Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πεντακάθαρες οι θάλασσες της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά σύμφωνα με την Ευρωπαική Ένωση
Πεντακάθαρες οι θάλασσες της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά σύμφωνα με την Ευρωπαική Ένωση

Πεντακάθαρες οι θάλασσες της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά σύμφωνα με την Ευρωπαική Ένωση

Ως εξαιρετικής ποιότητας αξιολογήθηκαν οι περιοχές θαλάσσιων νερών κολύμβησης της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό τονίζεται σε απαντητική επιστολή του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη που απέστειλε στον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γεώργιο Περδίκη, ο οποίος είχε ζητήσει κοινοβουλευτική ενημέρωση για την ποιότητα των θαλάσσιων νερών της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά από τυχόν ρύπανση που προκαλείται από τα διάφορα πλοιάρια που εκτελούν μίνι κρουαζιέρες στις περιοχές αυτές. Στην επιστολή του ο Νίκος Κουγιάλης αναφέρει ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους παρακολουθούν την ποιότητα των θαλάσσιων νερών κολύμβησης για δύο παραμέτρους εντερόκοκκων και Escherichia-coli σε 113 συνολικά περιοχές νερών κολύμβησης στην Κύπρο, μεταξύ αυτών σε 12 περιοχές νερών που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Παραλιμνίου και σε 15 περιοχές νερών που ανήκουν στα όρια του Δήμου Αγίας Νάπας.

Σε σχέση με το συγκεκριμένο ερώτημα του κ.Περδίκη, ο Νίκος Κουγιάλης σημειώνει στην επιστολή του πως το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν έχει δεχτεί κανένα παράπονο κατά τη διάρκεια του 2016 που να εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Παραλιμνίου ή της Αγίας Νάπας, ενώ τα αποτελέσματα των αναλύσεων στις περιοχές αυτές ήταν μέσα στα όρια που προβλέπονται από την νομοθεσία. Ο Υπουργός Γεωργίας παρατηρεί ότι για την χρονιά που πέρασε η Κύπρος ήταν συμμορφούμενη με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές σε σχέση πάντοτε με τον έλεγχο της ρύπανσης στις θάλασσες. «Όλες οι περιοχές νερών κολύμβησης της Κύπρου αξιολογήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εξαιρετικής ποιότητας», υπογραμμίζει.

Αλιευτικά καταφύγια

Επιπλέον, ο κ.Κουγιάλης αναφέρει ότι το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών εκπονεί και εφαρμόζει Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (το οποίο αναθεωρείται κάθε τρία χρόνια όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία) σε όλα τα αλιευτικά καταφύγια (13 στο σύνολο) που διαχειρίζεται. Στα πλαίσια αυτά, σε κάθε καταφύγιο υπάρχει χώρος συλλογής παλαιών μηχανέλαιων, όπου αδειάζονται τα παλιά μηχανέλαια των σκαφών και συλλέγονται από αδειοδοτημένη εταιρεία που τα ανακυκλώνει. Επίσης, σε όλα τα αλιευτικά καταφύγια υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών, όπου εναποτίθενται τα στερεά απόβλητα που προέρχονται από τα σκάφη. Η εκκένωση των κάδων είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών.

Λύματα επιβατών

Όσον αφορά τα λύματα από τους επιβάτες και το πλήρωμα από τις τουαλέτες των σκαφών αναψυχής, ο Νίκος Κουγιάλης σημειώνει στην επιστολή του ότι αυτά συλλέγονται από αδειούχα εταιρεία και μεταφέρονται σε αδειοδοτημένους χώρους επεξεργασίας λυμάτων. Οι ποσότητες και η συχνότητα που παραδίδει το κάθε σκάφος καταγράφονται και γίνεται σχετική σύγκριση.

Send this to a friend