Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το λιμάνι διχάζει (ξανά) τη Λάρνακα: Πυρά ΑΚΕΛ Λάρνακας κατά Ανδρέα Λουρουτζιάτη για την αβεβαιότητα (pics)!
Το λιμάνι διχάζει (ξανά) τη Λάρνακα: Πυρά ΑΚΕΛ Λάρνακας κατά Ανδρέα Λουρουτζιάτη για την αβεβαιότητα (pics)!

Το λιμάνι διχάζει (ξανά) τη Λάρνακα: Πυρά ΑΚΕΛ Λάρνακας κατά Ανδρέα Λουρουτζιάτη για την αβεβαιότητα (pics)!

Έντονα προβληματισμένοι παρουσιάζονται οι τοπικοί φορείς της Λάρνακας, έπειτα και από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι Λάρνακας.

Η απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας στο λιμάνι (περίπου 150 θέσεις), αλλά και εισοδημάτων στην πόλη ως αποτέλεσμα της φυγής των δύο μεγάλων εταιρειών υδρογονανθράκων TOTAL και ENI και παράλληλα η νέα πληροφόρηση που υπάρχει ότι τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι εταιρείες να φιλοξενηθούν στο λιμάνι Λεμεσού, βάζει σε σκέψεις, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τους παράγοντες της πόλης του Ζήνωνα.

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτη, στον οποίο θέσαμε το ερώτημα κατά πόσο γίνονται σκέψεις… αναθεώρησης της τελευταίας απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, που κατά πλειοψηφία (13-12) απέρριψε τις παρατάσεις που ζητούσαν οι εταιρείες για χρήση του λιμανιού Λάρνακας, αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε, χωρίς να επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και να διαψεύσει τις πληροφορίες για αναθεώρηση της απόφασης. Θυμίζουμε, ότι ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης είχε ταχθεί υπέρ της εξάμηνης παράτασης τόσο της TOTAL, όσο και της ENI για χρήση των εγκαταστάσεων της Medserv στο λιμάνι. Η επόμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα και η πληροφόρηση που έχουμε είναι πως δεν αποκλείεται το θέμα των εταιρειών υδρογονανθράκων να τεθεί εκ νέου στην ατζέντα. Και τούτο, διότι οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι από διάφορες κατευθύνσεις γίνονται πια δεύτερες σκέψεις για ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση των αιτημάτων των εταιρειών. Κι όλα αυτά, από την στιγμή που για τον προσεχή ένα χρόνο (τουλάχιστον) δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε ουσιαστική εξέλιξη στον ορίζοντα ως προς την υλοποίηση του οράματος της Λάρνακας για τουριστικό λιμάνι.

ΠΕΟ κατά ΑΚΕΛ!

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας που ανήκουν στη συντεχνία της ΠΕΟ καθώς και η ηγεσία της συντεχνίας εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την στάση που τήρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΚΕΛ στο θέμα των εταιρειών (ψήφισαν κατά των παρατάσεων που ζητούσαν TOTAL και ENI). Αυτό διαφάνηκε ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις της επαρχιακής γραμματέας της ΠΕΟ Νάντιας Κυρίτση κατά την τελευταία εκδήλωση διαμαρτυρίας των λιμενεργατών. Η ΠΕΟ, μέσω τους αντιπροσώπου της, είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ των παρατάσεων που ζητούσαν οι εταιρείες κατά την πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας, η οποία προηγήθηκε της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Τότε, μάλιστα, είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση η σοβαρή αντίθεση στο θέμα μεταξύ ΠΕΟ – ΑΚΕΛ. Το σίγουρο είναι ότι το θέμα του λιμανιού διχάζει, για πολλοστή φορά, τη Λάρνακα. Από τη δεκαετία του 90΄ η διχόνοια καλά κρατεί…

Κυβέρνηση – Λουρουτζιάτης

Κληθείσα, εξάλλου, σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις με τις εταιρείες υδρογονανθράκων, η επαρχιακή γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας Χρυστάλλα Αντωνίου δήλωσε ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κάτι το δεδομένο όσον αφορά δεύτερες σκέψεις… αναθεώρησης της απόφασης.  Η κ.Αντωνίου έριξε το μπαλάκι των ευθυνών για την κατάσταση στο λιμάνι στην κυβέρνηση και στο δήμαρχο Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ο οποίος, όπως είπε, ουδέποτε κατάφερε να φέρει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, έτσι ώστε να προχωρήσει σε μία δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές αρχές για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση μελέτες, έχουμε ζητήσει σειρά ερωτημάτων για το θέμα του λιμανιού. Δεν πήραμε ποτέ απαντήσεις. Κακώς ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών στο δημοτικό συμβούλιο.

Είναι η κυβέρνηση που ευθύνεται για την αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του λιμανιού Λάρνακας. Απευθύνουμε εκ νέου έκκληση στην κυβέρνηση να διαβουλευτεί με το Δήμο Λάρνακας, έτσι ώστε συλλογικά και δημοκρατικά να παρθούν οι σωστές αποφάσεις για το λιμάνι. Καλούμε, παράλληλα, τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ο ίδιος έκανε κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Λάρνακα τον περασμένο Ιούλιο, για μετατροπή του λιμανιού σε τουριστικό μ’ εμπορικές χρήσεις». Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις των μελών της ΠΕΟ στην θέση που τήρησε η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ κατά την κρίσιμη συνεδρία για τις παρατάσεις των εταιρειών, η Χρυστάλλα Αντωνίου αρκέστηκε να πει ότι το ΑΚΕΛ Λάρνακας συμμερίζεται και κατανοεί την αγωνία των εργαζομένων στο λιμάνι. «Οι εργαζόμενοι είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση», κατέληξε.

Φώτος από τις σημερινές αντιδράσεις:

1 3 4 5 6

 

Send this to a friend