Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: Έτσι έγινε το κοντραμπάντο στην Αραδίππου… (Επιστολές Τελωνείου σε αρχηγό αστυνομίας ­ γεν. εισαγγελέα )
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: Έτσι έγινε το κοντραμπάντο στην Αραδίππου…  (Επιστολές Τελωνείου σε αρχηγό αστυνομίας ­ γεν. εισαγγελέα )

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: Έτσι έγινε το κοντραμπάντο στην Αραδίππου… (Επιστολές Τελωνείου σε αρχηγό αστυνομίας ­ γεν. εισαγγελέα )

Πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης κατάσχεσης, τον περασμένο Οκτώβριο, από αποθήκη στην Αραδίππου μεγάλης ποσότητας καπνικών προϊόντων, που τείνει να εξελιχθεί σε άλλο ένα φιάσκο, φωτίζουν επιστολές και άλλα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Ελέγχου, ο διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων Δημήτριος Χατζηκωστής και εξασφάλισε ο «Π».

Πρόκειται για ένα ογκώδες σημείωμα που απαντά σε ερωτήματα που είχαν τεθεί στον διευθυντή από τον πρόεδρο της Επ. Ελέγχου Γ. Γεωργίου πριν από τη συνεδρίαση της 19ης Ιανουαρίου 2016, για να κατατεθούν τελικά την ημερομηνία που είχε οριστεί η συζήτηση.

Όπως προκύπτει, λοιπόν, η συνέχεια της κατάσχεσης 19.477 κιλών καπνού χύμα, 15.200 κιλών συσκευασμένου καπνού Golden Viriginia (380 φακελάκια Χ40 gr.) και 629.400 τσιγάρων μάρκας Cooper -συνολικής εκτιμηθείσας αξίας μόλις 68.257,30 ευρώ, ωστόσο με τη δασμοφορολογική επιβάρυνση να ανέρχεται σε 1,366 εκατ. ευρώ- θα δοθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στις 19 Φεβρουαρίου. Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηκωστής, με την ολοκλήρωση της διερεύνησης της συγκεκριμένης ιστορίας, στις 7 Ιανουαρίου 2016 καταχωρίσθηκε στο δικαστήριο η ποινική υπόθεση με αρ. 115/16, για την ποινική δίωξη ενός¬ και μόνο- φυσικού προσώπου, του Σ. Θεολόγου, για τελωνειακά αδικήματα.

Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που είχε κατηγορηθεί και σε προηγουμένη παρόμοιας φύσεως κομπίνα στο Τσέρι το 2012. «Πρόκειται για τη μόνη σχέση» που εντοπίζει το Τμ. Τελωνείων μεταξύ των δύο υποθέσεων.

Οι επιστολές

Στα έγγραφα που κατέθεσε στην Επ. Ελέγχου ο κ. Χατζηκωστης περιλαμβάνονται και επιστολές με πς οποί¬ ες ενημερώνει το γεν. εισαγγελέα, τον αρχηγό αστυνομίας, τον έφορο Εταιρειών και τον διευθυντή του Τμ. Οδικών Μεταφορών για τα αποτελέσματα της έρευνας του τμήματος του σε σχέση με ενδεχόμενη διάπραξη και άλλων ποινικών αδικημάτων. Υπογραμμίζεται πάντως ότι όλες απεστάλησαν σης 28 Δεκεμβρίου 2015, αφού δη¬ λαδή το θέμα περί κουκουλώματος της όλης υπόθεσης ηγέρθη από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Μάλιστα στην επιστολή προς τον γεν. εισαγγελέα ο κ. Χαζηκωστής σημειώνει ότι η κ. Χαραλαμπίδου μίλησε για «κουκούλωμα της υπόθεσης» και εν συνεχεία ζήτησε από τον κ. Κληρίδη να αποφανθεί κατά πόσο την υπόθεση που καταχωρίσθηκε στο δικαστήριο πρέπει να χειριστεί λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας ή δημόσιος κατήγορος του Τμ. Τελωνείων.

Τρεις εταιρείες¬φαντάσματα

Όπως προκύπτει, ο εγκέφαλος ή εγκέφαλοι πίσω από τη μεγαλύτερη υπόθεση κατάσχεσης καπνικών προϊόντων έστησαν με μαεστρία την κομπίνα, σε σημείο που να εκθέτουν ανεπανόρθωτα δύο τουλάχιστον δημόσιες υπηρεσίες. Τέσσερα οχήματα (τρία τύπου βαν και ένα σαλούν) και μια καρότσα ενεγράφησαν στο Τ0Μ με προσκόμιση πλαστών εγγράφων, αφού όλα έδειχναν ιδιοκτήτη κάποιον Αντώνη Πέτρου με AT 79****, ωστόσο ο ίδιος σε κατάθεση του ανέφερε ότι δεν είναι δικά του και ότι είχε λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα για ανανέωση των πιστοποιητικών καταλληλότητας των δύο από τα τέσσερα προαναφερθέντα οχήματα (με αριθμούς εγγραφής ΗΜΕ 803 και KMF 588), αλλά τα αγνόησε αφού θεώρησε ότι πρόκειται περί λάθους.

Την ίδια ώρα προκύπτει ότι τρεις και όχι μια είναι οι εταιρείες που ενεγράφησαν στον έφορο Εταιρειών με πλαστά έγγραφα. Πρόκειται για τις:

  • Κ. HOLLYWOOD ENTERTAINMENT δ PRODUQION LIMITED. Σύμφωνα με τα αρχεία που τηρούνται στο γραφείο του εφόρου Εταιρειών, διευθυντής, γραμματέας και μέτοχος της εταιρείας αυτής, η οποία ενοικίαζε την αποθήκη στην Αραδίππου, είναι ο Μάριος Ορφανού με αριθμό ταυτότητας 780446. Η διεύθυνση της εταιρείας και του μετόχου της έχει δηλωθεί η Γεωργίου Αβέρωφ 52 στη Λάρνακα, ωστόσο η διεύθυνση είναι ανύπαρκτη και η ταυτότητα πλαστή.
  • URDEANA TRADING.

Διευθυντής, γραμματέας και μέτοχος είναι ο Ανδρέας Μάρκου (ΑΤ:82Ο3Ο8) και διεύθυνση Γεωργίου Αβέρωφ 5. Πρόκειται για πλαστή ταυτότητα και ανύπαρκτη διεύθυνση.

  • BONIFORM LTD

Διευθυντής, γραμματέας και μέτοχος είναι ο Αντώνης Καπετάνιος (ΑΤ:7****). Από τις έρευνες που έγι¬ ναν ο κ. Καπετάνιος είναι υπαρκτό πρόσωπο, δεν ενέγραψε ωστόσο την εταιρεία, ενώ από έρευνα που έγινε σε διεύθυνση που δηλώθηκε ως έδρα της εταιρείας στον Στρόβολο προκύπτει ότι ήταν διαμέρισμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση.

Το Τμ. Τελωνείων έχει ενημερωθεί ότι ο αρχηγός αστυνομίας έδωσε οδηγίες σε ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Αρχηγείου, με επικεφαλής τον λοχία που είχε αποσπαστεί στο Τμήμα Τελωνείων για τη διερεύνηση της υπόθεσης στην αποθήκη στην Αραδίππου, να διερευνήσει ενδεχόμενη διάπραξη του ποινικού αδικήματος της εξασφάλισης εγγραφής εταιρειών στο γραφείο του εφόρου Εταιρειών με ψευδείς παραστάσεις και ενδεχόμενη διάπραξη του ποινικού αδικήματος της πλαστογραφίας πιστοποιητικών εγγραφής οχημάτων στο ΤΟΜ. Ήδη η εν λόγω ανακριτική ομάδα παρουσιάστηκε στο Αρχιτελωνείο και έλαβε σχετικές καταθέσεις από λειτουργούς του τμήματος.

Σημειώνεται ότι και τα δύο πιο πάνω αδικήματα προνοούν μέγιστη ποινή φυλάκισης τρία χρόνια.

Send this to a friend