Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ελπίζουμε μόνο στ’ αντλιοστάσια στη Λάρνακα
Ελπίζουμε μόνο στ’ αντλιοστάσια στη Λάρνακα

Ελπίζουμε μόνο στ’ αντλιοστάσια στη Λάρνακα

Συσκέψεις επί συσκέψεων στη Λάρνακα μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 15ης Σεπτεμβρίου και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της πόλης.

Μια καταιγίδα διάρκειας περίπου μισής ώρας στάθηκε ικανή για να αναδείξει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λάρνακα με τις πρώτες ραγδαίες βροχοπτώσεις. Ήταν όντως έντονη η βροχόπτωση και μεγάλοι οι όγκοι νερών που συσσωρεύτηκαν σε ορισμένες περιοχές. Ως εκ τούτου, τα προβλήματα δεν έλειψαν, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους, αφού για ακόμα μια φορά περιουσίες καταστράφηκαν.

Οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), αξιολόγησαν την κατάσταση και αποφάσισαν την λήψη άμεσων μέτρων, ειδικά στις ευπαθείς περιοχές, για αντιμετώπιση των πλημμυρών μέχρι να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σ’ εξέλιξη, δηλαδή τα δύο αντλιοστάσια, το μεγάλο αντλιοστάσιο S9 στην περιοχή Προδρόμου και το δεύτερο αντλιοστάσιο, το S8, στη λεωφόρο Αλεξάνδρου Παναγούλη (είναι ο δρόμος που οδηγεί από την λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού προς την εκκλησία του Αγίου Σάββα, στα Λειβάδια). Το αντλιοστάσιο S9, το οποίο κατασκευάζεται στην περιοχή Προδρόμου προκειμένου να απορροφά τα όμβρια ύδατα από τις περιοχές Μητρόπολης – Προδρόμου – Καθαρής και να τα διοχετεύει στη θάλασσα μέσω του μεγάλου καναλιού της Σπ. Κυπριανού, υπολογίζεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2020.

Όσον αφορά το αντλιοστάσιο S8, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Απρίλιο του 2020 και θ’ αμβλύνει το πρόβλημα πλημμυρών στις περιοχές γύρω από την Αλέξανδρου Παναγούλη και την Σπύρου Κυπριανού. Μέχρι να λειτουργήσουν, όμως, τα δύο αντλιοστάσια τι γίνεται; Η σκέψη και μόνο για παρόμοια καιρικά φαινόμενα κατά τους επερχόμενους μήνες φοβίζει… Και δυστυχώς, ευπαθείς περιοχές δεν είναι μόνο η οδός Τερψιχόρης ή περιοχή στους Αγ. Αναργύρους, πλησίον του γηπέδου της Ανόρθωσης. Είναι και οι περιοχές Βεργίνας, Καμάρες, Αραδίππου, οι οποίες κατά καιρούς παρουσίασαν παρόμοια προβλήματα. Η σκέψη και μόνο των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Δεκέμβρη του 2014 τρομάζει άπαντες.

Οι κάτοικοι στις περιοχές Καμάρες – Βεργίνας περιμένουν ακόμα την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων γύρω από το μεγάλο κανάλι του Καλού Χωριού που καταλήγει στις Καμάρες, τα οποία είχαν εξαγγελθεί πριν από περίπου πέντε χρόνια από το Υπουργείο Εσωτερικών. Και κάθε φορά που βρέχει έντονα, ζουν με τον φόβο.

Βάσος Βάσου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend