Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Την άμεση μετακίνηση της δομής ασυνόδευτων ανηλίκων από την «καρδιά» της τουριστικής περιοχής Ορόκλινης και συγκεκριμένα από το πρώην ξενοδοχείο «Χενίπα» ζητούν σύσσωμες οι τοπικές αρχές, οι παράγοντες και οι φορείς της Λάρνακας. Η παρουσία τα τελευταία τρία χρόνια της δομής στην είσοδο της κοινότητας, από τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, χαρακτηρίζεται «ανοικτή πληγή» για την γύρω περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία οικιστική και τουριστική ανάπτυξη που παρατηρείται.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης είπε ότι τα πλείστα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην γύρω περιοχή ξεκίνησαν από την δομή ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκεται στην Ορόκλινη και αυτή, όπως σημείωσε, είναι μία άποψη την οποία ασπάζεται και η τοπική Αστυνομία μέσα από τις έρευνες και ανακρίσεις στις οποίες έχει προβεί.

Για τον λόγο αυτό, ο Δήμαρχος Λιβαδιών είχε πρόσφατα συνάντηση με το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, τονίζοντας την ανάγκη να παρθούν άμεσες αποφάσεις, προκειμένου η δομή να μεταφερθεί σε άλλο σημείο. «Οι νεαροί που διαμένουν στο πρώην ξενοδοχείο όποτε θέλουν μπαίνουν, όποτε θέλουν βγαίνουν, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Η μετακίνηση της δομής ασυνόδευτων ανηλίκων από το πρώην ξενοδοχείο «Χενίπα» αποτελεί κοινό αίτημα τόσο των γειτονικών κοινοτήτων, όσο και της τοπικής εταιρείας τουρισμού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής δήλωσε ότι για το θέμα αυτό έχουν γίνει πάμπολλες παραστάσεις προς τα αρμόδια τμήματα, ενώ υπήρξε και συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Όπως είπε ο κ.Φακοντής, για το θέμα της δομής πήρε θέση και η Επιτροπή Δημογραφικού, η οποία ζήτησε την μετακίνηση των ανηλίκων σε άλλο χώρο.

Ο Ν. Φακοντής ανέφερε ότι δεν είναι μόνο ανήλικοι που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα, αλλά και άτομα που είναι 27 χρόνων. Κάλεσε, δε, τους βουλευτές της επαρχίας ν’ αναλάβουν πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.

Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται και στα έξι τουριστικά διαμερίσματα παρά την περιοχή της λίμνης Ορόκλινης, τα οποία παραμένουν σε άθλια κτηριακή κατάσταση, χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά εξακολουθούν να φιλοξενούν άτυπους μετανάστες μέσα σε τραγικές συνθήκες υγιεινής. Και όλα αυτά, σε απόσταση αναπνοής από μια ραγδαία οικιστικά αναπτυσσόμενη περιοχή.

 

Έτοιμα είναι τα κατασκευαστικά σχέδια για τη δημιουργία κυκλικού κυκλοφοριακού κόμβου στη συμβολή της λεωφόρου Ελευθερίας, στη Δρομολαξιά, με τον δρόμο προς το αεροδρόμιο Λάρνακας. Στην παρούσα φάση ετοιμάζεται η εκτίμηση δαπάνης του έργου και αφού εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις, τότε το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα προωθήσει την υλοποίησή του.

Αυτό αναφέρει σ’ επιστολή του ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης.

Η δημιουργία κυκλικού κόμβου στο συγκεκριμένο σημείο της λεωφόρου Ελευθερίας, όπου σήμερα λειτουργούν φώτα τροχαίας, αποτελεί διαχρονικό αίτημα του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, σε μια προσπάθεια να απαμβλυνθεί το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, με τις ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων που φθάνουν μέχρι το Κίτι, εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας, από ντόπιους και ξένους, στις παράλιες περιοχές δυτικά του αερολιμένα.

«Τα κατασκευαστικά σχέδια έχουν ολοκληρωθεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και προωθούνται οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις. Παράλληλα, ετοιμάζεται η εκτίμηση δαπάνης του έργου από τα Δημόσια Έργα και αφού εξασφαλιστούν οι πιστώσεις, θα προωθηθεί η υλοποίηση του κυκλικού κόμβου.

Ως άμεσο μέτρο απάμβλυνσης των προβλημάτων κυκλοφοριακής συμφόρησης, το Τμ. Δημοσίων Έργων έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση του εξοπλισμού της υφιστάμενης φωτοελεγχόμενης συμβολής της λεωφόρου Μακαρίου Γ΄ με την οδό Ελευθερίας, εντός των ορίων του Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού, με εγκατάσταση νέου ρυθμιστή κυκλοφορίας, ο οποίος έτυχε σχετικών βελτιωμένων ρυθμίσεων κυκλοφορίας», τονίζει στην επιστολή του ο Α. Βαφεάδης.

Ο Υπουργός Μεταφορών σημειώνει ότι στα πλαίσια της επικείμενης μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, από την 1η Ιουλίου 2024 ο συγκεκριμένος δρόμος θα υπάγεται στην αρμοδιότητα του νέου διευρυμένου Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού (Κίτι, Περβόλια, Τερσεφάνου) και όχι του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Σ’ ότι αφορά τη λεωφόρο Μακαρίου Γ΄, που είναι η κεντρική οδική αρτηρία που ενώνει το Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού με το Κίτι, για την οποία αναφύονται θέματα ασφάλειας και σοβαρά ζητήματα ποιότητας του δρόμου, ο Αλέξης Βαφεάδης επισημαίνει ότι για την ριζική αναβάθμιση – βελτίωση της υπό αναφορά λεωφόρου απαιτείται η ένταξή της ως «Πολεοδομικό Έργο».

Στο παρόν στάδιο, προσθέτει, δεν υπάρχει έτοιμο ρυθμιστικό σχέδιο για τη λεωφόρο ώστε να ενταχθεί ως «Αναπτυξιακό Έργο του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών».

Το μόνο έργο που προωθείται από το Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, κατόπιν συναίνεσης του Τμήματος Δημοσίων Έργων, είναι η αναβάθμιση των οχετών απορροής όμβριων υδάτων και η κατασκευή πεζοδρομίων σε τμήμα της λεωφόρου.

 

 

 

 

Send this to a friend