Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αλλάζει ο ποταμός Λιοπετρίου
Αλλάζει ο ποταμός Λιοπετρίου

Αλλάζει ο ποταμός Λιοπετρίου

Σε σύγχρονο χώρο εργασίας και πόλο έλξης, για ντόπιους και ξένους  επισκέπτες, μετατρέπεται ο ποταμός Λιοπετρίου.

Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής ανακοίνωσε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη την προκήρυξη των προσφορών για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων, που αφορούν την μετατροπή του αλιευτικού καταφυγίου και του ποταμού Λιοπετρίου σ’ εθνικό πάρκο με έντονο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Μιλώντας στη διάσκεψη που έγινε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου, ο Κώστας Καδής είπε πως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που αφορούν τον αλιευτικό τομέα της Κύπρου και το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Συντονιστής του έργου είναι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και αναμένεται να αποπερατωθεί σε 30 μήνες από την ημέρα έναρξης των εργασιών. Το κόστος θ’ ανέλθει στα 8,5 εκατ. και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 (75% από ευρωπαϊκούς πόρους και 25% από εθνικούς), συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της αλιείας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είπε ο κ.Καδής, μετά τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, καταρτίστηκε ειδική επιτροπή παρακολούθησης του έργου με εκπροσώπους από τα τμήματα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Περιβάλλοντος, Δασών, Αναπτύξεως Υδάτων, Δημοσίων Έργων, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου. Επίσης, οι επαγγελματίες ψαράδες του καταφυγίου συνέβαλαν με τις απόψεις κι εμπειρίες τους στο πολυδιάστατο έργο της επιτροπής παρακολούθησης ως προς τον σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός χώρου ειδικά διαμορφωμένου για την κάλυψη των αναγκών τους.
Ως γνωστό, σήμερα το αλιευτικό καταφύγιο αποτελείται από εφήμερες και πρόχειρες κατασκευές των ίδιων των αλιέων, χωρίς να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την εκτέλεση των εργασιών τους.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, κύριος στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση του αλιευτικού καταφύγιου σε έναν σύγχρονο, ασφαλή και οργανωμένο χώρο εργασίας για τους επαγγελματίες ψαράδες. Ανέφερε, επίσης, ότι ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου, θα γίνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία θα συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος ολόκληρης της περιοχής του ποταμού Λιοπετρίου, με στόχο να προσελκύσει ντόπιους και ξένους τουρίστες.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend