Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λιμάνι Λάρνακας: Πάει για τουριστικό λιμάνι της Κύπρου, ότι και εάν αποφασίσουν πλέον στον Δήμο (Όλες οι λεπτομέρειες)!
Λιμάνι Λάρνακας: Πάει για τουριστικό λιμάνι της Κύπρου, ότι και εάν αποφασίσουν πλέον στον Δήμο (Όλες οι λεπτομέρειες)!

Λιμάνι Λάρνακας: Πάει για τουριστικό λιμάνι της Κύπρου, ότι και εάν αποφασίσουν πλέον στον Δήμο (Όλες οι λεπτομέρειες)!

Σε διαφορετική κατεύθυνση θα κινηθεί η διαδικασία εμπορικοποίησης του λιμανιού Λάρνακας σε σχέση με το λιμάνι Λεμεσού, το οποίο έχει περισσότερο εμπορικούς σκοπούς.

Την κατεύθυνση της διαδικασίας έδωσε ο Υπουργός Μεταφορών κατά τη συνέντευξη του  που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στην «Αλήθεια», σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει ένας τουριστικός και επιβατικός προσανατολισμός για το λιμάνι της Λάρνακας.

Πάντως, η εμπορικοποίηση του λιμένα Λάρνακας συμβαδίζει και με το σχεδιασμό των αρχών της πόλης και την ενοποίηση του λιμανιού και μαρίνας της πόλης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν συναντήσεις με τις τοπικές αρχές της πόλης ενώ θα πραγματοποιηθεί και μία έρευνα αγοράς ώστε να διαφανεί τι ζητούν οι επενδυτές για το λιμάνι.

Άλλη κατεύθυνση

Όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, το λιμάνι Λεμεσού θα είναι η βάση για εμπορικούς κυρίως σκοπούς, ενώ το λιμάνι Λάρνακας θα αναλάβει τουριστικές κυρίως δραστηριότητες. Ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους υπήρξαν αντιδράσεις για τις υποστηριχτικές εγκαταστάσεις των εταιρειών ενέργειας, καθώς τόνιζαν ότι αυτό θα επέμβαινε στα σχέδια τους για την κοινή ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης και πως αυτό θα έδινε ένα στίγμα για βιομηχανική ανάπτυξη του λιμανιού.

Καθυστέρηση

Είναι κοινός παραδεκτό ότι η ενιαία ανάπτυξη έχει καθυστερήσει αρκετά, κάτι που έχει επισημάνει και ο αρμόδιος Υπουργός Μάριος Δημητριάδης. Κατά τις συναντήσεις με τους συμβούλους θα διαφανεί αν θα υπάρξει ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας, και για το κατά πόσο αυτό θα γίνει είτε σε ξεχωριστές φάσεις είτε ανάθεση στον ίδιο επενδυτή. Η προκήρυξη για το έργο θα είναι εντός του 2016.

Δεν επιθυμεί

Όσον αφορά τα όσα ακούγονται για εκ νέου σκέψεις από πλευράς Δήμου Λάρνακας για τις εταιρείες ενέργειας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Αλήθεια», ακόμη και αν ο Δήμος προχωρήσει σε αναθεώρηση της απόφασης του, λιγοστές είναι οι πιθανότητες όπως η κυβέρνηση αντιδράσει θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από τη στιγμή που αναζητούνται οι χώροι για τις εταιρείες στο λιμάνι Λεμεσού και ήδη σε σχέση με την TOTAL τα πράγματα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί όπως υπάρξει εκ νέου αναστάτωση για το όλο θέμα.

Το στίγμα

Ο Δήμος Λεμεσού έχει από την πρώτη στιγμή επιδείξει το ενδιαφέρον του όπως στεγάσει στο λιμάνι της πόλης της υποστηριχτικές αυτές εγκαταστάσεις των εταιρειών, και γενικά υπάρχει ένα κλίμα σταθερότητας που έχει μεταφερθεί και στις εταιρείες. Είναι για αυτό που έχει δηλώσει ο Υπουργός Μεταφορών, ότι δεν μπορούμε να μεταχειριζόμαστε αυτές τις εταιρείες «σαν να είναι μπαλάκια του πινγκ πινγκ», δίνοντας το στίγμα ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι ακόμη και αν υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης από το Δήμο Λάρνακας, να εμμείνει στη θέση ότι οι εγκαταστάσεις θα μεταφερθούν στο λιμάνι Λεμεσού.

Send this to a friend