Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σημαντική διάκριση για Λάρνακα: Τρεις χώροι υποψήφιοι για τον κατάλογο μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ!
Σημαντική διάκριση για Λάρνακα: Τρεις χώροι υποψήφιοι για τον κατάλογο μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ!

Σημαντική διάκριση για Λάρνακα: Τρεις χώροι υποψήφιοι για τον κατάλογο μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ!

Τρεις χώροι, που αποτελούν σημαντικά σημεία αναφοράς για την πόλη κι επαρχία Λάρνακας, είναι υποψήφιοι για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ!

Σύμφωνα με το ανοιξιάτικο ενημερωτικό δελτίο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, οι χώροι αυτοί είναι το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, η μεγάλη λίμνη της αλυκής και ο ιερός ναός της Παναγίας Αγγελόκτιστης στο Κίτι. Εφόσον τελικά οι χώροι αυτοί εγκριθούν για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ, αυτό θα γίνει το 2017 και το 2018, γεγονός που θ’ αποτελέσει σημαντική διάκριση για την ευρύτερη Λάρνακα ως τουριστικός προορισμός. Στο ενημερωτικό δελτίο της τοπικής εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης και προβολής γίνεται λεπτομερής περιγραφή των τριών σημαντικών αυτών χώρων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η εκκλησία της Παναγίας Αγγελόκτιστης χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και ότι το τέμενος Χαλάν Σουλτάν Τεκκέ θεωρείται ο πιο σημαντικός χώρος προσκυνήματος των μουσουλμάνων σε ολόκληρη την Κύπρο. Όσον αφορά την αλυκή Λάρνακας, τονίζεται ότι τ’ απολιθώματα που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή καταδεικνύουν ότι η λίμνη χρονολογείται γύρω στα 3-5 εκατομμύρια χρόνια κι ενδεχομένως να ήταν ένα από τα πρώτα φυσικά λιμάνια της Κύπρου, που διευκόλυνε το εμπόριο μεταξύ του νησιού και των μεγάλων πολιτισμών της γύρω περιοχής. Να σημειωθεί, ότι ο κατάλογος μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ περιλαμβάνει πολιτιστικούς αλλά και φυσικούς χώρους, οι οποίοι θεωρούνται μοναδικής σημασίας για την ανθρωπότητα.

Από την Κύπρο, μία θέση στον συγκεκριμένο κατάλογο ήδη κατέχει ο αρχαιολογικός χώρος της Χοιροκοιτίας. Θυμίζουμε, ότι η Κύπρος και πιο συγκεκριμένα η Λάρνακα και η επαρχία της, συμπεριλαμβάνονται και στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, αφού πρόσφατα εντάχθηκαν σ’ αυτόν η μεγάλη λαϊκή γιορτή του Κατακλυσμού που γίνεται κάθε καλοκαίρι στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, τα κυπριακά τσιαττιστά τραγούδια καθώς και τα γνωστά, ανά το παγκόσμιο, λευκαρίτικα κεντήματα.

 

Send this to a friend