Πέρασε και στις έμμεσες απειλές ο Ακιντζί: "Θα αλλάξουν όλα εάν έρθει το 2017 χωρίς λύση"
[ad_1]
Χρονοδιάγραμμα υπάρχει, υποστήριξε ο ηγέτης των Τ/κ Μπυσταφά ΑκιντΖί σε δηλώσεις προς Τούρκους και Τ/κ δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, την οποία, παρά την εμφανή ενόχλησή του, χαρακτήρισε ικανοποιητική.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤ1, η συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί δεν διεξήχθη σε καλό κλίμα, καθώς οι δημοσιογράφοι επέμεναν σε ερωτήσεις για την αποτυχία του στόχου που είχε ο ίδιος θέσει για οδικό χάρτη και χρονοδιαγράμματα.
Όπως είπε ο κ. Ακιντζί: “Εάν οι Ε/κ δεν ήταν εναντίον ενός χρονοδιαγράμματος, η τριμερής θα ήταν πιο ικανοποιητική. Το γεγονός όμως ότι ζητήσαμε μεγαλύτερη συμβολή από τον Γενικό Γραμματέα, του οποίου η θητεία λήγει στο τέλος του χρόνου, αυτό από μόνο του αποτελεί ένα χρονοδιάγραμμα. Όσον αφορά στον οδικό χάρτη, αυτός βασίζεται στις συμφωνίες που υπάρχουν να εργαστούμε μερικές βδομάδες, να γυρίσουμε πίσω στη Νέα Υόρκη και να περάσουμε, σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα, σε ένα δρόμο προς μια διαφορετική μορφή συνομιλιών”.
Επέμεινε, μάλιστα, στη σημασία του παράγοντα χρόνο, αναφέροντας ότι ο Μπαν Κι Μουν υποστήριξε το ίδιο κατά την τριμερή συνάντηση:
“Ο χρόνος είναι σημαντικός και εδώ και εκεί. Το λέω ξεκάθαρα και αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί λάθος. Εάν αυτό το σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου χαραμιστεί και το πρόβλημα περάσει ως έχει το 2017, πολύ φοβούμαι ότι η λύση θα μείνει για μια άλλη άνοιξη και σε εκείνη την άνοιξη η λύση που θα συζητείται θα είναι διαφορετική”.
Επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς την εκ περιτροπής προεδρία δεν μπορεί να υπάρξει λύση.
Ενώ ως υπόνοια για πενταμερή διάσκεψη, εξέλαβε την αναφορά του Γενικού Γραμματέα στη διεθνή διάσταση του Κυπριακού.
Το αποτέλεσμα της τριμερούς, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στον τουρκοκυπριακό τύπο. Οι πλείστες εφημερίδες φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ.
Ωστόσο άλλες, όπως η Γενί Ντουζέν και η Κίπρις, υποβάθμισαν το θέμα σε δεύτερο ή ακόμη και τρίτο, με τίτλους που φανερώνουν την δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα.
Στον δε τουρκικό Τύπο, η συνάντηση στη Νέα Υόρκη πέρασε στα ψιλά, με κυρίαρχο σχόλιο την άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς να καθοριστεί οδικός χάρτης, γεγονός που, όπως γράφουν, προκάλεσε ένταση κατά τη συνάντηση.
[ad_2]
Source link