Home ΛΑΡΝΑΚΑ Γέμισαν οι αλυκές μ’ έντομα, διαμαρτύρονται οι ξένοι τουρίστες
Γέμισαν οι αλυκές μ’ έντομα, διαμαρτύρονται οι ξένοι τουρίστες

Γέμισαν οι αλυκές μ’ έντομα, διαμαρτύρονται οι ξένοι τουρίστες

Η πολυομβρία έχει και τα αρνητικά της, ιδιαίτερα στη Λάρνακα όπου οι λίμνες των αλυκών έχουν υπερχειλίσει με νερό της βροχής, αλλά και οι γύρω αναξιοποίητοι ανοικτοί χώροι με στάσιμα νερά, όπου παρατηρείται εκκόλαψη εκατομμυρίων κουνουπιών. Και όταν οι ανοικτοί αυτοί χώροι βρίσκονται πλησίον ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών διαμερισμάτων, τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο οξύ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, τις τελευταίες μέρες οι τοπικές αρχές έγιναν δέκτες σφοδρών παραπόνων από ξένους επισκέπτες που παραθερίζουν σε ξενοδοχεία και τουριστικά διαμερίσματα της λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου, στο Μακένζι, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κουνουπιών που έχουν κατακλύσει την περιοχή κι έχουν κάνει αφόρητη τη ζωή των περιοίκων.

Παράπονα έγιναν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και σε διευθύνσεις ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες με την σειρά τους απευθύνθηκαν προς τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, ζητώντας να γίνουν οι κατάλληλοι ψεκασμοί, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα. Κάθε χρόνο, με τον ερχομό της άνοιξης, στις περιοχές που γειτνιάζουν με τις αλυκές παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, ωστόσο φέτος, μετά την πολυομβρία των τελευταίων μηνών, το πρόβλημα φαίνεται να είναι πολύ πιο σοβαρό.

Πρόβλημα που γίνεται ακόμα εντονότερο εξαιτίας των «βάλτων» (στάσιμων νερών), που δημιουργούνται στην περιοχή πίσω από τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα της λεωφόρου Τ. Μητσόπουλου, ένα θέμα που θυμίζουμε πως η εφημερίδα μας, είχε προβάλει πριν από μερικές εβδομάδες.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση κι ενημερώνει τους δημότες ότι συνεχίζονται οι συστηματικοί ψεκασμοί για καταπολέμηση των κουνουπιών σε όλη την πόλη.

Οι έλεγχοι και οι ψεκασμοί ξεκίνησαν τον Ιανουάριο από συνεργεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας, χρησιμοποιώντας τα εγκεκριμένα κατά περιοχή εντομοκτόνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιοχές των αλυκών, όπου συνήθως παρατηρείται μεγάλη εκκόλαψη εντόμων, με τη χρήση βιολογικών εντομοκτόνων λόγω του ότι είναι προστατευόμενη περιοχή. Τονίζεται, δε, ότι λόγω της φετινής πολυομβρίας και της υπερχείλισης των αλυκών, παρατηρείται μεγάλη αύξηση στους πληθυσμούς των κουνουπιών αλλά και των χειρομόμων (non biting midges). Για να περιοριστεί η εκκόλαψη κουνουπιών, ο δήμος προγραμματίζει και την αποστράγγιση μικρών χώρων που έχουν στάσιμα νερά.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

 

Send this to a friend