να εξοικονομήσουμε χρόνο από τη ζωή της.
Κλείστε τα δεδομένα και χρησιμοποιήστε WiFi
Το κατέβασμα από το Διαδίκτυο είναι ενεργοβόρο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Απενεργοποιήστε την μεταφορά δεδομένων από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας («Ρυθμίσεις» – «Δεδομένα») γιατί αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες κατανάλωσης μπαταρίας.
Χαμηλώστε την φωτεινότητα
Η χαμηλή φωτεινότητα μπορεί σίγουρα να εξοικονομήσει μπαταρία. Στα κινητά με AMOLED οθόνες ( για παράδειγμα Galaxy S5, Galaxy Note4, Nexus 6) το μαύρο φόντο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξοικονόμηση μπαταρίας, αφού στις οθόνες αυτές όταν ένα pixel πρέπει να δείξει μαύρο δεν χρειάζεται να ανάψει κανένα από τα υπο-pixel από τα οποία αποτελείται( κόκκινο μπλε πράσινο). Για παράδειγμα, όπως μας ενημέρωσαν στα Public, χρησιμοποιώντας μαύρο φόντο στην εφαρμογή Reddit Sync η κατανάλωση μπαταρίας παρατηρήθηκε χαμηλότερη κατά 41%..
Για να ρυθμίσετε χειροκίνητα τη φωτεινότητα σε ένα χαμηλό επίπεδο που σας βολεύει ώστε να εξοικονομήσετε μπαταρία πηγαίνετε στις «Ρυθμίσεις» – «Οθόνη και Φωτεινότητα». Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το λειτουργικό iOS όσο και το Android προσφέρει τη ρύθμιση «Αυτόματη φωτεινότητα» που προσαρμόζει αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης στις εξωτερικές συνθήκες φωτισμού.
Διατηρήστε το τηλέφωνο… δροσερό
Οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν τις μπαταρίες των ηλεκτρονικών συσκευών. Γι αυτό καλό θα ήταν να μην αφήνετε τα κινητά εκτεθειμένα στο αυτοκίνητο καθώς και να βεβαιωθείτε πως οι συσκευές δεν υπερθερμαίνονται από την χρήση.
Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η έκθεση της συσκευής σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 ⁰C οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν την χωρητικότητα της μπαταρίας οριστικά. Σε αυτή την περίπτωση η μπαταρία δεν θα μπορέσει ξανά να έχει μια πλήρη κανονική φόρτιση. Επιπλέον να θυμάστε πως η φόρτιση σε υψηλές θερμοκρασίες αποδεικνύεται ακόμα πιο επιβλαβής.
Για παράδειγμα στην επίσημη σελίδα της Apple αναφέρεται πως η ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας ορίζεται από 16-22 ⁰C.
Αντίθετα όταν το κινητό χρησιμοποιείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από από 0 ⁰C μπορεί να παρατηρηθεί μια απότομη μείωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Η απόδοση της μπαταρίας θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από λίγη ώρα.
Τέλος να γνωρίζετε πως φορτίζοντας το κινητό όταν είναι μέσα σε συγκεκριμένου τύπου θήκες, μπορεί να παραχθεί επιπλέον θερμότητα, που επίσης θα επηρρεάζει αρνητικά την απόδοση της μπαταρίας στο μέλλον. Αν παρατηρήσετε ότι το κινητό ανεβάζει θερμοκρασία κατά την φόρτιση καλό θα είναι να αφαιρείτε την θήκη πριν από αυτή.
Φορτίστε σωστά
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως δεν πρέπει να αφήνετε το κινητό να ξεμένει εντελώς από μπαταρία πολύ συχνά. Σε αντίθεση με ότι ίσχυε παλαιότερα, οι νέου τύπου μπαταρίες δεν χρειάζεται να αδειάζουν πλήρως για να κρατήσουν περισσότερο.
Επιπλέον, μην αφήνετε το κινητό σας να συνεχίζει να φορτίζεται ενώ έχει «γεμίσει». Στις νέου τύπου μπαταρίες είναι προτιμότερο να φορτίζετε το κινητό σας μέχρι το 80%, παρά μέχρι το 100%. Εάν φορτιστεί πλήρως, φροντίστε να μην μείνει συνδεδεμένο με τον φορτιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μην ψάχνετε για… σήμα
Όσο το κινητό έχει χαμηλό ή καθόλου σήμα τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει στην προσπάθειά του να το ανακτήσει. Για το λόγο αυτό σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης να εξοικονομήσουμε μπαταρία, όπως κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, μπορούμε να ενεργοποιούμε τη λειτουργία «Χρήση σε πτήση» και να ενεργοποιούμε όταν χρειαστεί να επικοινωνήσουμε.
Απενεργοποιήστε τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε
Πηγαίνοντας στις «Ρυθμίσεις» – «Μπαταρία» μπορείτε να δείτε ποια από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, δηλαδή μπαταρία, και για ποιο σκοπό. Σε περίπτωση που κάποια εφαρμογή καταναλώνει πολύ μπαταρία λόγω δραστηριότητας στο υπόβαθρο, πηγαίνετε στις «Ρυθμίσεις» – «Γενικά – «Ανανέωση εφαρμογής στο υπόβαθρο» και απενεργοποιήσετε την.
Αν πάλι δείτε κάποια εφαρμογή να καταλανώνει πολλή μπαταρία λόγω χρήσης υπηρεσιών τοποθεσίας (GPS) μπορείτε αντίστοιχα να απενεργοποιήστε από τις ρυθμίσεις την πρόσβασή της στις υπηρεσίες τοποθεσίας.
Ειδικά για την περίπτωση των iPhones, αξίζει να θυμάστε πως από το iOS 9 και μετά υπάρχει η λειτουργία χαμηλής ισχύος που μειώνει προσωρινά την κατανάλωση ενέργειας όταν η μπαταρία πέσει κάτω από 20%, έως ότου φορτίσετε πλήρως το iPhone. Μπορείτε να την ενεργοποιήσετε πηγαίνοντας στις «Ρυθμίσεις» – «Μπαταρία» – «Λειτουργία χαμηλής ισχύος». Όταν η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη η λήψη email, η ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο, οι αυτόματες λήψεις και κάποια οπτικά εφέ μειώνονται ή απενεργοποιούνται.
Ακούστε μουσική από hands-free κι όχι από το ηχείο
Όταν χρησιμοποιούμε το hands-free για να ακούσουμε μουσική γλιτώνουμε ενέργεια. Αρκεί να σκεφτείτε ότι για να επιτύχετε το επιθυμητο επίπεδο έντασης στη μουσική όταν εκπέμπει από το μεγάφωνο συνήθως πρέπει να ρυθμίσετε την ένταση στο μέγιστο ενώ στην περίπτωση του hands-free έχετε το ίδιο αποτέλεσμα σε μεσαίο επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως καταναλώνετε περίπου τη μισή ενέργεια.
Ρυθμίστε την οθόνη σας να κλείνει γρήγορα όταν δεν χρησιμοποιείτε το κινητό
Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο αλλά εξοικονομούμε ενέργεια επιλέγοντας το συντομότερο δυνατό διάστημα για το αυτόματο κλείδωμα της οθόνης. Μέσα από τις «Ρυθμίσεις» – «Αυτόματο Κλείδωμα» επιλέγουμε τον μικρότερο δυνατό χρόνο για να σβήνει η οθόνη άμεσα. Τα 30 δευτερόπλεπτα αποδεικνύονται ευεργετικά.
Απενεργοποίηση ήχων πληκτρολογίου
Παράδοξο αλλά αληθινό. Εξοικονόμηση ενέργειας και ματαρίας γίνεται ακόμα κι αν απενεργοποιήσουμε τους ήχους πληκτρολογίου, κάτι που ούτως ή άλλως δεν χρειαζόμαστε.
Στην περίπτωση των Android λειτουργικών χρησιμοποιήστε εφαρμογές που σώζουν ενέργεια
Ενδεικτικά το Greenify, καθώς και άλλες εφαρμογές, βρίσκουν τρόπους να «σώσουν» ενέργεια.. Στην ουσία οι συγκεκριμένες εφαρμογές βελτιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας, σταματώντας τις ενεργοβόρες εφαρμογές να λειτουργούν στο υπόβαθρο.
Όπου δεν φτάνει το ρεύμα φτάνει το Power Bank
Τελευταίο αλλά άκρως αποτελεσματικό, είναι το Power bank, μια φορητή μπαταρία ή αλλιώς ένας φορητός φορτιστής, τον οποίο μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας και να «ανασταίνετε» την συσκευή σας όταν δεν έχετε ευκολη πρόσβαση σε ρεύμα (σε κάποιο εξωτερικό χώρο, στην ύπαιθρο, στην παραλία κλπ.). Με μια βόλτα στα Public οι ειδικοί μας ανημέρωσαν για όλες τις διαθέσιμες επιλογές σε Power Βanks κατάλληλες για όλα τα βαλάντια και γούστα.