Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Τουφεκιές» Περδίκη-Χαμπουλά για αμπελοπούλια (βίντεο)
«Τουφεκιές» Περδίκη-Χαμπουλά για αμπελοπούλια (βίντεο)

«Τουφεκιές» Περδίκη-Χαμπουλά για αμπελοπούλια (βίντεο)

«Τουφεκιές» αντάλλαξαν σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα» ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο πρώην Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευγένιος Χαμπουλάς, με αφορμή τη συζήτηση για τη λαθροθηρία των αμπελοπουλιών.

Αρχικά, ο κ. Χαμπουλάς αναφέρθηκε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει σήμερα στον Άγιο Γεώργιο στο Παραλίμνι, που αφορά τα προβλήματα των ανθρώπων της υπαίθρου.

Ερωτηθείς ο κ. Περδίκης αν ο ίδιος θα παραστεί, απάντησε πως δεν τον έχουν προσκαλέσει, αλλά και αν τον προσκαλούσαν, δεν θα πήγαινε κάπου με ανθρώπους που παρανομούν και το δηλώνουν. «Φανταστείτε αν αποφασίσουν οι μικρολωποδύτες να κάνουν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας. Είναι συγκέντρωση παρανόμων αυτό που θα γίνει σήμερα». Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, συνέχισε  ο κ. Περδίκης, ο νόμος θα γινόταν εξαρχής σεβαστός και δεν θα δινόταν τόση έκταση στο όλο ζήτημα.

Με τα ξόβεργα, είπε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, παγιδεύονται και άλλα προστατευόμενα είδη, που απαγορεύεται να τα κυνηγούν.

Ο κ. Χαμπουλάς, με τη σειρά του, είπε πως ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε είχε πολύ καλές πρόνοιες, που αφορούσαν την προστασία του ενδημικού θηράματος. «Πολύ σωστά ψηφίστηκε η σοβαρή αύξηση των ποινών συγκεκριμένων ειδών. Υπήρχαν όμως και παραλείψεις και αστειότητες και γελοιότητες, όπως η πρόνοια που προβλέπει ότι θα μπορεί να σερβίρεται το θήραμα στα εστιατόρια, νοούμενου ότι ο επισκέπτης θα παίρνει την κατσαρόλα με μαγειρεμένο το φαγητό από το σπίτι», είπε.

«Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύεται η εμπορία του θηράματος στα εστιατόρια», σημείωσε, προσθέτοντας «Στον νόμο υπάρχει και πρόνοια για τους σκύλους. Η πλειοψηφία των κυνηγών ασχολούνται με τον λαγό και έχουν 3 με 4 σκύλους. Εγώ έχω 5 σκύλους και τώρα θα πρέπει να χρησιμοποιώ τους 2 ή τους 3; Θα τους αφήνω σπίτι ή θα πρέπει να τους πετάξω και να τους πάρω στα καταφύγια;» διερωτήθηκε.

Το αμπελοπούλι, συνέχισε, ήταν παραδοσιακό έδεσμα, μεζές και κυνήγι. «Υπάρχει τρόπος, μέσα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να γίνει θηρεύσιμο, όπως ήταν πριν το 2003.  Αποτελεί κακοποίηση για τον κόσμο της υπαίθρου να αφήνουν αυτό το είδος στα προστατευόμενα», είπε, τονίζοντας «Έχουμε μάθει να “κρύβουμε”, να μην μιλούμε, αλλά να τρώμε όταν μπορούμε».

Όσον αφορά το θέμα των ακτιβιστών περιβάλλοντος, ο κ. Χαμπουλάς είπε πως, επί της ουσίας, έχουμε ώθηση στη ρουφιανιά. «Αυτοί δεν είναι ακτιβιστές, είναι μισθοφόροι και εντεταλμένοι ρουφιάνοι».

Ο κ. Περδίκης είπε πως δεν είναι αβάσιμα τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας Κυνηγών, αλλά θα πρέπει να μην γίνεται ανάμειξη του νόμιμου κυνηγιού με τη λαθροθηρία. «Αυτοί που δείχνουν αυτή την επαναστατική διάθεση στο θέμα των αμπελοπουλιών, θα ήθελα να την δείχνουν και αλλού», σημείωσε.

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αειφόρου Θήρευσης Σταύρος Νεοφύτου, είπε πως ο μεγαλύτερος εχθρός του αμπελοπουλιού δεν είναι ο άνθρωπος, αλλά τα αρπαχτικά και η ποντίκα. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η περιοχή είναι ένα καζάνι που βράζει και το ποτήρι έχει ξεχειλίσει.

Πηγή: sigmalive

Send this to a friend