Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σκέψεις επί χάρτου για αξιοποίηση της στοάς του ΕΒΚΑΦ Λάρνακας!
Σκέψεις επί χάρτου για αξιοποίηση της στοάς του ΕΒΚΑΦ Λάρνακας!

Σκέψεις επί χάρτου για αξιοποίηση της στοάς του ΕΒΚΑΦ Λάρνακας!

Το ενδιαφέρον επιχειρηματιών προκαλούν οι πληροφορίες στη Λάρνακα για αξιοποίηση του πρώην εμπορικού κέντρου των Τουρκοκυπρίων κατοίκων της Λάρνακας στη στοά του ΕΒΚΑΦ, πλησίον του Αγίου Λαζάρου και δίπλα από τη μόνιμη τουριστική αγορά Λάρνακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρόσφατα αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προέβησαν σε μελέτες του χώρου, ενώ ο δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες σκέψεις για τον χώρο αυτό στο κέντρο της Λάρνακας», αποφεύγοντας, όμως, να επεκταθεί επί του παρόντος στο θέμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», οι σκέψεις αυτές αφορούν στα περίπου 25 περιμετρικά εμπορικά υποστατικά στον περίκλειστο νότιο χώρο της στοάς του ΕΒΚΑΦ, ο οποίος παραμένει εδώ και πολλά χρόνια εγκαταλειμμένος και αναξιοποίητος.

Επ’ αυτού γίνεται λόγος και υπάρχουν εισηγήσεις όπως τα υποστατικά αυτά, που η διαχείριση τους ανήκει πλέον στον Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών, αξιοποιηθούν για εμπορική χρήση. Δηλαδή, καφεστιατόρια, καταστήματα κ.λπ. Ο χώρος όπου βρίσκονται σήμερα τα υποστατικά ενώνεται με τη στεγασμένη πρώην Τουρκοκυπριακή Αγορά (τουρκοπάζαρο), η οποία επίσης ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και σήμερα λειτουργεί έξι ημέρες την εβδομάδα, ως τουριστική αγορά και χώρος αναψυχής. Πρόκειται για ένα χώρο στο πλέον κεντρικό και εμπορικό σημείο της πόλης της Λάρνακας.

111111

Μέχρι το 1974 στον χώρο δραστηριοποιούνταν Τ/κ καταστηματάρχες και τεχνίτες, στους τομείς ένδυσης και υπόδησης, ωρολογάδες, ράφτες κ.λπ, ενώ μαζί με την παραπλήσια Δημοτική Αγορά των Ε/κ που κατεδαφίστηκε αρχές της δεκαετίας του 1990» η περιοχή ήταν το εμπορικό συναπάντημα Ε/κ και Τ/κ κατοίκων της Λάρνακας.

Οι Τ/κ και Ε/κ κάτοικοι που ενοικίαζαν υποστατικά από το ΕΒΚΑΦ, κατέβαλλαν ενοίκιο στον τ/κ φορέα. Μετά το 1974 n τ/κ Αγορά στέγασε πρόσφυγες εμπορευόμενους, ενώ σταδιακά μέχρι τις μέρες μας, μετατράπηκε σε τουριστική αγορά σουβενίρ και κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων.

Στον περιμετρικό ανοικτό χώρο στα νότια, που σήμερα παραμένουν κλειστά και ερειπωμένα τα περίπου 25 υποστατικά, στεγάστηκαν πρόσφυγες τεχνίτες όπως μηχανικοί, κωμοδρόμοι, ισιωτές αυτοκινήτων κ.λπ. Μετακινήθηκαν, όμως, σταδιακά και αυτοί με τη λειτουργία των Βιοτεχνικών Ζωνών Λάρνακας και από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και εντεύθεν, ο χώρος εγκαταλείφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου, αναξιοποίητος, μετατρεπόμενος και σε εστία οχληρίας.

Κοινώβιος ξενώνας

Εκτός από τα κλειστά και ερημωμένα 25 εμπορικά υποστατικά (που για να λειτουργήσουν χρειάζονται ασφαλώς ανακαίνιση) ο περιμετρικός ανοικτός χώρος στη στοά του ΕΒΚΑΦ, χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος στάθμευσης. Υπάρχει ακόμη και ένα μικρό τζαμί που παραμένει κλειστό και δεν χρησιμοποιείται. Ενδιαφέρον προκαλεί, όμως, ένα ιδιότυπο αδειούχο ξενοδοχείο¬ξενώνας το οποίο λειτουργεί στον χώρο και το οποίο προσφέρει πολύ φθηνή διαμονή σε κοινόβιους θαλάμους, με κοινούς επίσης χώρους υγιεινής.

Καταστηματάρχες: Αναγκαία η αναβάθμιση

Θετικά αντικρίζουν την αξιοποίηση του περιμετρικού χώρου της στοάς του ΕΒ¬ ΚΑΦ οι εμπορευόμενοι στην παρακείμενη τουριστική αγορά. Επισημαίνουν ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω την περιοχή, η οποία με την αναμενόμενη ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας θα προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον Κυπρίων και ξένων στον ιστορικό πυρήνα της Λάρνακας. Ωστόσο, όπως επισήμαναν κάποιοι από τους εμπορευόμενους με τους οποίους συνομιλήσαμε, είναι ανάγκη κάποια στιγμή ο Δήμος Λάρνακας και ίσως και άλλοι αρμόδιοι φορείς, να ασχοληθούν και με το θέμα της συντήρησης του κτηρίου της πρώην Τ/κ Αγοράς. Κτήριο, το οποίο παρουσιάζει προβλήματα στην οροφή (στάζει όταν βρέχει) και άλλα τα οποία καθιστούν την εργασία των καταστηματαρχών για μεγάλα διαστήματα δύσκολη.

Send this to a friend