Home ΛΑΡΝΑΚΑ Aυτοί είναι οι 7 φετινοί Youth MAKERs στην πόλη της Λάρνακας
Aυτοί είναι οι 7 φετινοί Youth MAKERs στην πόλη της Λάρνακας

Aυτοί είναι οι 7 φετινοί Youth MAKERs στην πόλη της Λάρνακας

Το πρόγραμμα φιλοξενίας MAKERsHOUSE είναι μια ενεργή πλατφόρμα δημιουργίας και επιχειρηματικότητας των νέων η οποία θα ενισχύσει την έρευνα και την ανάπτυξη μέσω σύγχρονων τεχνολογικών πρακτικών. Θα προσφέρει ευκαιρίες ενίσχυσης της παραγωγικής διαδικασίας μεταξύ δημιουργών και οργανισμών στήριξης των καινοτόμων ιδεών τους, προσφέροντας επαγγελματίες μέντορες στους επιλεγμένους δημιουργούς.

Με την ολοκλήρωση των δύο μηνών του κάθε residency θα πραγματοποιείται η δημόσια παρουσίαση της πρότασης που υλοποιήθηκε στο χώρο του Makerspace. Αναμένουμε με το πέρας της φιλοξενίας να προσφέρουμε στην τοπική κοινότητα την ευκαιρία να καλλιεργήσει ουσιαστικό διάλογο με τους δημιουργούς, οι οποίοι καλούνται να κινητοποιηθούν για την αυτοοργάνωση και προώθηση των ιδεών τους. Το πρόγραμμα θα είναι ενεργό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους 2019.

Το Youth Makerspace Larnaka του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου ΟΝΕΚ, συνδυάζει εκπαίδευση και κατάρτιση με εξοπλισμό και εργαλεία με στόχο τον εκδημοκρατισμό του σχεδιασμού. Οι νέοι Makers έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας όπως 3D εκτυπωτές και σαρωτές, ηλεκτρονικά όπως Arduino, Raspberry pi, αισθητήρες κ.α., Drones, εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας (VR), Ρομπότ, εργαστήριο ξυλουργικής και laser cutter.

Προσφέρονται εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια χρήσης και ανάπτυξης του εξοπλισμού αλλά και καλλιέργειες χρήσιμων δεξιοτήτων δημιουργικότητας, ομαδικής εργασίας, επιχειρηματικότητας κ.α. Αυτά, μαζί με άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις όπως διαγωνισμοί, εκθέσεις, παρουσιάσεις που θα γίνονται στο χώρο σε συνεργασία και με άλλους φορείς, θα παράξουν μια δραστήρια, παραγωγική και δημιουργική κοινότητα που θα μπορέσει να κάνει μικρά θαύματα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη κουλτούρας φαντασίας, δημιουργικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ανάληψης ρίσκου με οφέλη για όλη την κοινωνία όχι μόνο της Λάρνακας αλλά και ευρύτερα.


Ας γνωρίσουμε τους MAKERs του 2019 αναλυτικά


Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019
ΞΑΡΚΗΣ – Προζύμιν
Χριστίνα Σκαρπάρη/ Βαλεντίν Μουστεάτα/ Chris Karpis

www.xarkis.org
Mentor: Εύα Κοραή

Xριστίνα Σκαρπάρη (Κύπρος) 
«Είμαι απόφοιτος του ΜΑ Communication Design στο Central Saint Martins, University of the Arts London (2012-2014). H πρακτική μου εστιάζεται στον κοινωνικά εφαρμοσμένο σχεδιασμό και στον σχεδιασμό επικοινωνίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου επικεντρώθηκα στην ιδέα και την υλοποίηση του Φεστιβάλ Ξαρκής . Από το 2013, ίδρυσα το πολιτιστικό ΜΚΟ Ξαρκής όπου και ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, σχεδιάζω, επιμελούμαι και συντονίζω πρωτοβουλίες όπως το Φεστιβάλ Ξαρκής, συμμετοχικά εργαστήρια σχεδιασμού στο Nicosia Pop Up Festival, στο City Plaza Λευκωσία, (Δεκέμβριος 2014) στο Φεστιβάλ Τέντα στο χωριό Καλαβασός, (Μάιος 2015), προγράμματα άτυπης μάθησης: Voicing & Craft Stories στο NiMAC, Λευκωσία, (Φεβρουάριος 2017) Craft Stories: πιπίλλα στο χωριό Όμοδος (Σεπτέμβριος 2017).

Έργα που βρίσκονται εν εξελίξει περιλαμβάνουν το Voicing Stories, το οποίο πρόκειται για μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με προφορικές ιστορίες και ένα σχετικό ντοκιμαντέρ. Παράλληλα εργάζομαι ως λέκτορας στο Central Saint Martins».

Valentin Musteata (Ιταλία – Μολδαβία) 
«Το 2014 ξεκίνησα την εκπαίδευση μου στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, στην ασφάλεια στο internet και παγκόσμια κινητικότητα σε Ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω του YEU International. Η συμμετοχή σε αυτές τις πρωτοβουλίες με οδήγησε το 2015 στο να εμπλακώ στην ομάδα του Ξαρκής ΜΚΟ . Εκεί ανέπτυξα δεξιότητες στον σχεδιασμό ιστοσελίδας ( xarkis.org και xarkisfestival2018 ).

Σήμερα είμαι ο Τεχνικός Διευθυντής του Ξαρκής και υπεύθυνος για την επίβλεψη γενικού συντονισμού, που απαιτεί την σύνθεση θεωρητικών και πρακτικών δεξιοτήτων σε ποικίλα θέματα. Παράλληλα, είμαι ξεναγός ποδηλασίας και συντονιστής στο Siciclando bike tours across Italy, και δουλεύω ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Κύπρο. Συνηθίζω να δουλεύω μέσα σε ομάδες και να ενθαρρύνω άτομα για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Chris Karpis (Κύπρος – Αμερική)
«Μεγάλωσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ξεκίνησα την ακαδημαϊκή μου καριέρα στην Ανθρωπολογία και την Χαρτογραφία, εστιάζοντας τελικά στην Αρχαιολογία της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Εργάστηκα στο Λονδίνο και έπειτα μετακόμισα μόνιμα στην Κύπρο από ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και τη δεξιοτεχνία του τεχνίτη (maker) από κοινωνικοπολιτισμική, οικολογική και πολιτική άποψη, αλλά επικεντρώθηκα στην πρακτική, δουλεύοντας με μια μικρή ομάδα σε ένα χώρο παραγωγής, δημιουργώντας κυρίως Boombots (μικρά ξύλινα συστήματα ήχου).

Τα ποικίλα ενδιαφέροντα μου, αν και ανορθόδοξα, με έφεραν σε επαφή με τον Βαλεντίνο και την Χριστίνα και την ομάδα του Ξαρκής στο σύνολό της, και αυτό το πρόγραμμα φιλοξενίας με το πρωταρχικό ενδιαφέρον μου για την κουλτούρα του κατασκευαστή και η κληρονομιά της χειροτεχνίας στην Κύπρο. Επί του παρόντος διανύω το χρόνο μου μεταξύ τη ναυτική και αρχαιολογική ιστορία της Κύπρου».


Μάρτιος – Απρίλιος 2019
Άδωνης Αρχοντίδης – Do plαnts die in The Sims?
www.ragnanox.com
Mentor: Στέλιος Μουσαρρής
Φωτογραφία: M. Intzeyianni

Ο Άδωνης Αρχοντίδης (γ. 1991, Λεμεσός, Κύπρος) αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Λονδίνου (UAL) το 2014 και έκτοτε ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Τα πεδία έρευνας που τον ενδιαφέρουν περιβάλλονται γύρω από τη μνήμη, την αλήθεια, και την κατασκευή του εαυτού.

Είχε την πρώτη του ατομική έκθεση #instagramresidency (2018) στο Instagram. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε διάφορους χώρους, μεταξύ των οποιων: NiMAC (The Presence of Absence, or the Catastrophe Theory, 2018), S2F2 (Share IRL Phase 2: The Anxiety Primer, 2018), Point Centre for Contemporary Art (Xarkis Festival Group Exhibition, 2016), Garage (Ecstatic Textures, 2017), Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (Rooms to Contemplate, 2017) και Φυτώριο (Beyond an Event Horizon, 2017, The Residents S01: Stories from the Greenhouse, 2016), όλα στη Λευκωσία, Uqbar Project Space (Dig Where You Stand, 2016) στο Βερολίνο, και Κέντρο Τεχνών NeMe (Dis-Locate, 2015) στη Λεμεσό.

Ο καλλιτέχνης έχει επίσης δημιουργήσει video εγκαταστάσεις για διάφορες εκδηλώσεις και έχει δημοσιεύσει έργα του στην εφημερίδα Πολίτης, τη Cyprus Dossier, το OWK Zine και στο Cake Journal, και είναι σήμερα συν-διευθυντής του Tech-à-Tête, μιας διεπιστημονικής συνεργατικής ομάδας τέχνης με έδρα τη Λεμεσό.


Νάγια Δημητρίου – Transmedi
www.vimeo.com/nayademetriou
Mentor: Αντώνης Στυλιανού

Born in Nicosia | Cyprus
Education
2012-2013 MA Fine Art-UAL- Chelsea College of Art and Design, London, UK. 2009-2012 BA Fine Art- UCA- University for the Creative Arts, Canterbury, UK. 2008-2009 Foundation Diploma- Frederick University, Nicosia, Cyprus.
Selected Exhibitions
Pandora’s Box Exhibition 2011, Harbour Arm Gallery- Margate, UK.
Fine Art Exhibition 2012, Hellenic Center- London, UK.
“The Flash” exhibition, 2012, University for the Cretive Arts- Canterbury, UK. Auction – 2012, University for the Creative Arts- Canterbury, UK.
Degree Show 2012, Herbert Read Gallery- Canterbury, UK.
Salon, 2013, South London Gallery, UK.
Chelsea College Interim Show 2013, Triangle Space- London, UK.
Room A234-2013, UAL, Chelsea College of Art and Design- London, UK. Degree Show-2013, UAL, Chelsea College of Art and Design- London, UK. Νεφέλες / Nepheles, 2014, Latsia Municipal Theater
Domino ,2018. Dali Amphitheater , Cyprus
Larnaca Biennale 2018. The Myth Factory , Larnaca , Cyprus


Ιούλιος – Άυγουστος 2019
Άλεξανδρος Καραγιάννης – DON’T
alexandros-karayiannis.blogspot.com
Mentor: Οδυσσέας Κοντοβούρκης

Ο Αλέξανδρος Καραγιάννης γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αιανή Κοζάνης, στην Ελλάδα. Το 2015 πήρε το πτυχίο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο 1ο Εργαστήριο ζωγραφικής Γ. Σκυλογιάννη.

Έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα κατάρτισης ‘Σχεδιασμός και Επιμέλεια Μουσειακών Εκθέσεων΄ Μ.Σκαλτσά, Π.Τζώνος ΔΠΜΣ Μουσειολογία. Α.Π.Θ, και συμμετείχε στο masterclass της performance artist Φ.Καλλέ, Πρώην Στρατόπεδο Κόδρα, Θεσ/νίκη, τα μαθήματα πολιτισμού στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Επίσης έχει εργαστεί ως σχεδιαστής ανασκαφών και συνεργαστεί με την Γεωργία Καραμήτρου Μεντεσίδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Απο το 2016 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπου διδάσκει Εικαστικές Τέχνες. Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της ομάδας ΑΤΑΞΙΑ. Έχει εκθέσει την δουλειά του σε ομαδικές εκθέσεις, δράσεις και εργαστήρια στην Ελλάδα και εξωτερικό.


Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2019
Ελπίδα Ματσεντίδου – Psychomorphic
Mentor: Δώρος Πολυδώρου

Η Ελπίδα Ματσεντίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρνακα. Το 2016 αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.

Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και projects όπως στο φεστιβάλ του Parallaxis Magazine : MAKE ART – ART MADE, και το project: “Remembering the past, building the future”.


Aυτή είναι η FACEBOOK ΣΕΛΙΔΑ του Youth Makers της Λάρνακας

Κι αυτή είναι η σχετική ιστοσελίδα του Οργανισμού Νεολαίας για το συγκεκριμένο residency

Send this to a friend