Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για τα σχέδια επιχειρηματικότητας (Που να αποταθείτε)
Πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για τα σχέδια επιχειρηματικότητας (Που να αποταθείτε)

Πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για τα σχέδια επιχειρηματικότητας (Που να αποταθείτε)

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον εν δυνάμει μικρομεσαίων επιχειρηματιών για τα σχέδια χορηγιών ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την πρόσφατη παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2017, από το 2015 μέχρι σήμερα, για τα εφτά σχέδια που προκηρύχθηκαν, αξιοποιώντας πόρους από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της περιόδου 2014 – 2020, καταβλήθηκαν €24,5 εκατ., σε 508 αιτητές.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το σύνολο των σχεδίων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε βάθος εφταετίας, υπολογίζεται στα €96 εκατ.

Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε ο κ. Λακκοτρύπης, για όσα σχέδια έχουν μέχρι στιγμής προκηρυχθεί, υποβλήθηκαν περισσότερες από 1800 αιτήσεις, ως ακολούθως:
•    530 αιτήσεις για το σχέδιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας
•    230 αιτήσεις για το σχέδιο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας
•    400 αιτήσεις για το σχέδιο Επιχειρηματικής Καινοτομίας
•    500 αιτήσεις για το σχέδιο ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ)
•    230 αιτήσεις για το σχέδιο Μεταποίηση και Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων

Η Α’ προκήρυξη
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιολόγηση των αιτήσεων για την 1η προκήρυξη (που έγινε το 2015) της σειράς σχεδίων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο με τρείς μήνες. Μέχρι στιγμής, δόθηκαν εγκρίσεις για 92 αιτήσεις του σχεδίου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας (€3 εκατ.), 84 αιτήσεις του σχεδίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας (€3.2 εκατ.), 101 αιτήσεις του σχεδίου για τις ΜΜΕ (€3.4 εκατ.) και 44 αιτήσεις για το Σχέδιο για τα Οινοποιεία (€8 εκατ.).
Όπως επισημάνθηκε, για το Σχέδιο των Οινοποιείων έχουν ήδη παραχωρηθεί συνολικές χορηγίες €4 εκατ., ενώ για τα υπόλοιπα σχέδια θα αρχίσει η πληρωμή των χορηγιών εντός των επόμενων μηνών.

Όσο γίνεται περισσότερες εγκρίσεις
Για πρωτόγνωρο ενδιαφέρον έκανε λόγο, μιλώντας στο InBusinessNews, αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Ενέργειας. Όπως ανέφερε, υπολογίζεται πως από το συνολικό αριθμό των αιτήσεων ενδιαφερομένων θα ικανοποιηθούν περίπου οι μισοί. Οι προσπάθειες, τόνισε, εστιάζονται αφενός στο να ικανοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι αιτητές και αφετέρου στο να απορροφηθούν τα ευρωπαϊκά αυτά κονδύλια όσο γίνεται γρηγορότερα, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία του τόπου.

Γι αυτό, και ακολουθείται η εξής μέθοδος: Προεγκρίνεται μεγαλύτερος αριθμός αιτητών, από αυτόν που προβλέπεται, με χρήματα που αναμένεται να πλεονάσουν από τις επενδύσεις των υπόλοιπων αιτητών.  Βάσει της εμπειρίας της αρμόδιας υπηρεσίας  του υπουργείου, ένα ποσοστό της τάξης του 25% – 30% όσων εγκρίνονται, είτε δεν προχωρούν στην επιχειρηματική κίνηση για την οποία έλαβαν έγκριση, είτε δεν χρειάζονται τελικά ολόκληρο το επιχορηγούμενο ποσό. Τα χρήματα που αναμένεται να πλεονάσουν από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις,  αξιοποιούνται εκ  των προτέρων, ενισχύοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα μεγαλύτερου αριθμού αιτητών.  Σημειώνεται πως για το σκοπό αυτό έχουν δεσμευθεί €54 εκατ. ευρώ.

Έρχονται νέα σχέδια
Όπως μας επισημάνθηκε, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 αναμένεται να προκηρυχθούν τα νέα σχέδια για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Το ύψος των επιχορηγήσεων που θα δοθεί για το σκοπό αυτό υπολογίζεται στα  €15 – 20 εκατ.  Συγκεκριμένα, θα γίνει προκήρυξη των Σχεδίων που ήδη προκηρύχθηκαν το 2015, ενώ θα υπάρξουν και επιπλέον σχέδια, που θα αφορούν κυρίως τον τομέα της ευρύτερης ανάπτυξης υποδομών και συστηματων στήριξης της καινοτομίας και της ψηφιακής επιχειρηματικότητας.

Σχέδιο για επιχειρήσεις εντός των Βάσεων
Υπενθυμίζεται ότι την τρέχουσα χρονιά είχε ανακοινωθεί η προκήρυξη ενός σχεδίου χορηγιών, το οποίο προορίζεται για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο χώρο των Βρετανικών Βάσεων.  Το εν λόγω σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους και υπολογίζεται στο €1 εκατ. κατ΄ έτος.

Πηγή: inbusinessnews.com

**Για περισσότερες πληροφόριες μπορείτε να αποταθείτε στο τηλέφωνο 24400664 καθώς και στο email zebranicoconsulting@gmail.com.

Send this to a friend