Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES: Φροντιστήρια στη Λάρνακα κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ (11/1956-1/1958)
ΠΕΡΕΝΤΟΣ  STORIES: Φροντιστήρια στη Λάρνακα κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ (11/1956-1/1958)

ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES: Φροντιστήρια στη Λάρνακα κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ (11/1956-1/1958)

Είναι γνωστή η προσφορά των μαθητών και μαθητριών στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959. Δεν είναι όμως σε πολλούς γνωστό ότι μερικά βασικά ανώτερα εκπαιδευτήρια τα είχαν  «κλείσει» οι εχθροί μας οι Εγγλέζοι, αφενός για να εκδικηθούν την ένταξη νέων στον αγώνα και από την άλλη για να ελέγχουν τις κινήσεις τους.

Με διάφορες αφορμές έκλεισαν τα μεγαλύτερα Γυμνάσια της Κύπρου. Το ίδιο έγινε και στο Παγκύπριον Εμπορικόν Λύκειον Λάρνακας. Στις 5 του Νοέμβρη του 1956 μια βόμβα εξερράγη έξω από το Λύκειο και στις έρευνες που έγιναν ευρέθη ότι το σύρμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν στην αυλή του Σχολείου. Την επόμενη μέρα έκλεισαν το Σχολείο.

2

Για την περίοδο που ακολούθησε  μέχρι το Γενάρη του 1958 οι καθηγητές έκαναν παράδοση μαθημάτων στα σπίτια τους. Δε θα μπούμε σε λεπτομέρειες και σε ονόματα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η ενέργεια αυτή των εχθρών μας των Εγγλέζων είχε σαν αποτέλεσμα να δυναμώσει πιο πολύ το Εθνικό φρόνημα.

3

Τη φωτογραφία, μια ομάδα μαθητριών του 1957 της  Στ’ τάξης του Παγκυπρίου  Εμπορικού Λυκείου Λάρνακας. Στην πάνω σειρά από αριστερά οι Χρύσω Χριστοφόρου-Περό, Αίγλη Κωνσταντίνου, Φρύνη Βεναρδή, Κάτια Κουπά, Κλειώ Παπαϊωάννου, και στην κάτω σειρά οι  Ανδρούλλα Παναγή, Θέκλα Αγγελή, Έλλη Τρεππίδου-Παναγιώτου και Γιαννούλα Πατσαλίδου.

Ευχαριστώ την Έλλη Τρεππίδου-Παναγιώτου για τις πληροφορίες.

Λούης Περεντός

Send this to a friend