[ad_1]
Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, υποστήριξε σήμερα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
Ο Άσαντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης στην οποία θα μετέχει η αντιπολίτευση, τόνισε όμως ότι η ομοσπονδιοποίηση της Συρίας δεν είναι δυνατή, εξηγώντας ότι η χώρα «είναι πολύ μικρή» για να γίνει κάτι τέτοιο και ότι ο λαός της δεν θα το ενέκρινε. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν «γεωγραφικοί» λόγοι για μια ομοσπονδοποίηση και διαβεβαίωσε ότι η πλειονότητα των Κούρδων επιθυμεί να ζήσει σε μια ενιαία Συρία.
Αναφερόμενος στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για ένα «περίπλοκο» ζήτημα και όποια θέματα τεθούν μπορούν να επιλυθούν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης. Όπως είπε, μια νέα συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τρεις πλευρές: την αντιπολίτευση, τις ανεξάρτητες δυνάμεις και εκείνες που παραμένουν πιστές στο καθεστώς της Δαμασκού.
«Προς το παρόν, δεν μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε κάτι στις συνομιλίες της Γενεύης, όμως ξεκινήσαμε από τα βασικά, ουσιαστικά διατυπώσαμε τις αρχές στις οποίες θα βασιστούν οι διαπραγματεύσεις», επισήμανε. Η Δαμασκός θα βασίσει τον διάλογο, στον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, στο έγγραφο που συνέταξε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, το οποίο περιγράφει αυτές τις «βασικές αρχές», συνέχισε.
«Αυτός είναι ο στόχος της Γενεύης: ένας ενδοσυριακός διάλογος κατά τον οποίο θα συμφωνήσουμε στη μορφή αυτής της κυβέρνησης. Φυσικά, δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε μια τελική συνεννόηση επειδή άλλες πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει σ’ αυτήν την αρχή. Ορισμένες συμφώνησαν, όμως θα ανακοινώσουμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη όταν συνεννοηθούμε όλοι μαζί», είπε ο Άσαντ.
Κατά την άποψη του Σύρου προέδρου «είναι λογικό να αντιπροσωπεύονται (σ.σ. στην κυβέρνηση) οι ανεξάρτητες δυνάμεις, καθώς και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και εκείνες που είναι πιστές στην κυβέρνηση».
«Όσον αφορά το πώς θα διανεμηθούν (τα υπουργεία) από τεχνικής άποψης, όπως ξέρετε, υπάρχουν υπουργοί με χαρτοφυλάκια και υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου, υπάρχουν υπουργοί που θα ενταχθούν στην κυβέρνηση χωρίς να έχουν σχετική εμπειρία και πώς θα λύσουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών; Υπάρχουν πολλά παρόμοια θέματα και πρέπει να τα συζητήσουμε στη Γενεύη, αλλά δεν είναι δύσκολα. Δεν τα θεωρώ δύσκολα, όλα μπορούν να επιλυθούν», υπογράμμισε.
Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναμένεται να ξεκινήσει στη Γενεύη στις 11 Απριλίου.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει στη χώρα περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα, είπε, προειδοποιώντας ότι θα χρειαστεί ακόμη «πολύς χρόνος» για να νικηθεί η τρομοκρατία. «Οι οικονομικές ζημιές και οι καταστροφές των υποδομών ξεπερνούν τα 200 δισ. δολάρια. Η αποκατάσταση των υποδομών θα πάρει καιρό», είπε.
Ο Άσαντ είπε επίσης στο πρακτορείο Sputnik ότι η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ισορροπία δυνάμεων. Υποστήριξε εξάλλου ότι η Δαμασκός θα χρειαστεί τη ρωσική παρουσία ακόμη και αφού σταθεροποιηθεί περισσότερο η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας. «Αν συζητάμε για την παρούσα περίοδο… την περίοδο της μάχης κατά της τρομοκρατίας, τότε ναι, ασφαλώς χρειαζόμαστε την παρουσία (των Ρώσων) επειδή είναι αποτελεσματικοί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
«Η διαδικασία της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας δεν είναι κάτι γρήγορο και φευγαλέο. Η τρομοκρατία εξαπλώθηκε σ’ αυτήν την περιοχή μέσα σε δεκαετίες και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να την κατανικήσουμε», τόνισε. Οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία δεν σημαίνουν κατοχή της χώρας, αλλά βοήθεια προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα και η ασφάλειά της, υποστήριξε.
Σχετικά με το νέο Σύνταγμα της Συρίας, ο Μπασάρ αλ Άσαντ είπε ότι το προσχέδιό του θα είναι έτοιμο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σημείωσε ότι «υπάρχει αρκετός χρόνος» μέχρι τον Αύγουστο, την ημερομηνία που έχει θέσει ως στόχο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τόσο για το νέο Σύνταγμα όσο και για τον καθορισμό του πλαισίου για την πολιτική μετάβαση.
Επίσης, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana, ο πρόεδρος Άσαντ με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την Unesco μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
[ad_2]
Source link