Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Προεδρικό τζετ με Κύπριο Σαουδάραβα: «Χρυσά» διαβατήρια στον Abdulrahman Mahfouz
Προεδρικό τζετ με Κύπριο Σαουδάραβα: «Χρυσά» διαβατήρια στον Abdulrahman Mahfouz

Προεδρικό τζετ με Κύπριο Σαουδάραβα: «Χρυσά» διαβατήρια στον Abdulrahman Mahfouz

HARES

Πάρτι σε βάρος της Κύπρου κάνουν τα διεθνή media την τελευταία εβδομάδα διαπομπεύοντας για άλλη μια φορά το πρόγραμμα χορήγησης «χρυσών» διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 16 Οκτωβρίου το Reuters, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ, αποκάλυπτε την παραχώρηση κυπριακής, και συνεπώς ευρωπαϊκής, υπηκοότητας σε μέλη του καταπιεστικού και χαρακτηριζόμενου ως αντιδημοκρατικού καθεστώτος της Καμπότζης. Και ειδικότερα σε συγγενείς και φίλους του πρωθυπουργού της χώρας. Κάτι που «πανηγυρικά» επαληθεύτηκε. Υποχρεώνοντας την κυβέρνηση, μετά την πολιτική πίεση που δέχτηκε από το ΑΚΕΛ, φωτογραφίζοντας τον τέως υπουργό για αντιδεοντολογική συμπεριφορά καθότι ήταν παρών στη συνεδρία του Υπουργικού που ενέκρινε τα εν λόγω διαβατήρια, τα οποία χειρίστηκε το δικηγορικό γραφείο του αδελφού του, να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε έρευνα για τις πολιτογραφήσεις που είχαν γίνει με τους προηγούμενους κανονισμούς. Πριν εφαρμοστούν δηλαδή οι νέοι, αυστηρότεροι κανονισμοί, στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ανάκλησης υπηκοοτήτων.

Ο Κύπριος Mahfouz

Μια περίπτωση η οποία ενδεχομένως να χρήζει περαιτέρω διερεύνησης σε αυτό το πλαίσιο που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο είναι και αυτή του σεΐχη Abdulrahman Khalid Salen bin Mahfouz, ο οποίος πήρε διαβατήριο το 2016 μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του. Το όνομα του Mahfouz συνδέεται με τις μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με ιδιωτικό πολυτελές τζετ στο εξωτερικό. Είναι ο περιβόητος Σαουδάραβας στον οποίο ανήκει το executive Boeing 737 που είναι μονίμως σταθμευμένο στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η χρήση του εν λόγω αεροσκάφους από τον Πρόεδρο ελέγχεται αυτή την περίοδο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, μια έρευνα που ξεκίνησε όταν έγινε γνωστό -εντελώς τυχαία πριν από έναν μήνα, λόγω ενός αεροπορικού συμβάντος κατά την επιστροφή του Νίκου Αναστασιάδη από τη Νέα Υόρκη- ότι ο Πρόεδρος χρησιμοποιεί ιδιωτικά αεροσκάφη για τις μετακινήσεις του. Και αυτό το θέμα είχε γίνει αντικείμενο πολιτικής διαμάχης με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η έρευνα του ελεγκτή, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί.

Όπως είχε γράψει ο «Π» σε ρεπορτάζ μετά το αεροπορικό συμβάν, το Boeing χρησιμοποιείται σε πολλά υπηρεσιακά ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, ενώ σε δύο περιπτώσεις είχε χρησιμοποιηθεί «ανορθόδοξα» όπως μας μετέφεραν στελέχη της κυβέρνησης (σ.σ. η μία αφορά το προσωπικό ταξίδι του ΠτΔ και της οικογένειάς του στις Σεϋχέλλες τον Αύγουστο του 2018), ενώ το κόστος ειδικά για το ταξίδι στη Νέα Υόρκη ήταν πέντε φορές χαμηλότερο από τις τιμές της αγοράς όπως απέδειξε σχετική έρευνα του «Π». Η Κύπρος πλήρωσε 60 χιλιάδες αντί για 280-350 χιλιάδες, που θα ήταν μια λογική τιμή, κάτι το οποίο δημιουργεί ερωτήματα.

Από το 2014

Ο Σαουδάραβας Mahfouz ήρθε στην Κύπρο για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2014. Φαίνεται πως στην κάθοδό του συνέβαλε ο διορισμός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη του Παντελή Σολωμή, προέδρου μιας εξειδικευμένης εταιρείας επενδύσεων, ως ειδικού απεσταλμένου τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος δίνει λόγο απευθείας στον ίδιο τον Πρόεδρο, για να διασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή όλων των επιχειρηματικών και επενδυτικών προτάσεων που θα προέρχονταν από τη Σ.Α. και άλλες χώρες του Κόλπου.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της επιχείρησης του εν λόγω απεσταλμένου, o σεΐχης Abdulrahman Mahfouz είχε καταφθάσει στην Κύπρο με το ιδιωτικό του τζετ, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο όπως έγραφε χαρακτηριστικά, συνοδευόμενος από 12μελή ομάδα και ψάχνοντας να κάνει σχετικές επενδύσεις εκατομμυρίων στο νησί. Κατά την ίδια επίσκεψη ο Mahfouz συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ως έναν εν δυνάμει συνεργάτη του στις επενδύσεις της Εκκλησίας. Σε δημοσίευμα του Sigmalive αναφερόταν πως ο ίδιος είχε αποκαλύψει στο Σίγμα ότι ο κύβος ερρίφθη και πως η απόφασή του για επενδύσεις του ομίλου του στην Κύπρο είχε ήδη ληφθεί. Στις 29 Ιανουαρίου 2015 είχε προχωρήσει με την εγγραφή της Murjan Aviation, εντολοδόχος της οποίας είναι δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία.

Συλλογική επένδυση

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα τα οποία κατέχει ο «Π», οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις του Abdulrahman Mahfouz και άλλων πέντε μελών της οικογένειας και συνεργατών του (ο ένας εξ αυτών ο αδελφός του Sultan) έγιναν το 2016 στο πλαίσιο ενός άρθρου του επενδυτικού προγράμματος που ίσχυε τότε, σύμφωνα με το οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα «σε ειδικές περιπτώσεις να μειώσει τα κριτήρια (σ.σ. του σχεδίου) […] για επενδυτές οι οποίοι αποδεδειγμένα συμμετέχουν σε σχέδιο επενδύσεων, εφόσον η συλλογική επένδυση είναι τουλάχιστον 12,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη, σύμφωνα με την απόφαση, οι σύζυγοι των μη Κύπριων επενδυτών που αποκτούν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα έχουν δικαίωμα ταυτόχρονης υποβολής και έγκρισης της αίτησής τους».

Ο κ. Mahfouz επενδύει σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στο real estate, ενώ διατηρεί και σπίτι στη Λεμεσό.

Τα μέλη της οικογένειας του σεΐχη και οι συνεργάτες του που πολιτογραφήθηκαν ταυτόχρονα

Ιρλανδικά διαβατήρια

Ο σεΐχης προέρχεται από πάμπλουτη οικογένεια. Ο πατέρας του, Khalid bin Mahfouz, ήταν δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης, ιδρυτής της Εθνικής Εμπορικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας. Είχε βρεθεί στο νούμερο 241 στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου του «Forbes» και στο νούμερο 24 της λίστας με τους πλουσιότερους Άραβες, ενώ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ισχυρισμοί τον συνέδεαν με χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα. Είχε τόσο απασχολήσει την κοινή γνώμη που έγινε λήμμα και στη Wikipedia.

Το 1990 είχε αποκτήσει υπηκοότητα στην Ιρλανδία μέσω ενός αντίστοιχου επενδυτικού προγράμματος με αυτό που ισχύει σήμερα στην Κύπρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «irishtimes.com» με τίτλο «Saudi billionaire linked to passport deal in 1990s dies», ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2009, στον Khalid bin Mahfouz είχαν παραχωρηθεί 11 διαβατήρια για φίλους και μέλη της οικογένειάς του σε αντάλλαγμα για μια υποσχόμενη επένδυση 20 εκατ. λιρών. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας ενέκρινε ο ίδιος προσωπικά τα πιστοποιητικά πολιτογράφησης αντί να μεταβιβάσει το ζήτημα σε κυβερνητικό υπάλληλο όπως ήταν η συνήθης πρακτική. Μετά από έρευνα είχε διαπιστωθεί πως είχαν παραβιαστεί οι νόμιμες διαδικασίες. Το 2000 μετά τον θάνατο του Khalid Mahfouz ο υπ. Εξωτερικών της Ιρλανδίας δήλωσε πως τα διαβατήρια της οικογένειας Mahfouz είχαν λήξει και πως δεν τέθηκε θέμα για ανάκλησή τους.

Όμιλος Al Murjan

Ο όμιλος της οικογένειας Mahfouz φέρει την επωνυμία Al Murjan. Έχει μια ευρεία οικονομική δραστηριότητα που περιστρέφεται γύρω από τη βιομηχανία, το real estate, την υγεία, τις υπηρεσίες συντήρησης και τις αεροπορικές μεταφορές. Είναι εγγεγραμμένη μια κυπριακή εταιρεία Murjan, η οποία το 2017, όπως αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό, είχε συνεργαστεί με το Προεδρικό στο πλαίσιο των αποστολών στο εξωτερικό και είχε πληρωθεί σχεδόν 153 χιλιάδες ευρώ. Το 2018 η συνεργασία του Προεδρικού έγινε με την Jetstream Aviation (60 χιλ. ευρώ), εταιρεία στην οποία, όπως μας ενημέρωσαν στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει συμφέροντα ο όμιλος Mahfouz και εδράζεται στις ΗΠΑ.

Τερματικό τζετ

Πέρα από την ανάπτυξη γης, ο σεΐχης φέρεται, όπως ενημερώθηκε ο «Π» από επιχειρηματικούς κύκλους στη Λεμεσό, να ενδιαφέρεται να επενδύσει και στην ανάπτυξη στο αεροδρόμιο Λάρνακας ενός νέου, δεύτερου τερματικού για ιδιωτικά τζετ. Μια επένδυση για την οποία φέρεται να έχει λάβει υποσχέσεις ότι θα προχωρήσει η αδειοδότησή της.

Πηγή: politis.com.cy

Send this to a friend