Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πρόσκληση προς ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και NOBLE από Λουρουτζιάτη μέσα από φοβερές αντιδράσεις, αλλά η κυβέρνηση το πάει για τουριστικό…
Πρόσκληση προς ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και NOBLE από Λουρουτζιάτη μέσα από φοβερές αντιδράσεις, αλλά η κυβέρνηση το πάει για τουριστικό…

Πρόσκληση προς ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και NOBLE από Λουρουτζιάτη μέσα από φοβερές αντιδράσεις, αλλά η κυβέρνηση το πάει για τουριστικό…

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης κάλεσε τις εταιρείες ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και NOBLE, να δραστηριοποιηθούν στο λιμάνι της Λάρνακας, την ίδια ώρα που οι Δημοτικές Ομάδες του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών αποχωρούσαν από την συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα εξέταζε τις αιτήσεις των τριών εταιρειών ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και NOBLE για παραμονή τους στο λιμάνι της πόλης, ήταν πολύωρη, επεισοδιακή, με φωνασκίες και καυγάδες μεταξύ Δημοτικών Συμβούλων. Ουσιαστικά η συνεδρία του Σώματος είχε στόχο την ανατροπή της αρνητικής απόφασης που είχε ληφθεί στις 8 Φεβρουαρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά και την παραίτηση του Δημοτικού Συμβούλου του ΔΗΣΥ ο οποίος τήρησε αποχή στην τότε ψηφοφορία.

Ο αντιδήμαρχος Λάρνακας και επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας της ΕΔΕΚ Πέτρος Χριστοδούλου υπέβαλε εισήγηση όπως η κυβέρνηση εντός 15 ημερών τεκμηριώσει την άποψη της για ενεργειακή χρήση του λιμανιού, προκειμένου η Ομάδα να αναθεωρήσει τις απόψεις της και να απαντήσει θετικά στο αίτημα των τριών εταιρειών για παραμονή τους στο λιμάνι.

Η εισήγηση της ΕΔΕΚ δεν έγινε κατορθωτό να συζητηθεί αφού στη συνέχεια ξέσπασε καυγάς και έντονη λογομαχία μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. Τελικά η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ αποχώρησε από τη συνεδρία ακολουθούμενη από τις Ομάδες του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών, παρά τις προτροπές του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων του ΔΗΣΥ να μην αποχωρήσουν και να συζητήσουν την αίτηση των τριών εταιρειών.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας απευθυνόμενος στους εναπομείναντες Δημοτικούς Συμβούλους του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε ότι «η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι ο τομέας της ενέργειας είναι επιθυμητός στη Λάρνακα και καλώ τις εταιρείες να έρθουν στην πόλη, να συνεργαστούν μαζί μας».

Λυπούμαι συνέχισε ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης «που συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει στερώντας το δικαίωμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσει το αίτημα της NOBLE και να επανεξετάσει τα αιτήματα των εταιρειών TOTAL και ENI, αλλά οι πράξεις τους με οδηγούν στο να πάρω μια συνειδητή προσωπική θέση».

Η Ελένη Λουκά εκ μέρους της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ είπε ότι συμφώνησαν «απόλυτα με τη πρόσκληση του Δημάρχου προς τις εταιρείες, την οποία» όπως είπε «επικροτούμε και θα στηρίξουμε. Θεωρούμε ότι ήταν το ορθότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για τη πόλη μας επειδή συμφωνούμε ότι η Λάρνακα πρέπει να προσανατολιστεί στον τομέα της ενέργειας».

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης ότι «ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος θεσμικά να υλοποιεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτή τη περίπτωση είναι ξεκάθαρο και από το Νομικό Σύμβουλο ότι πρόκειται περί άποψης του Δημοτικού Συμβουλίου» είπε και πρόσθεσε πως «λαμβάνοντας υπόψη νέα δεδομένα που υπάρχουν, ζήτησα την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνάδελφοι του Δημοτικού Συμβουλίου επέλεξαν να αποχωρήσουν πριν εκφράσουν την άποψη τους» .

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «αν η αποχώρηση ήταν προσυνεννοημένη ή όχι θα κριθεί από όλους όσοι ήταν παρόντες όμως λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να έχω την άποψη ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αναλαμβάνω την ευθύνη να προσκαλέσω τις εταιρείες, εφ’ όσον το επιθυμούν να παραμείνουν στο λιμάνι της Λάρνακας με την συνεννόηση να δημιουργηθούν και οι Επιτροπές που χρειάζονται λαμβάνοντας υπόψη και τη σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής της κυβέρνησης για το θέμα».

Ανέφερε ακόμα ότι «είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Δεν θα κρυφτώ από ένα θέμα που έχει να κάνει με την πρόοδο και την ανάπτυξη της Λάρνακας αλλά θα ζητήσω όλοι να συμπεριφερθούμε σωστά, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει αυτός ο τομέας και το βαρόμετρο που είναι ουσιαστικά για την κυπριακή οικονομία».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα αναμένει παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα, ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως «εκφράζω την προσωπική μου άποψη και καλώ και πάλι τις εταιρείες να παραμείνουν, εφ’όσον το επιθυμούν στη πόλη και την κυβέρνηση εφ’ όσον το κρίνει σωστό να τους παραχωρήσει τον απαιτούμενο χρόνο για να μπορέσουν να διεξαγάγουν τις δραστηριότητες τους».

Σημειώνεται ότι έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας βρίσκονταν εργαζόμενοι της εταιρείας MEDSERV οι οποίοι κρατώντας πανό ζητούσαν την ανάπτυξη και εμπορικότητα του λιμανιού της πόλης και όχι το θάνατο του.

*Πριν από την συγκεκριμένη απόφαση σας αποκαλύψαμε πιο κάτω ποιος είναι πλέον ο στόχος της κυβέρνησης για το λιμάνι της Λάρνακας…

Διαβάστε επίσης: Λιμάνι Λάρνακας: Πάει για τουριστικό λιμάνι της Κύπρου, ότι και εάν αποφασίσουν πλέον στον Δήμο (Όλες οι λεπτομέρειες)!

Send this to a friend