Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Metropolis Mall@Larnaca»: Δείτε πώς θα είναι, πότε θα ολοκληρωθεί, τα καταστήματα, το εστιατόριο και άλλα πολλά (pics)
«Metropolis Mall@Larnaca»: Δείτε πώς θα είναι, πότε θα ολοκληρωθεί, τα καταστήματα, το εστιατόριο και άλλα πολλά (pics)

«Metropolis Mall@Larnaca»: Δείτε πώς θα είναι, πότε θα ολοκληρωθεί, τα καταστήματα, το εστιατόριο και άλλα πολλά (pics)

Στην ανέγερση και λειτουργία του εμπορικού κέντρου «Metropolis Mall@Larnaca» προγραμματίζει η νοτιοαφρικανική εταιρεία Acsion Ltd, στον Δήμο Λάρνακας, με συνολικό κόστος €60 εκατ. Το έργο χωροθετείται σε γη της Μητρόπολης Κιτίου έκτασης 33.000 τ.μ. και βρίσκεται πίσω από το ΚΕΝ Λάρνακας και απέναντι από τον χώρο στάθμευσης του νέου ΓΣΖ. Η κατασκευή θα αρχίσει μόλις εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες και η ολοκλήρωση θα γίνει 18 μήνες μετά. Η εταιρεία προγραμματίζει αυτό να γίνει εφικτό το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ώστε το έργο να ολοκληρωθεί τέλη του 2018. 

Στόχος της προτεινόμενης ανάπτυξης είναι η αναβάθμιση της εμπορικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και η παροχή εμπορικών εξυπηρετήσεων, διευκολύνσεων και χώρων ψυχαγωγίας και αναψυχής στους δημότες της Λάρνακας, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Λάρνακας.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας εντός της οικιστικής ζώνης Κα4*, δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση μεγάλων εμπορικών αναπτύξεων όπως το προτεινόμενο εμπορικό κέντρο και επομένως η αίτηση για εξασφάλιση Πολεοδομικής Άδειας υποβάλλεται κατά Παρέκκλιση. Επιπλέον, η γειτνίαση του με το ΚΕΝ Λάρνακας φαίνεται να προβληματίζει το υπουργείο Άμυνας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγω για ένσταση του Υπουργείου στην εν λόγω ανάπτυξη. Οι προθέσεις του Υπουργείου θα εκφραστούν από τη Διεύθυνση στη συνάντηση για εξέταση της έκθεσης της Προκαταρκτικής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΠΕΕΠ) από την Περιβαλλοντική Αρχή την προσεχή Τρίτη.

Η υπό μελέτη περιοχή εφάπτεται δυτικά στη λεωφόρο Γ. Χριστοδουλίδη και ανατολικά στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Νοτιότερα της υπό μελέτη περιοχής αναπτύσσεται η λεωφόρος Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εντός του υπό μελέτη τεμαχίου 1410 επί της λεωφ. Γ. Χριστοδουλίδη χωροθετείται πρατήριο πετρελαιοειδών καυσίμων το οποίο παραμένει και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και μετά την υλοποίηση του έργου. Δυτικά της υπό μελέτη περιοχής βρίσκεται το κλειστό γήπεδο «ΚΙΤΙΟΝ», το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, και το Νέο Στάδιο Γ.Σ.Ζ. Στη νότια πλευρά η περιοχή μελέτης εφάπτεται με το Στρατόπεδο Λοχία Λάζαρου Γεωργίου, την Όαση Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος» και την εκκλησία Αγίου Γεωργίου. Επί της λεωφ. Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής χωροθετούνται εμπορικές αναπτύξεις, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και νοτιοανατολικά το Λύκειο Αγίου Γεωργίου. Τα υπό μελέτη τεμάχια γειτνιάζουν με οικιστικές αναπτύξεις στο βόρειο μέρος τους.

Εντός των προτεινόμενων τεμαχίων υπάρχουν περίπου 550 δέντρα (ελιές, χαρουπιές, πεύκα και κυπαρίσσια), μεγάλος αριθμός των οποίων (περίπου 350) αναμένεται ότι θα αφαιρεθούν κατά το στάδιο της κατασκευής και να επαναχρησιμοποιηθούν στην τοπιοτέχνηση της ανάπτυξης, εφόσον κριθεί κατάλληλο, ή να μεταφερθούν σε άλλο τεμάχιο εντός της γειτνιάζουσας περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίζονται κυρίως συστοιχίες ελαιώνων, χαρουπιές, καθώς επίσης πεύκα και κυπαρίσσια. Οι πυκνές συστάδες πεύκων που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της περιοχής μελέτης αναμένεται ότι θα ενταχθούν στον χώρο πρασίνου του Εμπορικού Κέντρου. Σύμφωνα με την ΠΕΕΠ, η πυκνή δενδρώδης βλάστηση θα παραμείνει αυτούσια και θα ληφθούν μέτρα για την ορθολογική συντήρηση και διατήρησή της. Οι πυκνές συστάδες κυπαρισσιών και πεύκων στα νότια και βόρεια του χώρου ανάπτυξης θα παραμείνουν αυτούσιες και θα ενταχθούν και αυτές στον χώρο πρασίνου του Εμπορικού Κέντρου.

1.400 ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Το προτεινόμενο Εμπορικό Κέντρο «Metropolis Mall@Larnaca» θα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για αγορές στη Λάρνακα και θα φιλοξενεί μεγάλο αριθμό επώνυμων καταστημάτων και εστιατορίων. Θα αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο. Το ισόγειο θα περιλαμβάνει 100 καταστήματα (ένδυσης, υπόδησης, παιδικά, αθλητικά, οπτικά είδη, χώρος ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αίθουσες κινηματογράφου, εστιατόρια, καφετέριες, παιδότοπος κ.λπ.) υπεραγορά, πολυκατάστημα και χώρο στάθμευσης, ενώ στο υπόγειο θα χωροθετηθεί χώρος στάθμευσης και αποθηκευτικοί χώροι.

Στην προτεινόμενη ανάπτυξη θα παρέχονται συνολικά 1.415 χώροι στάθμευσης (συμπεριλαμβανομένων 75 θέσεων ΑμεΑ). Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα δημιουργήσει περίπου 750 νέες θέσεις εργασίας κατά το στάδιο της κατασκευής και 1.400 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργία της, κάτι το οποίο αδιαμφισβήτητα θα επιφέρει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη για τη Λάρνακα και τις γύρω περιοχές.

Δείτε τα 3D σχέδια του «Metropolis Mall@Larnaca»

Πηγή: Εφημερίδα “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”

Send this to a friend