Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΈΚΤΑΚΤΟ : Ζητούν παραίτηση Βύρα λόγο MALL
ΈΚΤΑΚΤΟ : Ζητούν παραίτηση Βύρα λόγο MALL

ΈΚΤΑΚΤΟ : Ζητούν παραίτηση Βύρα λόγο MALL

Αυτούσιο το κείμενο του καλέσματος του Δικτύου Περιβαλλοντικών Ομάδων :

Συμπολίτες,

Το περιορισμένο αστικό πράσινο της Λάρνακας έχει σχεδόν εξολοκλήρου αφανιστεί, μετά την εμπορική εκμετάλλευση των τριών τεμαχίων της Μητρόπολης Κιτίου, χώρος όπου και ευρίσκονταν περίπου 550 δέντρα μεγάλης ηλικίας. Τα εν λόγω τεμάχια βρίσκονται πίσω από το ΚΕΝ Λάρνακας και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (κοντά στο νοσοκομείο της πόλης). Το δάσος αποτελούσε πνεύμονα της περιοχής ως ο τελευταίος εναπομείναντας χώρος πρασίνου που εξισορροπούσε το μικρόκλιμα της πόλης, και στον οποίο κατοικούσε άγρια ζωή. Η μητρόπολη, είχε πρόσφατα εξασφαλίσει άδεια κατά παρέκκλιση του τοπικού σχεδίου της πόλης, για να ενοικιάσει σε μεγαλοεπιχειρηματία τον χώρο, προς ανέγερση εμπορικού κέντρου με την ονομασία Μητρόπολης – Metropolis Mall.

Το αρχικό σχέδιο που ενέκρινε το τμήμα περιβάλλοντος έλεγε ότι επηρεάζονται 350 δέντρα, όμως δόθηκε άδεια από το Τμήμα Δασών να κοπούν 396 δέντρα και να μεταφυτευτούν 71 δέντρα, σε πάρκα της επαρχίας Λευκωσίας και Λάρνακας. Περίπου άλλα 80 δέντρα, πιθανόν να επηρεαστούν από αναπτύξεις του οδικού δικτύου που το σχέδιο προβλέπει.

Ο αφανισμός του δάσους σε συνδυασμό με την αύξηση της κυκλοφορίας, θα επιβαρύνει σημαντικά και αναπόφευκτα , την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Μάλιστα, σύμφωνα με μετρήσεις του διεθνούς οργανισμού PLUME LABS ο αέρας στην Κύπρο είναι πιο μολυσμένος από τον αέρα του Παρισιού και του Λονδίνου – μετρήσεις που έγιναν χωρίς να συνυπολογιστούν οι πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Τα διακριτά και έντονα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, μας υποχρεώνουν να προστατεύσουμε έμπρακτα το περιβάλλον σήμερα, για το καλό όλων μας. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να αφυπνίσουμε συνειδήσεις, αφού αυτό δεν είναι υπόθεση μερικών ρομαντικών ακτιβιστών οικολόγων , αλλά υπόθεση όλων μας και ο καθένας που την διαταράσσει πρέπει να είναι υπόλογος σε εμάς. .Είναι πλέον προφανές, πως για τη διασφάλιση της αειφορίας στην κοινωνία μας, είναι απαραίτητη η αποτροπή οποιασδήποτε ανάπτυξης που απειλεί τη λιγοστή χλωρίδα που έχει απομείνει στο νησί καθώς και η επιδιόρθωση των οικολογικών καταστροφών που έχουν συντελεστεί.

Για τον λόγο αυτό, σε καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου, η ώρα 11 το πρωί, στην Πλατεία Ευρώπης στις Φοινικούδες με σκοπό:
α) Να απαιτήσουμε την διόρθωση των προβλημάτων που δημιούργησαν, με την άμεση δημιουργία χώρων πρασίνου – αντάξιων εκείνων που κατέστρεψαν.
β) Να απαιτήσουμε την παραίτηση του Δημάρχου Λάρνακας, Μητροπολίτη Κιτίου, καθώς επίσης των διευθυντών του Τμήματος Περιβάλλοντος, Δασών και Πολεοδομίας οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αδειοδότησης του έργου.
γ) Να καλέσουμε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το Mall, εάν και εφ΄ όσον θα λειτουργήσει, ώστε να αντιληφθούν οι πάντες πως αναπτύξεις που θα γίνονται σε βάρος του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της υγείας μας δεν θα επιβιώνουν.

Δίκτυο Περιβαλλοντικών ομάδων.

Send this to a friend