Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Για τους καπνιστές «δουλεύουν» οι Κύπριοι βουλευτές: Άλλη μια εβδομάδα αναβολή για το κάπνισμα
Για τους καπνιστές «δουλεύουν» οι Κύπριοι βουλευτές: Άλλη μια εβδομάδα αναβολή για το κάπνισμα

Για τους καπνιστές «δουλεύουν» οι Κύπριοι βουλευτές: Άλλη μια εβδομάδα αναβολή για το κάπνισμα

Ούτε και χθες κατάφεραν να συμφωνήσουν μεταξύ τους τα πολιτικά κόμματα και έτσι το νομοσχέδιο για τον έλεγχο του καπνίσματος, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία που είχε δώσει στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Ένωση έληξε από την περασμένη Πέμπτη, μπαίνει για άλλη μια εβδομάδα στην αναμονή.

Σύμφωνα με τον Φ, η χθεσινή Ολομέλεια ύστερα από μια έντονη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών όλων των κομμάτων ψήφισε τη νέα αναμονή, ύστερα από εισήγηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος επικαλέστηκε πρόβλημα στις πρόνοιες που αφορούν την επιβολή εξώδικων προστίμων στους παρανομούντες και ζήτησε την περαιτέρω μελέτη τους.

Μάλιστα, στις επισημάνσεις των υπολοίπων κομμάτων ότι η Κύπρος θα υποχρεωθεί να πληρώσει πρόστιμο για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου (το οποίο σε μεγάλο μέρος του είναι εναρμονιστικό), ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «οι Βρυξέλλες είναι βραδυκίνητες και μέχρι που να βάλουν μπρος τις διαδικασίες για να μας βάλουν πρόστιμο θα προλάβουμε να το ψηφίσουμε».

Οι διαφωνίες φυσικά των κομμάτων για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν αφορούν μόνο την επιβολή εξωδίκων προστίμων, αφού ενώπιον της Ολομέλειας βρίσκονται γύρω στις 50 τροπολογίες από όλα τα κόμματα και για αυτό άλλωστε από προχθές είχε αποφασιστεί ότι η συγκεκριμένη συζήτηση θα διαρκούσε τουλάχιστον τρεις ώρες.

Διαφωνίες καταγράφονται ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο θα διαχωρίζουν τα διάφορα υποστατικά τους χώρους καπνιστών και μη καπνιστών, αλλά και το ποσοστό του καλυμμένου ή ακάλυπτου χώρου που πρέπει να διαθέτουν οι ανοικτοί χώροι σε καφετερίες και εστιατόρια.

Ενστάσεις υπάρχουν και για την εξαίρεση που δόθηκε και αφορά τη μη εφαρμογή του νόμου για τον έλεγχο του καπνίσματος στους χώρους του καζίνο.

Με την αναβολή μιας εβδομάδας διαφώνησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ζήτησε αναβολή δεκαπέντε ημερών, το αίτημά του ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό από τα υπόλοιπα κόμματα, αφού η Ολομέλεια είχε ήδη ψηφίσει αναβολή μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend