Home ΛΑΡΝΑΚΑ Διεθνείς πρωτιές της Λάρνακας (Η πόλη μας πρωτεύει σε διάφορους τομείς, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο)!
Διεθνείς πρωτιές της Λάρνακας (Η πόλη μας πρωτεύει σε διάφορους τομείς, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο)!

Διεθνείς πρωτιές της Λάρνακας (Η πόλη μας πρωτεύει σε διάφορους τομείς, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο)!

Τις τουριστικές πρωτιές της Λάρνακας, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, προβάλλει η τοπική εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης και προβολής με άρθρο της λειτουργού Νανάς Ασμένη Παύλου που δημοσιεύεται στην τελευταία έκδοση της τοπικής εφημερίδας L.A Voice.

Το άρθρο επισημαίνει, πρωτίστως, ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να διορθωθούν και να βελτιωθούν μέχρι η ευρύτερη Λάρνακα να καταστεί ένας εξαίρετος προορισμός για τους ξένους και ντόπιους επισκέπτες. Τονίζεται, ωστόσο, η ανάγκη για αναγνώριση και περαιτέρω προβολή των αξιών της περιοχής, αφού η Λάρνακα πρωτεύει σε σημαντικούς τομείς, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο. Μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η πιο σημαντική, πρωτιά της Λάρνακας είναι η συμπερίληψή της ανάμεσα στις 20 αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις του κόσμου, σύμφωνα μ’ έρευνα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας «Telegraph».

Η μακραίωνη ιστορία της ευρύτερης επαρχίας εκτείνεται μέχρι τα δέκα χιλιάδες χρόνια, με την ύπαρξη του νεολιθικού οικισμού της Χοιροκοιτίας, που θεωρείται ένας από τους καλύτερα συντηρημένους οικισμούς αυτής της περιόδου ανά τον κόσμο. Σημαντικά μνημεία αποτελούν, επίσης, η ιστορική εκκλησία του Αγ. Λαζάρου, που θεωρείται το σπουδαιότερο μνημείο της βυζαντινής περιόδου στην Κύπρο, το μοναστήρι του Σταυροβουνίου, το οποίο είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια στην Κύπρο καθώς και η εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης, στο Κίτι, το ψηφιδωτό της οποίας θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα και περίτεχνα εντοίχια έργα του παλαιοχριστιανικού κόσμου.

Ναυαγιοκατάδυση

Περαιτέρω, στο άρθρο της η κ.Παύλου σημειώνει ότι οι θάλασσες της Λάρνακας φιλοξενούν το διάσημο ναυάγιο του Ζηνοβία, το οποίο, ως γνωστό, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα καλύτερα του κόσμου. Παράλληλα, στις θάλασσες της Λάρνακας επικρατούν οι ιδανικότερες συνθήκες, ανά το παγκόσμιο, για θαλάσσια αθλήματα. Ειδικά, η ακτή Περβολιών – Κιτίου θεωρείται ιδεώδης για το εντυπωσιακό άθλημα της ιστιοσανίδας. Εξού και στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται και η μοναδική στο νησί αδειοδοτημένη παραλία για το άθλημα αυτό. Είναι ακόμα παραδεκτό από ξένους αθλητές ότι ο θαλάσσιος κόλπος της Λάρνακας παρέχει τις καλύτερες συνθήκες για ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

Αγροτουρισμός

Η περιφέρεια της Λάρνακας διαθέτει τις περισσότερες αγροτουριστικές κλίνες ανά το παγκύπριο! Η επαρχία κατέχει ποσοστό 43% επί του παγκύπριου δυναμικού αγροτουριστικών καταλυμάτων. Σύμφωνα με την τοπική εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης, αυτή η πρωτιά δεν είναι τυχαία, καθότι τα χωριά της Λάρνακας είναι εύκολα προσβάσιμα, έχουν πιο ήπιο κλίμα ολόχρονα και διαθέτουν πλούσια παράδοση κι εξαιρετική αρχιτεκτονική. Οι περισσότερες κλίνες βρίσκονται στην Τόχνη, την Καλαβασό, τα Λεύκαρα και τη Σκαρίνου.

Η πιο πολυπολιτισμική

Το άρθρο της Νανάς Ασμένη Παύλου καταλήγει με την επισήμανση ότι παρά το μικρό της μέγεθος, η Λάρνακα διαθέτει τους περισσότερους χώρους λατρείας διαφόρων θρησκειών! Πέραν των δεκάδων ορθόδοξων χριστιανικών εκκλησιών, στη Λάρνακα στεγάζεται το τέμενος Χαλά Σουλτάν, που είναι ο σημαντικότερος τόπος προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους στην Κύπρο. Υπάρχει, επίσης, ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, καθολική, αγγλικανική, ευαγγελική, εκκλησία των Αρμενίων και των Μαρωνιτών καθώς κι εβραϊκή συναγωγή. Αυτό το στοιχείο, τονίζεται, μπορεί ν’ αξιοποιηθεί κάλλιστα για ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στη Λάρνακα.

 

Send this to a friend