Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η Λάρνακα των malls και τι αλλάζει στην πόλη μας με την έλευσή τους!
Η Λάρνακα των malls και τι αλλάζει στην πόλη μας με την έλευσή τους!

Η Λάρνακα των malls και τι αλλάζει στην πόλη μας με την έλευσή τους!

Τρία μεγάλα Shopping Malls προγραμματίζονται ν’ ανεγερθούν και να λειτουργήσουν στην περιοχή της Λάρνακας τα προσεχή χρόνια.

Σήμερα η Λάρνακα είναι η μοναδική πόλη της Κύπρου που δεν διαθέτει Mall κι εφόσον οι επενδυτές που προγραμματίζουν τη δημιουργία αυτών των εμπορικών κέντρων ξεπεράσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται, τότε η επαρχία της Λάρνακας θα καταστεί η πρώτη επαρχία παγκυπρίως που θα διαθέτει τρία Malls, σε τρεις διαφορετικές γεωγραφικά τοποθεσίες, στα δυτικά και στα ανατολικά της επαρχίας καθώς και σε κεντρικό σημείο της πόλης. Κατά την ανέγερση και λειτουργία των εμπορικών αυτών καταστημάτων αναμένεται να δημιουργηθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων θέσεων εργασίας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αναζωογονήσει την τοπική οικονομία.

Το Zenon Mall of Larnaca προγραμματίζεται ν’ ανεγερθεί σε τεμάχιο πλησίον του κυκλικού κόμβου Καλού Χωριού Λάρνακας. Η συγκεκριμένη τοποθεσία θεωρείται κομβικής σημασίας, καθότι βρίσκεται στην είσοδο της Λάρνακας από τη Λεμεσό, σε πολύ κοντινή απόσταση από το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Η επενδυτική ομάδα που προγραμματίζει το έργο εκτιμά ότι το Zenon Mall θα είναι σε θέση ν’ ανοίξει τις πύλες του για το κοινό τον Οκτώβριο του 2019. Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν, θα πρόκειται για διώροφο κτίριο, το οποίο εκτός από εμπορικά καταστήματα, θα διαθέτει καφετέριες, εστιατόρια και χώρους εστίασης. Ουσιαστικά θα αποτελεί ένα κέντρο αναψυχής για όλη την οικογένεια. Οι καλυμμένοι χώροι υπολογίζεται να καταλαμβάνουν 45.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ θα υπάρχουν 1250 χώροι στάθμευσης. Όπως πληροφορούμαστε, η εταιρεία που προγραμματίζει το Zenon Mall πολύ σύντομα θα καταθέσει αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας. Εμπνευστής και διευθυντής του Zenon Mall of Larnaca είναι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Χατζημιστής, ο οποίος παράλληλα είναι μέτοχος και στο My Mall της Λεμεσού. Ήδη υπάρχουν συμφωνίες με εταιρίες για να στεγαστούν στο εμπορικό κέντρο που καλύπτουν περίπου το 50% του Zenon Mall.

Το Sunnymall

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την δημιουργία του Sunnymall που προγραμματίζεται να ανεγερθεί στα «σύνορα» του Δήμου Λάρνακας με το Δήμο Λειβαδιών, παρά το παλιό συσκευαστήριο πατατών. Εμπνευστής του Sunnymall είναι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Άλεξ Ραζ, η εταιρεία του οποίου έχει καταθέσει τα σχέδια για την πολεοδομική άδεια, με τις προκαταρτικές απόψεις της Πολεοδομίας είναι να θετικές. Η εταιρεία Sunnymall Ltd ευελπιστεί ότι τα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν εντός του 2017. Παράλληλα, η εν λόγω εταιρεία άρχισε επαφές με άλλες εταιρίες για ενοικίαση καταστημάτων. Το Sunnymall θα είναι κτίριο ενός ορόφου και θα περιλαμβάνει περισσότερα από 100 καταστήματα, με συνολικό εμβαδόν 25.000 τετραγωνικά μέτρα. Οι χώροι στάθμευσης θα εξυπηρετούν γύρω στα 1000 αυτοκίνητα. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης (κοντά στον παραλιακό δρόμο Δεκέλειας), το Sunnymall θα είναι εύκολα προσβάσιμο και για τους κατοίκους της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Στα σχέδια του επενδυτή Άλεξ Ραζ περιλαμβάνεται, επίσης, η ανέγερση ενός πολυώροφου κτιρίου με πολυτελή διαμερίσματα δίπλα από το εμπορικό κέντρο.

Shopping Mall στο ΚΕΝ

Εξάλλου, τη δημιουργία του Shopping Mall πίσω από το ΚΕΝ Λάρνακας προωθεί Ελλαδίτης μεγαλοεπιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Νότια Αφρική. Ο επιχειρηματίας από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει καταθέσει στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας κι έχει ενοικιάσει για 33 χρόνια (με δικαίωμα ανανέωσης) τη μεγάλη έκταση γης, περίπου 50 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (37 σκάλες), που βρίσκεται πίσω από το στρατόπεδο, απέναντι από το νέο ΓΣΖ, η οποία ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού. Γη που όλα αυτά τα χρόνια παρέμενε ανεκμετάλλευτη. Σύμφωνα με την πολεοδομική αίτηση που έχει κατατεθεί στο Δήμο Λάρνακας, το Shopping Mall θα διαθέτει εμπορικά καταστήματα, καφεστιατόρια, χώρους εστίασης και αίθουσες κινηματογράφων, με υπόγειο και ισόγειο χώρο στάθμευσης. Στόχος είναι, εφόσον ξεπεραστούν όλες οι εκκρεμότητες, τα κατασκευαστικά έργα να ξεκινήσουν το τρέχον έτος.

Βάσος Βάσου

 

Send this to a friend