Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα Μυκόνου
Παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

Παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

Υλικά Συνταγής
6 χωριάτικα φύλλα (ή δυο παραδοσιακά χοντρά φύλλα)
1/3 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
λίγο νερό
προεραιτικα λίγο σουσάμι
Για τη γέμιση
1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου (ή φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο ή μίξη νησιωτικών τυριών: μανούρα χλωρή-ξινομυζήθρα-μυζήθρα φρέσκια-σούρωμα φρέσκο)
3-4 αυγά
10 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα πράσινα φύλλα τους)
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
2 φωλιές φιδέ ψιλό
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μάραθο
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Για την παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα Μυκόνου, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χωριάτικο φύλλο με τη συνταγή που σας έχω εδώ.

Λιώνουνε την τυροβολιά και τα υπόλοιπα τυριά με πιρούνι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα βότανα, αλατοπίπερο και τον σπασμένο φιδέ.

Διαλέγουμε τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια. Αν είναι πολύ μεγάλα, βάλτε τα μισά. Θα χρησιμοποιήσουμε και τα πράσινα φύλλα τους. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια. Τα προσθέτουμε στο τυρί. Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στα τυριά. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τη γέμιση. Αν έχετε φρέσκο μάραθο, τον βάζετε γιατί κάνει την πίτα μαγική. Γενικά στα νησιά του Αιγαίου χρησιμοποιούμε πολύ τον μάραθο και το φρέσκο δυόσμο, ειδικά στις πίτες. Αλλιώς, βάζουμε λίγο παραπάνω άνηθο.

Σε λαδωμένο ρηχό ταψί 40 εκατ. για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουνε τα υλικά με ένα κουτάλι. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω στη γέμιση. Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα στρώνουμε τσαλακωμένα και ραντίζουμε ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε επιφανειακά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι ελάχιστο νερό, ραντίζοντας την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η κρεμμυδόπιτα πάνω και κάτω.

Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, ψήνω για 20′ μόνο στην κάτω αντίσταση.

Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15′ και να τραβήξει τα υγρά της. Έτσι το φύλλο θα παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

 

Send this to a friend