Νοθεία στα πιάτα και τα ποτά μας -Σε ποια προϊόντα παρατηρείται
Ειδική έκθεση εξέδωσε το Κρατικό Χημείο για το 2017. Η έκθεση αυτή καταδεικνύει μια σταθερή και συνεχή προσπάθεια για την υλοποίηση των εθνικών στρατηγικών στόχων με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, της ασφάλειας των πολιτών και των συμφερόντων των καταναλωτών.
Η οικονομική κρίση όπως αναφέρει η έκθεση έφερε και κρίση στο πιάτο του καταναλωτή με αύξηση κρουσμάτων απάτης στα τρόφιμα. Οι διάφοροι τύποι απάτης στον τομέα των τροφίμων περιλαμβάνουν τη νοθεία, αλλοίωση, υποκατάσταση, παραποίηση και απομίμηση με σκοπό το οικονομικό όφελος αλλά και με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.
Τα προιόντα της… απάτης
Το κρατικό χημείο όπως επισημαίνεται, ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά σε διατροφικές και άλλες κρίσεις ή και άλλα περιστατικά (επείγοντα ή μη), κατά το 2017, ως εξής:
– Συνέβαλε στην πάταξη της απάτης στα τρόφιμα με σχετικό έλεγχο μελιών και ελαιολάδων.
– Συνέβαλε στην πάταξη της απάτης πώλησης αλκοολούχων ποτών (π.χ. ρούμι) από φθηνά υποκατάστατα ως αυθεντικών αλκοολούχων ποτών συγκεκριμένης κατηγορίας.
– Συνέβαλε στην πάταξη της απάτης πώλησης σολομοπέστροφας Oncorhynchus mykiss ως σολομού Salmo salar, που είναι ακριβότερος.
Η εξακρίβωση τυχόν απάτης στα τρόφιμα διασφαλίζει τόσο την ασφάλεια όσο και τα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή. Μερικά παραδείγματα τροφίμων που εξετάζονται διαχρονικά από το Γενικό Χημείο του Κράτους για νοθεία είναι, μεταξύ άλλων, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της ταυτότητας του γάλακτος ο οποίος εστιάζεται κυρίως στα χαλούμια, σε τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) και στα εποχιακά τυριά για παρασκευή φλαούνων).
Πηγή: Sigmalive