Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Όνειρο ήταν και πάει το πολυτελές ξενοδοχείο στις Φοινικούδες!
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Όνειρο ήταν και πάει το πολυτελές ξενοδοχείο στις Φοινικούδες!

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Όνειρο ήταν και πάει το πολυτελές ξενοδοχείο στις Φοινικούδες!

Τον τερματισμό της ισχύος του συμβολαίου που υπέγραψε με τη ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Lanomex Development Ltd για πώληση του δημοτικού τεμαχίου στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, στο οποίο προγραμματίζεται να ανεγερθεί πεντάστερο ξενοδοχείο, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας και επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο η αποκαλυπτική μας είδηση προ ημερών.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews o Δημαρχεύον της Λάρνακας, Πέτρος Χριστοδούλου, η απόφαση ελήφθη πριν από μερικές ημέρες, στον απόηχο της καθυστέρησης καταβολής, εκ μέρους της εταιρείας, της δεύτερης δόσης, ύψους €1 εκατ. Σχετική επιστολή αναμενόταν να σταλεί στο Ρώσο επενδυτή, Νικολάι Ποταπένκο, από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση αυτή, με το δικαιολογητικό ότι ο επενδυτής δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις του έναντι του Δήμου. «Αφενός δεν κατέβαλε τη δόση και αφετέρου δεν κατέθεσε αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας», σημείωσε, τονίζοντας πως «όταν κάποιος συμβάλλει με μια δημόσια ή τοπική αρχή, θα πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις του αλλά και τα χρονοδιαγράμματα». «Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: Έλυσε την σιωπή του ο Ρώσος μεγιστάνας Νικολάι Ποταπένκο και τα «χώνει» στον Δήμο Λάρνακας!

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το ακίνητο θα παραμείνει στον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος πιθανότατα θα αναζητήσει άλλον επενδυτή για την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στο Δημαρχείο δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσει ξανά την ευκαιρία στον κ. Ποταπένκο, εφόσον ο ίδιος «συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του και καταβάλει τη δεύτερη δόση, η οποία βάσει του συμβολαίου εκκρεμεί από την 1η Νοεμβρίου».

Όλα ανοιχτά για την προκαταβολή
Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, το τι θα γίνει με την προκαταβολή, ύψους €1 εκατ., την οποία κατέβαλε η Lanomex Development Ltd κατά την υπογραφή των συμβολαίων. Βάσει του νόμου, σε τέτοιες περιπτώσεις εξετάζεται το ποιος ευθύνεται για το τερματισμό του συμβολαίου και το κατά πόσον ο αναίτιος έχει υποστεί ζημιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτο στάδιο, ο Δήμος Λάρνακας εκτιμά ότι δεν πρέπει να επιστραφεί η προκαταβολή. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από την αντίδραση του Ρώσου επενδυτή.

Η διελκυστίνδα
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών άρχισαν να διασαλεύονται από τον Νοέμβριο και μετά. Η μη καταβολή της δεύτερης δόσης και η μη κατάθεση των αιτήσεων για εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας του έργου εκ μέρους του επενδυτή, προκάλεσαν ανησυχίες και προβληματισμό στον Δήμο Λάρνακας. Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στον τύπο που έκαναν λόγο για «έργο μαϊμού», προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του κ. Νικολάι Ποταπένκο. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, εξέφραζε έντονα παράπονα για τη στάση της δημοτικής αρχής, κατηγορώντας την για παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος. Ο Ρώσος επενδυτής, τόνιζε ότι παρά το γεγονός ότι το έργο θα είναι προς όφελος της Λάρνακας, εντούτοις, ο ίδιος δεν είχε καμία επαφή με τους αρμόδιους, ούτε υπήρξε ενδιαφέρον από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.  Ουδείς από το Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε ο κ. Ποταπένκο, δεν επικοινώνησε με τους ανθρώπους της εταιρείας του για να δει την πρόοδο του έργου ή να προσφέρει βοήθεια ώστε να επισπευσθεί. Άφηνε μάλιστα αιχμές για διαρροή στα ΜΜΕ κατά της επένδυσης από άμεσα ενδιαφερόμενους.

Ζήτησε παράταση
Όπως προκύπτει, ο επενδυτής είχε ζητήσει προσφάτως να του δοθεί τρίμηνη παράταση, για την καταβολή της δόσης. Επικαλείτο, παράλληλα δυσκολίες, οι οποίες προκύπτουν από το γεγονός ότι κάποιοι από τους ενοικιαστές των υποστατικών όπου θα ανεγερθεί το ξενοδοχείο, αρνούνταν να μετακομίσουν από τα υφιστάμενα καταστήματα, παρά το γεγονός ότι τα ενοικιαστήρια συμβόλαια τους έχουν λήξει προ πολλού. Όπως εξάλλου, δήλωσε πρόσφατα στο InBusinessNews o δικηγόρος της Lanomex Development Ltd, Ανδρέας Ζαχαρίου, «η εταιρεία δεν είναι έτοιμη να υποβάλει τις αιτήσεις της, γι αυτό και δεν καταβλήθηκαν τα χρήματα της δόσης». Ερωτηθείς για τους λόγος της μη καταβολής των σχετικών αιτήσεων για τα πολεοδομικά σχέδια, ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα, με κυριότερο απ’ όλα, το γεγονός ότι εκκρεμούν στα δικαστήρια τουλάχιστον 12 υποθέσεις με ενοικιαστές υποστατικών της περιοχής, οι οποίοι αρνούνται να φύγουν, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις στην επένδυση. Έκανε επίσης λόγο για χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν περαιτέρω την όλη διαδικασία.

«Ορθώς δεν τον πλησίασε κανείς»
Σε ότι αφορά τα παράπονα του επενδυτή, ο δημαρχεύον της Λάρνακας, Πέτρος Χριστοδούλου, δήλωσε στο InBusinessNews ότι ορθώς δεν επικοινώνησε κανένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί του, καθώς βάσει των ρητρών του συμβολαίου, επικοινωνία πρέπει να υπάρχει μόνο μεταξύ του επενδυτή με το Δήμαρχο ή το Δημαρχεύοντα.  Τόνισε ότι στάλθηκαν στον Ρώσο επενδυτή  δύο επιστολές, με τις οποίες προσκαλείτο για ενημέρωση του Δήμου, χωρίς να ληφθεί απάντηση. «Στόχος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να προωθηθεί το έργο και φαίνεται ότι ο κ. Ποταπένκο δεν έχει αυτή τη διάθεση», κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου.

Έργο πέραν των €100 εκατ. 
Το έργο υπό την ονομασία Kimon, σχεδιάστηκε για να αναπτυχθεί σε δημοτικό τεμάχιο στην πλατεία Κίμωνος, στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, συνολικού εμβαδού 980 τ.μ.. Η συμφωνία πώλησης του ακινήτου, στο οποίο σήμερα λειτουργεί μικρό λούνα παρκ, έκλεισε στα €5 εκατ., εκ των οποίων η εταιρεία κατέβαλε ποσό €1 εκατ., ως προκαταβολή.

Στην εν λόγω επένδυση, περιλαμβάνεται και το οικόπεδο, στο οποίο σήμερα λειτουργεί το γνωστό καφεστιατόριο «Ηοbος», που ανήκε στην οικογένεια Λευκαρίτη. Μετά από πολύμηνες επαφές, και το συγκεκριμένο τεμάχιο κατέληξε στην ιδιοκτησία της εταιρείας Lanomex Development. Ωστόσο, δεν έχει επέλθει ακόμα συμφωνία με όλους τους ιδιοκτήτες υποστατικών που λειτουργούν σήμερα στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

Όπως είχε ανακοινωθεί, το Kimon αφορά ανάπτυξη που θα ξεπερνά τους 20 ορόφους και ύψος τα 70 μέτρα. Μάλιστα τα αρχικά σχέδια έκαναν λόγο για κτήριο μεικτής ανάπτυξης το οποίο θα περιλαμβάνει καταστήματα, γραφειακούς χώρους, οικιστικά διαμερίσματα αλλά και boutique hotel. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου ανέρχεται στα €100 – €150 εκατ., ενώ θα χρειαστούν δύο χρόνια εργασιών για την ολοκλήρωση του.

Πηγή: inbusinessnews.com

Send this to a friend