Το «Whatsapp» δεν είναι όσο ασφαλές… φαίνεται!
Η απόσπαση δεδομένων από κινητά τηλέφωνα έγινε μέσω ενός πανίσχυρου ψηφιακού σπιούνου με τον κωδικό «Pegasus» παρεισφρέει μέσω αναπάντητων κλήσεων στο WhatsApp.
Το «Pegasus», ένα πρόγραμμα της κατηγορίας spyware ή malware (κατασκοπευτικό ή κακόβουλο λογισμικό), διατίθεται από τον ισραηλινό όμιλο ψηφιακών εφαρμογών NSO Group.
Το «Pegasus» έχει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες, καθώς μπορεί να ενεργοποιήσει την κάμερα, να βιντεοσκοπεί, να ηχογραφεί και να μεταδίδει συνομιλίες του εκάστοτε χρήστη χωρίς ο ίδιος να έχει την παραμικρή ένδειξη ότι παρακολουθείται.
Σημειώνεται ότι το «Pegasus» παραχωρείται από την NSO πολύ επιλεκτικά και έναντι άγνωστου -αλλά σε κάθε περίπτωση αστρονομικού- τιμήματος.
Πρόσφατα, η εταιρεία του Whatsapp που είναι από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές επικοινωνίας στον κόσμο με 1,5 δισεκατομμύριο χρήστες μηνιαίως και υπέβαλε μήνυση εναντίον της NSO.
Η κατηγορία αφορά στο χακάρισμα τηλεφώνων περίπου 1.400 χρηστών με σκοπό να υποκλέψει στοιχεία και πληροφορίες κρίσιμης σημασίας.
Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τη μήνυση, αποσπάστηκαν μέσω του WhatsApp και χωρίς φυσικά να έχει παραχωρηθεί στην NSO άδεια να χρησιμοποιεί την εφαρμογή ως Δούρειο Ιππο παρακολούθησης υπόπτων για τρομοκρατία και λοιπές εγκληματικές ενέργειες.
Ωστόσο, εκτός από την ίδια την NSO, το WhatsApp φέρεται να κατηγορεί και την ισραηλινή κυβέρνηση, στην οποία υποτίθεται πως κατέληξαν τα υποκλαπέντα στοιχεία, πάντα με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας.
Εξ όσων διέρρευσαν στα ΜΜΕ, η μήνυση που υποβλήθηκε στο 9ο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας καταλογίζει στην NSO παραβίαση του νόμου CFAA (Computer Fraud and Abuse Act, περί Απάτης και Κατάχρησης μέσω Υπολογιστών), αθέτηση όρων συμβολαίου και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Το WhatsApp συγκαταλέγει μεταξύ των θυμάτων του χάκινγκ από το λογισμικό της NSO τουλάχιστον 100 δημοσιογράφους, διακεκριμένες γυναίκες επικεφαλής διαφόρων θεσμικών φορέων και οργανισμών, άτομα που έχουν επιζήσει από δολοφονικές απόπειρες, ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικούς πρόσφυγες κ.ά.
Οι «στόχοι» είναι προσωπικότητες από τις ΗΠΑ, το Μεξικό, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία και το Πακιστάν. Η NSO φέρεται να υπέκλεπτε δεδομένα όχι μόνο από τα ίδια τα θύματα, αλλά και από τα τηλέφωνα συγγενών τους.
Η NSO έχει βεβαρυμένο ιστορικό, καθώς από το 2016 αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι διευκόλυνε την παρακολούθηση ενός ακτιβιστή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Whatsapp δεν είναι το μόνο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έπεσε θύμα χάκερς, αλλά σχεδόν όλα, όπως το Facebook, Twitter κ.α.