Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Κύκλωμα που μετέφερε στην Κύπρο «εισαγόμενες νύμφες» για σκοπούς τέλεσης εικονικών πολιτικών γάμων με αλλοδαπούς πιστεύει ότι εξάρθρωσε το ΤΑΕ Λάρνακας μετά τη σύλληψη τεσσάρων προσώπων, τριών ανδρών και μια γυναίκας. Η επιχείρηση της Αστυνομίας έγινε λίγα λεπτά προτού αρχίσει στο Δημαρχείο Αραδίππου η τέλεση του πολιτικού γάμου… Οι τρεις συλληφθέντες είναι ηλικίας 41, 26 και 22 ετών. Οι δύο κατάγονται από την Ινδία και ο τρίτος, που ήταν και ο υποψήφιος γαμπρός, από τη Νιγηρία. Η υποψήφια νύμφη, ηλικίας 23 χρόνων, από τη Ρουμανία, ταξίδεψε ειδικά για τον σκοπό αυτό στην Κύπρο και με την τέλεση του εικονικού γάμου θα λάμβανε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό. Στόχος των μελών του κυκλώματος ήταν ο νεαρός Νιγηριανός να τελέσει πολιτικό γάμο, ώστε ως σύζυγος ευρωπαίας πολίτη να μπορεί να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στην Κύπρο. Τα σχέδιά τους, όμως, τα χάλασε η Αστυνομία λίγο προτού ανέβουν τα σκαλιά του δημαρχείου. Και οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και προφυλακίστηκαν για περίοδο πέντε ημερών. 

 

Πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρνακα επιτόπου επίσκεψη στα υπό κατασκευή αντιπλημμυρικά έργα S8 & S9.

Ακολούθως έγινε ενδελεχής παρουσίαση στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας κατά την οποία επεξηγήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές, χρονοδιαγράμματα αλλά και προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την εκτέλεση των έργων.  Το συνολικό κόστος  θα ξεπεράσει τα εννέα εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, τα αντλιοστάσια αυτά θα έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί από… το 2006, οπόταν ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή της Στρατηγού Τιμάγια. Το αντλιοστάσιο ομβρίων υδάτων S9 που κατασκευάζεται στην ενορία Προδρόμου θεωρείται το μεγαλύτερο στην Κύπρο. Θα είναι δυναμικότητας 42 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού την ώρα .Εξαιτίας των αρχαιοτήτων που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή, παρατηρείται όμως μικρή καθυστέρηση. Το δεύτερο αντλιοστάσιο, το S8, κατασκευάζεται στη λεωφόρο Αλέξανδρου Παναγούλη, και θα είναι δυναμικότητας πέντε χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στη Λάρνακα, ο δήμαρχος της πόλης δεν άφησε ασχολίαστη την καθυστέρηση τριών χρόνων που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της μελέτης για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Καμάρες και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του ποταμού που ξεκινά από το Καλό Χωριό και καταλήγει στο μνημείο των Καμάρων, παρά την αλυκή. Η συγκεκριμένη μελέτη ξεκίνησε το 2016, αλλά ακόμα να ολοκληρωθεί.

 

Νερό με κάδμιο και νικέλιο, σε μικρές ποσότητες, εισήλθε στον υδατοφράκτη Καλαβασού από παραπλήσιο ρυάκι, με τον βουλευτή Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη να ζητά κοινοβουλευτική ενημέρωση από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Στην απαντητική του επιστολή, ο κ. Καδής σημειώνει ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) πληροφορήθηκε αρχές περασμένου Απριλίου ότι παρατηρήθηκε η παρουσία νερού με γαλάζιο χρώμα μέσα σε ρυάκι που καταλήγει στο φράγμα Καλαβασού. Από επιτόπιες έρευνες και σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, προέκυψε ότι το νερό προερχόταν από το ξέπλυμα μπαζών εγκαταλελειμμένων μεταλλείων της περιοχής, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων εκείνης της περιόδου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αναλύσεις στο νερό του φράγματος, οι συγκεντρώσεις καδμίου και νικελίου ήταν πολύ μικρότερες των ανώτερων επιτρεπτών ορίων Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης. «Δεδομένου του μεγάλου όγκου νερού στο φράγμα και της ανάμειξης του νερού που εισέρχεται στο φράγμα από το ρυάκι, με πολύ περισσότερο καθαρό νερό που εισρέει από τον ποταμό Βασιλικό, οι συγκεντρώσεις καδμίου και νικελίου παραμένουν σε πολύ χαμηλά και μη ανησυχητικά επίπεδα».

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ξεκίνησε τη διερεύνηση του περιστατικού.  Επίσης διακόπηκε η προμήθεια νερού για σκοπούς ύδρευσης από το φράγμα Καλαβασού για προληπτικούς λόγους. 

 

Και τέλος ο Δήμος Λάρνακας  βραβεύτηκε για τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε και για τη συμμετοχή του στην Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου 2019), στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019.  Η τελετή                                                  βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας. Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. 

Send this to a friend