Τα κοπάδια των ψαριών στις θάλασσες δεν είναι ανεξάντλητα-Η υπεραλίευση, καθώς φέρνει μείωση των πληθυσμών των αποθεμάτων ψαριών, αποτελεί μια από τις βασικότερες απειλές για το αν θα υπάρχουν ψάρια στις θάλασσες στο μέλλον- Γιατί φωνάζουν οι μεροκαματιάρηδες ψαράδες- Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν
Ποιος είπε ότι η θάλασσα είναι μια αστείρευτη πηγή αλιευμάτων; Έχει όρια τα οποία αν ξεπεραστούν το οικοσύστημα θα καταρρεύσει.
Τα ψάρια αλιεύονται με τέτοιο ρυθμό και σε τέτοιο βαθμό που οι πληθυσμοί τους δεν προλαβαίνουν να αναπαραχθούν και να ανακάμψουν. Ολόκληροι πληθυσμοί ψαριών κινδυνεύουν με αφανισμό. Την ίδια ώρα απειλείται η διατροφική ασφάλεια ανθρώπων που έχουν το ψάρι ως βασική πηγή διατροφής, ενώ οι ψαράδες βλέπουν τα δίχτυα τους να αδειάζουν και το εισόδημά τους να εξαφανίζεται.
Πριν από λίγους μήνες, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία επισημάνθηκε ότι η χρόνια πολιτική αδράνεια και η άρνηση του προβλήματος από πλευράς των αρχών, σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση έχουν οδηγήσει στην εξάντληση των αλιευτικών πόρων της Μεσογείου αλλά και ολόκληρου του αλιευτικού τομέα.
Αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι παράγοντες υποβάθμισης, θα είναι αναπόφευκτη η κατάρρευση των αλιευτικών πόρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές πρέπει να λάβουν έκτακτα και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της καταστροφικής αλιείας, αλλά και για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων σχεδίων ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων.
Σήμερα, ένα σημαντικό μέρος των αλιευμάτων απορρίπτονται νεκρά στη θάλασσα επειδή θεωρούνται υπερβολικά μικρά και γιατί δεν έχουν επαρκή εμπορική αξία.
Γιατί φωνάζουν οι μεροκαματιάρηδες ψαράδες
Η αλιεία αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος για μερικές εκατοντάδες Κύπριους, αφού στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 327 επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι εξαρτώνται από τη θάλασσα για να επιβιώσουν.
Τα αλιεύματα στην Κύπρο μειώθηκαν αρκετά τα τελευταία χρόνια, ενώ συρρικνώθηκε και ο αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο της αλιείας. Πριν από περίπου 4 χρόνια υπήρχαν 500 επαγγελματίες ψαράδες.
Σαν να μην μας έφθαναν όλα αυτά, μια σειρά από άλλες δυσκολίες κάνουν το βίο αβίωτο στους ψαράδες.
Η ιστοσελίδα μας, www.onlycy.com, έψαξε και σας παρουσιάζει τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες στην Κύπρο.
-Το ψάρεμα με μηχανότρατα: Η μηχανότρατα αδειάζει το βυθό και σπαταλά αλόγιστα τη θαλάσσια ζωή και το ψάρι. Ένα σημαντικό ποσοστό της ψαριάς της δεν φτάνει ποτέ στις ψαραγορές, γιατί δεν έχει επαρκή εμπορική αξία. Έτσι, οργανισμοί όπως ο γόνος, μη δημοφιλή ψάρια, κοράλλια κ.α. πετιούνται πίσω στη θάλασσα αμέσως μετά την αλίευσή τους, νεκρά. Αποτελείται από ένα τεράστιο δίχτυ που σύρεται από δύο συρματόσχοινα δεμένα σε δύο μεταλλικές πλάκες (πόρτες), οι οποίες ακουμπούν και ξύνουν τον πυθμένα διατηρώντας το δίχτυ ανοιχτό για να πιάσει τα ψάρια που βρίσκονται εκεί. Σέρνοντας τις πόρτες και το δίχτυ στον πυθμένα, καταστρέφει ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα που αποτελούν καταφύγια και τόπο αναπαραγωγής για πολλά είδη ψαριών.
-Το ψάρεμα με γρι-γρι: Ένα σκάφος μεγάλο που υποστηρίζεται από ένα πιο μικρό σκάφος. Γρι-γρι ή κυκλικό δίχτυ είναι εργαλείο προσέλκυσης ψαριών με φως και σύλληψης με ταχεία κύκλωσή τους. Ο τρόπος αυτός αλιείας γίνεται στην επιφάνεια της θάλασσας μέχρι ένα ορισμένο βάθος, όπου συγκεντρώνονται τα ψάρια προσελκυόμενα από δυνατή λάμπα. Είναι κυρίως νυχτερινή τεχνική ψαρέματος.
-Επιθέσεις από δελφίνια και χελώνες: Οι επιθέσεις από τα δελφίνια και τις χελώνες στα δίχτυα των ψαράδων της περιοχής έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα των επαγγελματιών ψαράδων στην Κύπρο.
Το κόστος αγορά διχτυών είναι υψηλό και αυτό αποτελεί σοβαρό οικονομικό εμπόδιο.
To Τμήμα Αλιείας θα δίνει πλέον 600 ευρώ ετησίως ανά σκάφος για ζημιές που προκαλούνται από δελφίνια και χελώνες επειδή πρόκειται για προστατευόμενα είδη. Ωστόσο, οι επαγγελματίες ψαράδες έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τους αρμόδιους να ανεβάσουν κατά πολύ το ποσό της αποζημίωσης. Ετησίως, ο μέσος όρος της ζημιάς ανά σκάφος ανέρχεται γύρω στις 6-7 χιλιάδες ευρώ.
«Πολλές φορές οι οικονομικές μας δυνατότητες δεν αρκούν για να αντικαταστήσουμε τα δίχτυα. Πως θα ζήσουμε;» μας είπε με παράπονο ένας επαγγελματίας ψαράς.
-Λαγοκέφαλοι: Οι λαγοκέφαλοι που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα στη Μεσόγειο Θάλασσα τα τελευταία χρόνια, μεταναστεύοντας από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Οι λαγοκέφαλοι μεγαλώνουν, πολλαπλασιάζονται και δεν αφήνουν αλιεύματα.
Κατά καιρούς το Τμήμα Αλιείας επιδοτεί το ψάρεμα του λαγοκέφαλου, αλλά αυτό δεν αρκεί.
***Η κατανάλωση του λαγοκέφαλου χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση και ακόμη και θάνατο.
Πηγή: onlycy.com











