Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Η αγάπη του για τον καφέ… από την Δερύνεια τον οδήγησε στην Ιταλία!
Η αγάπη του για τον καφέ… από την Δερύνεια τον οδήγησε στην Ιταλία!

Η αγάπη του για τον καφέ… από την Δερύνεια τον οδήγησε στην Ιταλία!

Γεννήθηκε στη Δερύνεια και ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον καφέ στα 22 του χρόνια. Είναι ο μοναδικός Κύπριος που παρακολούθησε σειρά μαθημάτων στο Universita del caffe (το Πανεπιστήμιο του καφέ), το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Νάπολη το 1999 και στη συνέχεια μετακόμισε στην Τεργέστη το 2002. Από τότε άρχισε η αγάπη του για τον καφέ και σήμερα σερβίρει διάφορα είδη καφέ και μάλιστα εντελώς διαφορετικά από αυτά που μέχρι σήμερα έχουμε γευτεί. Coffee cocktails με ότι πιο απρόσμενο μπορεί κανείς να φανταστεί…

Ο Αβραάμ Αβραάμ αναφέρει:
«Γεννήθηκα στις 7/10/1989, έχω 5 αδελφές και είμαι ο μικρότερος στην οικογένεια. Θέλησα να σπουδάσω Πολιτικός Μηχανικός αλλά στα 2 χρόνια, κατάλαβα ότι θα τελείωνα κάτι που δεν μου αρέσει. Άφησα τις σπουδές μου και στην ηλικία των 22 ετών, ανέλαβα την καφετέρια του Υπαίθριου Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Δερύνειας. Είμαι λάτρης του καφέ και πάντα ψάχνω νέες γεύσεις.

Τον περασμένο Οκτώβριο πήγα μαζί με τον Δήμαρχο Δερύνειας στην Ιταλία. Ο Δήμος μας έχει υπογράψει πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ του Μουσείου Καφέ Τεργέστης και του Υπαίθριου Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Δερύνειας και έχει συνάψει συμφωνία για προώθηση του καφέ ως μέσου συνύπαρξης, αλληλοκατανόησης και κοινωνικοποίησης.
Στη σημερινή Τεργέστη η ατμόσφαιρα μυρίζει παντού καφέ. Οι κάτοικοί της είναι λάτρεις του καλού καφέ και θεωρούνται γνώστες και ειδήμονες του είδους. Μας είπαν  ότι η πρώτη καφετερία άνοιξε το 1768 και ότι ο κάθε Ιταλός πολίτης καταναλώνει πέντε κιλά αλεσμένου καφέ τον χρόνο, ενώ οι κάτοικοι της Τεργέστης σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα.
Η πιο γνωστή εταιρεία παραγωγής καφέ της Τεργέστης είναι η Illy, η οποία μέσω του εργοστασίου της προμηθεύει εδώ και 80 χρόνια όλον τον κόσμο με τον καλύτερο καφέ από τις φυτείες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, της Ινδίας και της Αφρικής. Από το 2002 στεγάζεται στα κεντρικά γραφεία της Illy το Πανεπιστήμιο Καφέ, το οποίο προσφέρει μαθήματα γνωριμίας με τον πολιτισμό, την ποιότητα αλλά και με το πάθος για τον ιταλικό espresso.

Είμαι ο πρώτος Κύπριος που παρακολούθησε μαθήματα στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο.

Ήταν από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής μου…
Έμαθα αρκετά πράγματα καθώς και πολλά μυστικά για το πώς να φτιάχνω τον τέλειο καφέ. Γνώρισα ανθρώπους που μεγάλωσαν με τον καφέ και για εκείνους είναι μια ολόκληρη επιστήμη.

Από την παρασκευή του εσπρέσο και του καπουτσίνο ή των κρύων εκδοχών του μέχρι τον μερακλίδικο κυπριακό ή τις γευστικές, κρεμώδεις παραλλαγές του latte, έμαθα να φτιάχνω και νέες γεύσεις που συνοδεύονται από φράουλες γιατί σίγουρα θα γνωρίζετε ότι η Δερύνεια κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή φράουλας και καλύπτει το 70% της παγκύπριας παραγωγής.

Ακόμα και στα βαθιά γεράματα, φαντάζομαι τον εαυτό μου να… φτιάχνει καφέ».

3 διάσημοι λάτρεις του καφέ…

Ludwig van Beethoven
Ο Beethoven ήταν Γερμανός συνθέτης και πιανίστας. Αποτέλεσε μία από τις κεντρικότερες μορφές της κλασικής μουσικής και συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους ευρύτερα αποδεκτούς συνθέτες όλων των μουσικών περιόδων και τους πλέον γνωστούς όλων των εποχών. Ήταν λάτρης του καφέ και έπινε καφέ που είχε παραχθεί από 60 ακριβώς κόκκους και έπρεπε να τον έχει φτιάξει ο ίδιος.

Johann Sebastian Bach
Ο Bach ήταν Γερμανός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, εκπαιδευτικός και εκτελεστής (οργανίστας, κλειδοκυμβαλίστας, βιολιστής και βιολονίστας) της περιόδου Μπαρόκ.
Υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος συνθέτης αυτής της περιόδου, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της έντεχνης Δυτικής μουσικής.
Ήταν λάτρης του καφέ και μεταξύ του 1732 και του 1734,  συνέθεσε την «Καντάτα του Καφέ», μια μίνι κωμική όπερα που σατιρίζει τον πανικό που είχε προκαλέσει η κατανάλωση καφέ την εποχή εκείνη και εξυμνεί τη θέση του αγαπημένου ροφήματος στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Teddy Roosevelt
O Teddy ήταν ο 26ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πολιτικός ήταν και συγγραφέας, εξερευνητής, στρατιώτης, φυσιοδίφης και αναμορφωτής. Ήταν λάτρης του καφέ και έπινε καθημερινά ένα γαλόνι καφέ το οποίο ισοδυναμεί με 4 περίπου λίτρα.

Πηγή: ant1iwo.com

Send this to a friend