Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο γηραιότερος δύτης στον κόσμο έκανε κατάδυση στο ναυάγιο Ζηνοβία
Ο γηραιότερος δύτης στον κόσμο έκανε κατάδυση στο ναυάγιο Ζηνοβία

Ο γηραιότερος δύτης στον κόσμο έκανε κατάδυση στο ναυάγιο Ζηνοβία

Ο γηραιότερος δύτης στον κόσμο, με βάση και το ρεκόρ Guinness, βετεράνος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο 95χρονος Ray Woolley από το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε κατάδυση στο ναυάγιο Ζηνοβία στη Λάρνακα το πρωί του Σαββάτου, με την ευκαιρία των γενεθλίων του.

Ο κ. Woolley έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του, αφού καταδύθηκε σε βάθος 40.6 μέτρων και έμεινε στο βυθό για 45 λεπτά.

Mαζί με τον κ. Woolley καταδύθηκαν αρκετοί δύτες ενώ την ώρα της κατάδυσης βρίσκονταν στο βυθό πέραν των 200 δυτών, από διάφορες καταδυτικές σχολές από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Την προσπάθεια του Βρετανού δύτη στήριξε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, στο πλαίσιο της προώθησης του ναυαγίου Ζηνοβία, το οποίο βυθίστηκε τον Ιούνιο του 1980 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα σημεία ναυαγιοκατάδυσης ανά τον κόσμο.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «με την ενέργεια του ο κ. Woolley έδειξε ότι δεν υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη ηλικία και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και έδωσε το ξεκάθαρο μήνυμα του σεβασμού αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης που πρέπει να έχουμε όλοι προς την τρίτη ηλικία. Με την κατάδυση που έκανε στην ηλικία των 95 χρόνων έδειξε επίσης ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινα όρια, υπάρχει θέληση, σεβασμός και αγάπη γι’αυτό που κάνεις».

Πρόσθεσε ότι «αυτός ήταν ίσως από τους πιο όμορφους τρόπους για να δείξουμε τις ομορφιές της Λάρνακας, να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι το ναυάγιο Ζηνοβία για την πόλη μας, ότι είναι ένα μοναδικός τόπος που συνδυάζει ένα τεράστιο ναυάγιο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την ακτή. Το ναυάγιο είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της Λάρνακας και μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον τουρισμό αλλά και τις ομορφιές της Λάρνακας».

Ο κ. Βύρας είπε ακόμα ότι «το ατύχημα του Ζηνοβία που έγινε τον Ιούνιο του 1980 έδειξε πόση ζωή μπορεί να φέρει ένα ναυάγιο, με την βιοποικιλότητα που έχει, με τα ψάρια που κολυμπούν γύρω του και τη θαλάσσια βλάστηση που υπάρχει. Είναι ένα μοναδικό γεγονός το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να προβάλουμε, ώστε να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας».

Από την πλευρά του ο Ray Woolley εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για την προσπάθεια που κατέβαλε σήμερα. Πρόσθεσε ότι στα 94 του χρόνια είχε κάνει κατάδυση στο ναυάγιο Ζηνοβία διεκδικώντας και τότε το παγκόσμιο ρεκόρ και είχε πει ότι θα δοκίμαζε να κάνει το ίδιο και τον επόμενο χρόνο.

Φέτος, είπε, που έκλεισε τα 95 του χρόνια κατάφερε να κάνει το ίδιο, δηλαδή να καταδυθεί στο ναυάγιο Ζηνοβία. Ποτέ του στο παρελθόν δεν καταδύθηκε με τόσους πολλούς δύτες, ανέφερε και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι αρκετός κόσμος ενδιαφέρθηκε γι’αυτό που προσπάθησε να κάνει.

Θέλει, συνέχισε, να περάσει το μήνυμα σε όλους «πως είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στη δική μου ηλικία να γυμνάζονται» εκφράζοντας την ελπίδα να καταφέρει να καταδυθεί και πάλι τον επόμενο χρόνο, όταν θα είναι 96 χρόνων.

Σύμφωνα με τον κ. Woolley «για να σπάσει κάποιος το παγκόσμιο ρεκόρ θα πρέπει να καταδυθεί στα 12 μέτρα και να μείνει στο νερό για 30 λεπτά», σημειώνοντας πως «σήμερα καταδύθηκα σε βάθος 40.6 μέτρων και έμεινα στο νερό για 45 λεπτά».

Ταυτόχρονα εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους δύτες που καταδύθηκαν μαζί του, είπε πως αν δεν ήταν αυτοί δεν θα μπορούσε να κάνει την κατάδυση και κάτω στο ναυάγιο έσφιξε τα χέρια αρκετών από αυτούς.«Οι καταδύσεις είναι κάτι που δεν μπορεί να κάνει κάποιος μόνος του αφού χρειάζεται πολλή στήριξη» κάτι που, όπως είπε, είχε σήμερα.

Ο γηραιότερος δύτης στον κόσμο κάνει καταδύσεις τα τελευταία 58 χρόνια και επισκέφθηκε αρκετές χώρες. Εξέφρασε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη στον προσωπικό του εκπαιδευτή καταδύσεων για την βοήθεια και την στήριξη που του παρείχε.

Σημείωσε ακόμα ότι εάν ζούσε στη Βρετανία θα ήταν αδύνατο να κάνει καταδύσεις, λέγοντας ότι οι συνθήκες στην Κύπρο είναι ιδανικές για να συνεχίσει να καταδύεται. «Η Κύπρος είναι το σπίτι μου τώρα και είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στο νησί».

Μετά την κατάδυση οι δύτες, οι φίλοι και τα ΜΜΕ από την Κύπρο και το εξωτερικό που συνόδευσαν τον Βρετανό δύτη στην θάλασσα, επέστρεψαν στη στεριά όπου με μια τούρτα που απεικόνιζε το ναυάγιο Ζηνοβία, γιόρτασαν τα 95α γενέθλια του.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend